Mi a monocita a laboreredményben? A monocita mikor magas vagy alacsony?

2020. október 2. 14:29

Egy átlagos laborvizsgálat során számos fontos információt tudhatunk meg egészségi állapotunkról, immunrendszerünk működéséről: ezek közül az egyik érték a monocita százalékban megadott aránya. Na de mi az a monocita, mi a monocita jelentése és miért fontos a monocita vérkép vizsgálat, avagy miről árulkodik a monocita a laboreredményben? Járjunk utána, mi a monocita normál tartománya, azaz mennyi a normális monocita szám, a monocita mikor magas és mit jelent a monocita magas értéke? Van okunk az aggodalomra magas monocita esetén?

Cikkünkben eláruljuk, mi a monocita a laboreredményben és miért vizsgálják: tudd meg, mi a monocita funkciója szervezetünkben, mit csinál a monocita, mekkora monocita értékek számítanak normálisnak (mennyi a monocita normál szintje) és mi történik, ha a monocita vérkép alapján túl magas vagy túl alacsony számban van jelen a szervezetünkben? Járjunk utána, hogy a monocita mikor magas, illetve, hogy mit jelent a monocita alacsony szintje, mik állhatnak a monocita vérkép kóros értékek hátterében? Mik a monocita magas szint okai, mitől függ, hogy mennyi a monocita érték a laboreredményben?

Mi a monocita a laboreredményben?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi az a monocita, avagy mi a monocita jelentése a vérképben! A monocita egy amőbaszerű sejt, a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotja: ezek a monocita sejtek átlagosan a fehérvérsejtek 2-10 %-át teszik ki. A monocita nem csak a fehérvérsejtek, de az összes véralkotóelem között is a legnagyobb méretű sejt, amely sajátos, a szervezet számára elhanyagolhatatlan védekező funkciókat lát el.

Mi a monocita szerepe a szervezetünkben?

A velünk született immunrendszerünk részét képző monocita sejtek a csontvelőben keletkeznek, majd a kikerülnek a véráramunkba, ahol 1-3 napig keringenek, mielőtt tovább differenciálódnak dendrikus sejtekké vagy makrofágokká. A monocita sejtek szerveink szöveteibe beépülve 3 fontos funkciót látnak el:

  • fagocitózis, köznyelven a kórokozók bekebelezése: a monocita felismeri a kórokozó baktériumokat és a szervezet saját, fertőzött sejtjeit is, amelyekhez ellenanyagok kötődnek, és el is pusztítja azokat;
  • a kórokozók antigénjeinek prezentációja: ezáltal beindul a szervezet immunválasza;
  • citokintermelés, másnéven olyan molekulák termelődésének serkentése, amelyek a sejtkommunikációban játszanak fontos szerepet.

Miért fontos a monocita vérkép vizsgálat?

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a monocita egyike a legfontosabb, legalapvetőbb laborparamétereinknek. A monocita vérkép vizsgálat során rengeteg információ kiderül szervezetünk egészségi állapotáról: a monocita a laboreredményben kimutatott mennyisége és aránya alapján következtethetünk különböző fertőzésekre és más megbetegedésekre.

Mennyi a monocita normál tartománya?

A monocita számának mérése vénás vérből való mintavétel útján történik (rutin laborvizsgálaton is mérik a monocita mennyiségét).

A monocita normális értéke 3-8%, ami azt jelenti, hogy egy egészséges ember szervezetében a fehérvérsejtjei 3-8%-át teszik ki a nagyobb méretű monocita sejtek.

Abban az esetben, ha megemelkedett a monocita vérképben kimutatható mennyisége, vagyis a monocita magas szintjét látjuk a laboreredményben, az esetek többségében a magas monocita szám arra enged következtetni, hogy a szervezetünk éppen reagál valamilyen rendellenes eseményre, tipikusan bakteriális vagy vírusos fertőzésekre.

Mit jelent a monocita kóros értéke: a monocita mikor magas vagy alacsony?

A monocita a laboreredményben lévő értékek alapján könnyen vizsgálható: a vérkép áttekintése során megvizsgálhatjuk a laborparaméterek normális spektrumait, amelyek között minden kóros értéket kiemeléssel jelölnek. Ha például a monocita 10% a laboreredményünkben, az azt jelenti, hogy túl magas a monocita számunk, tehát olyan probléma merült fel a szervezetünkben, amelyre az immunrendszerünk jelenleg is válaszreakciót ad, például valamilyen fertőzés elleni küzdelem zajlik a háttérben.

Monocitózis: mitől magas a monocita értéke?

Ha a monocita a laboreredményben kórosan magas értéket, monocita túltengést mutat (pl. monocita 10% vagy afölötti magas monocita érték), az olyan problémákra utalhat, mint a vírusos vagy a bakteriális eredetű fertőzések, a szervezetet érintő krónikus gyulladások, de többek között immunbetegségek, graulóma, nekrózis, szarkoidózis vagy daganatos megbetegedések is előfordulhatnak. A magas monocita okai közé soroljuk továbbá a zsíranyagcsere-zavart, a vírusos eredetű lázat vagy a Cushing-szindrómát, de a stressz is kiválthatja a monocita szint megemelkedését. Ha a beteg érelmeszesedésben szenved, a magas monocita szint egy szívroham előjeleként is figyelmeztethet bennünket!

Monocitopénia: mitől alacsony a monocita száma?

Így, hogy tudjuk, a monocita mikor magas, érdemes annak is utánajárnunk, hogy a monocita mikor alacsony a vérképben. Az alacsony monocita szám okozói többnyire a csontvelőt érintő megbetegedések, a szisztémás autoimmun betegségek és egyes baktériumok vérbe jutó toxinjai. A betegségeken kívül bizonyos kezelések (kemoterápia, kortikoszteroidos kezelés) is okