11 °C Budapest
Dining Guide 2021 díjátadó gála

Horror árak: ennyibe kerül egy vacsora Magyarország TOP10 éttermében

2021. július 21. 16:49

Július 19-én tartották a Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, ahol az ország TOP10+2 étterme mellett díjazták többek között a legjobb vidéki éttermeket, legjobb cukrászdákat, alternatív vendéglátóhelyeket, reggeliző helyeket, családi éttermeket, fiatal séftehetségeket és idén másodszor került kiosztásra Fenntarthatósági Díj is. A ma reggel megjelent 2021-es Étteremkalauzból pedig az is kiderül, hogy a pandémia a legjobb éttermeket sem kímélte: a csúcskategóriás helyek közül több kikerült a rangsorból, mivel ki sem tudtak nyitni idén. A Pénzcentrum most utánajárt, milyen árakkal találkozhatnak a vendégek az idei év legjobb éttermeiben.

A Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán a fődíjat 2019 és 2020 után idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand vehette át. Az Év Vidéki Étterme Díját 2021-ben a Platán Gourmet Étterem érdemelte ki, míg az Év Cukrászdája Díjat immáron negyedik éve a Mihályi Patisserie kapta. Az Év Alternatív Vendéglátóhelye Díját a Pizza, Kávé, Világbéke formációk nyerték el,  a Fenntarthatósági Díjat a Salt Budapest nyerte el, a Dining Guide Életműdíját László Árpád, a Robinson Restaurant tulajdonosa vette át.

Az Év Ígéretes Étterme az újonnan nyílt Spago by Wolfgang Puck Budapest. Idén először adta át a Dining Guide a Fairplay Díjat, mellyel azt az éttermet díjazták, mely a járvány alatti időben munkavállalóiért a leginkább helyt állt. Ez a díj a Rosenstein Vendéglő tulajdonosainak járt, csak úgy, mint az Év Szerethető Étterme Díj, melyet szintén ők kaptak.

"A világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos étterembezárások különösen rossz helyzetbe hozták. A magyar vendéglátást már évek óta jellemzi, hogy sok az új nyitás, és ezzel együtt sajnos a sok étterembezárás is. A világjárvány okozta leállások még egy nagy problémát hoztak az egységek számára: ma nagy feladatot jelent számukra a megfelelő minőségű és számú munkaerő visszaszerzése, megtalálása. Az idei év tavaszát követő időszakban, az éttermek újraindulásának lehetősége ellenére sem nyitott ki az éttermek egy jelentős része" - írja az Étteremkalauz Bevezetőjében Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. 

Jó hír viszont, hogy az idén, ha nem is nagy számban, de igazán jó új éttermekkel is gazdagodtunk. A nyitva lévő "régi" jól bevált helyeket ez nem ingatta meg, de azok biztosan megérzik ez, akik belassulnak, és nem látják, hogy ma más a vendéglátás, mások a vendégigények mint a múltban

- folytatta Herczeg Zoltán.

Dining Guide TOP 10+2 étterem 2021-ben

Az év étterme idén is a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand lett, és meg is őrizte 94 pontját, viszont a 2020-as Étteremkalauzban még 94 ponttal szereplő ONYX és 93 pontos Babel Budapest viszont kikerült a listából. Ebből is látható, hogy a járvány különféle hatásait mennyire megsínylették a csúcséttermek is, többen még mai napig sem nyitottak ki. Bár belekerült a kalauzba, pontszámot nem kapott a Costes Downtown:

A Costes Downtown az éttermeket érintő lezárások feloldásával tavasz végén újranyitott, majd június végén ismét bezárt. Az egység nyár végére/ősz elejére tervezi a visszatérését 

- írja az Étteremkalauz, jelezve, hogy a rövid újranyitás alatt történt teszt eredményei szerint felkerült az étterem a TOP10-es listára, de a jelenlegi bezárása miatt sorszám, pontszám nélkül. A Borkonyha, a Costes Restaurant szintén kikerült a listából, a St. Andrea Restaurant pedig idén csak a TOP20-ba került bele.

Viszont sok új kerülhetett így a TOP10+2 közé a 2020-as listához képest: a Platán Gourmet - az idei Év Vidéki Étterme Díj nyertese -, a Rumour, az Essência, a Laurel, a Bisztró42 és a tavalyi Év Vidéki Étterme Díj nyertese az Anyukám Mondta Étterem.

1. Stand Étterem – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek – 94 pont

A "világszínvonalú szakmaisággal vezetett csúcsétterem" 2018-as nyitása óta "magyar alapanyagokkal, elegánsan átdolgozott és megjelenített tradíciókkal nyűgözi le a külföldi vendégeket és a gasztronómiát értő és érző lokálpatriótákat" az Étteremkalauz szerint. A Stand az étteremkalauzok, a magyar gasztronómiát méltató listák, ajánlások állandó, központi szereplője. Ebédidőben 4 illetve 6 fogásos üzleti menüsort kínálnak, estére pedig szintén 4-6 fogásos kóstolómenüt. 

Az étterem honlapja szerint a négyfogásos ebéd menü 16 500 forint, egyes fogások esetén 1000-3500 forintos felárral, a hatfogásos ebéd menü pedig 21 500 forint feláras ételek nélkül. A négyfogásos vacsoramenü 24 500, a hatfogásos 29 500, míg a nyolcfogásos Chef menü 34 500 forint. 

2. Pasztell Étterem – Erdei János, séf – 92 pont

A Étteremkalauz szerint a Pasztellben az adagok fine dining ellenére inkább bisztrós irányba mozdulnak, az ízek kiműveltek, néhol nosztalgikusak, máshol a jövőbe tekintenek. A háromfogásos menü 12 500, a négyfogásos 15 500, az ötfogásos 18 500 forintba kerül, és ugyancsak vannak feláras ételeik.

3. Platán Gourmet – Pesti István, séf – 92 pont

A tatai Platán 2021-ben egy új fine dining koncepcióval, a Platán Gourmet Étteremmel bővült. "A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork koncepcióját kerülve inkább a nagyvárosi, kozmopolita gondolkodásmódot képviseli."

A vacsora a látványkonyhának köszönhetően interaktív, az ételek valamely részeinek elkészítése és tálalása egyenesen a megvilágított séfasztalokon történik. Vendégeink valóban egy nem mindennapi gasztroszínházra válthatnak jegyet, ahol garantált a gourmet élmény

- írja az étterem honlapja. A nyolcfogásos degusztációs menü 51 ezer forint, a nemzetközi borpárosítás 22 ezer, a dzsúsz párosítás 10 ezer forint. A hatfogásos menü 39 ezer forint (a bor- vagy dzsúszpárosítás 16 ezer és 8 ezer forint mellé), a négyfogásos pedig 27 ezer forint (10 és 6 ezer forintos bor- vagy dzsúszpárosítással.)

4. Rumour by Rácz Jenő – Rácz Jenő, séf – 92 pont

A gasztroszínház koncepcióval a Platán nincs egyedül: a Costes Group-ot alapító Gerendai Károly és Rácz Jenő chef közös vállalkozása, a Rumour étterem a hazai viszonylatban újszerűnek számító chef's table koncepcióval várja a vendégeit. A tér kialakításából adódóan egy közösségi és bennfentes érzést nyújt vendégeinek, akik egy, a látványkonyhát körülfogó pult körül foglalnak helyet. Az étterem saját meghatározása szerint is gasztroszínháznak nevezi vacsoráit, melyek nem kizárólag a gasztronómiai élményekre korlátozódnak.

Az ételkínálat klasszikus fine dining stílust képvisel. A honlapon az ajándékutalvány a Pre-Theatre Menüre 28 750 forintba kerül, amely egy 18 óráig igénybe vehető, rövidebb menüsor 6 fogással. A 11 fogásos Vacsora Menü már 51 750 forint, 18 órától vehető igénybe. Ezen felül megvásárolható a Vacsora Menü Extra, mely az utóbbi 11 fogáson túl konyhalátogatást, borsort és egyedi ajándékot is tartalmaz. Ára 115 ezer forint.

5. Salt Budapest – Tóth Szilárd, séf – 92 pont

Az idei Év Fenntartható Étterme Díj győztese az elmúlt évtizedekben divatossá vált 'nordic' éttermi stílust követi, melynek képviselői "progresszív, újító módon nyúlnak a nemzeti, régiós konyhák klasszikus alapanyagaihoz, ételeihez. A 15 fogásos teljes menü 26 500 forint, a 11 fogásos menü 22 500 forint. A magyar borpárosítás előbbi esetén 17 ezer, utóbbinál 15 ezer forint, a nemzetközi borpárosítás 21-19 ezer forint, és a dzsúsz 10 ezer, illetve 8 ezer forintba kerül.  

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

6. Textúra – Sárközi Ákos, séf – 91 pont

A Textúrát 2018-ban nyitotta meg Sárközi Ákos és a Borkonyha tulajdonosi köre, eredetileg tehermentesítési céllal. Viszont a pandémia alatt szerepcsere történt: a Textúra nem zárt be, hanem átállt kiszállításra, testvérétterme pedig privát otthoni élményeket kínált, és desszertezőként tért vissza. Az Á la carte ajánlatok, napi táblás tételek mellett most a Textúrában rendelhetjük a Borkonyha klasszikus degusztációs menüjét is.

A háromfogásos konyhafőnök menü 6950 forint, a Borkonyha degusztációs menü 23 ezer forint, dzsússzal kérve 31 ezer forint, míg borsorral 42 ezer forint. Egy lecsó kolbásszal vagy tojással 3350 forintba kerül, a szarvasgombás nudli 2700 forint, és 1900 forint a Rákóczi túrós

7. Arany Kaviár Étterem – Kanász László, séf – 91 pont

Az egyik legnagyobb múltú hazai csúcsétterem kifejezetten orosz(os) fine dining stílust képvisel. A Golden Season elnevezésű 2,5 órás vacsorájukon étlap és konkrét menüsor nélkül vezetik végig vendégeiket a több mint tíz fogáson. Ennek ára 42 ezer forint, és további 19 forintért élménykóstoló is jár mellé háromféle kaviárral. A kaviár kínálat külön is egyedülálló, a 6900 forinttól 99 ezer forintig terjedő skálán mozog az áruk. 

8. Essência Restaurant – Tiago Sabarigo, séf – 90 pont

A portugál-magyar hagyományokra alapozó étterem 2020-ban nyitott az V. kerületben. A kétfogásos menü 4000, a háromfogásos 5500 forint, egyes ételek esetében 1000-3100 forintos felárral. Az Essência Május 17 elnevezésű hatfogásos vacsora menüje 26 900 forint, borpárosítással 41 900 forint, az 5-5 fogásos Otthon és Itthon menük ára 19 900 forint (borral 31 500 forint), előbbi a portugál, utóbbi a magyar konyha ízei, alapanyagai ihletésében.

9. Laurel Budapest – Mede Ádám, séf – 90 pont

Az Étteremkalauz kiemeli, hogy a Laurel Budapest csapatának átlagéletkora bőven 30 év alatt marad, és a konyhát 2019-es nyitás óta a fiatal, ambiciózus és tehetséges Mede Ádám vezeti - aki idén az Év Ifjú Séftehetsége Díjat is átvehette. A Bezárások alatt az étterem egyedi koncepciókkal maradt szem előtt, nem kívánt hétköznapi megoldásokkal élni.

Fiatalos megszállottság, ételek és alapanyagok iránti fanatizmus és formabontó menük – ezek várnak rád éttermünkben!

- hirdeti az étterem honlapja. A Chef Menü 27 ezer forintba kerül, a borpárosítás mellé 18 ezer forint. Az Ensō, a Laurel Budapest új nyári menüjét kifejezetten a nyitásra tervezték és kizárólag halas fogásokból épül fel, ára 25 ezer forint, a borpárosítás 14 ezer forint, akárcsak a vegán menühöz, amely 23 ezer forintba kerül.

10. Stand 25 Bisztró – Széll Tamás, Szulló Szabina, séfek – 89 pont

A Stand25 csapata a bezárások alatt sem tétlenkedett: készen vagy otthon befejezendő állapotban készítették elvitelre és kiszállításra legkedveltebb ételeiket, jelenleg pedig hétköznapokon a déli ajánlattal, vacsorára á la carte fogásokkal várják a vendégeket. 

Hétfőtől péntekig a kétfogásos ebédmenü 4500 forint, a háromfogásos 5400 forint, egyes fogások esetében 500-3000 forintos felárral. Az á la carte kínálatból egy tojásos nokedli pirított gombákkal, ecetes salátával 3500 forint, ahogy egy nyári lecsó, pirított cukkinivel, lágy tojással, mangalica szalonnával szintén. A mangalica Cordon Bleu 4900 forint, a somlói 2950 forint.

11. Bistro42 – Barna Ádám, séf – 89 pont

Az esztergomi bisztró 2020-ban debütált, éppen az éttermek bezárása előtt. "A kínálat az újkori magyar gasztronómia alapjaira épül, de azokat kortárs módon, a chef szemléletében mutatják be. A modern bisztró/étterem gondolkodásmódja jól igazodik a vidéki kisváros hangulatába" - írja az Étteremkalauz. Az ételválaszték alapján a gourmet, fine dining kategóriába sorolható Bistro42 napi "tábla" kínálatában találhatunk lecsót 3800 forintért, az ötfogásos kóstoló menü 16 ezer forintba kerül, borsorral együtt 24 ezer forint. 

Az étlapról a "nem egy átlagos gyümölcsleves" 1600, a langyos nyári töltött káposzta 2900, a füstön sült magyar tarka marhanyak 5400, a túrós palacsinta 1800 forint. A bisztróban reggelizni is lehet: a bundáskenyér "superior" például 1600 forintba kerül, amelyet lekísérhetünk egy 1200 forintos smoothieval.

12. Anyukám Mondta Étterem – Dudás Szabolcs, séf – 89 pont

A 2020-as Év Vidéki Étterme Díj nyertese az utóbbi években kulináris úticéllá nőtte ki magát a borsodi kisvárosban, Encsen. Az Étteremkalauz szerint a friss szezonális hozzávalókból készülő meglepetésmenüt, az ötfogásos Vakrandi menüt is választhatják a betérők. A háromfogásos "Ízelítő a kamrából" 2690 forint, kis adagos focaccia olívával 990 forintba kerül, a toszkánpacal  véreshurkás cipóval 3290 forint. A fehérboros kakas 4990 forint, egy tiramisu pedig 14590 forint.

A Vakrandi a séffel 14990 forint/fő teljes asztaltársaság választása esetén, borpárosítással 24990 forint.

A TOP20 étterem közé bekerült még idén a Spago, az Év Ígéretes Étterme Díj nyertese, a Platán Bisztró Tatáról, a Kistücsök étterem, a Ristorante Fausto's, a Kollázs, a St. Andrea Restaurant, az Olimpia Vendéglő és a Sauska48. A 90 feletti pontszámmal rendelkező helyekről azt írja az Étteremkalauz, hogy a világ legjobb éttermei közé sorolhatók, a 80-90 pontos éttermek pedig nemzetközi összehasonlításban is kiváló, magas színvonalú és minőségű helyek.

Címlapkép: Dining Guide

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem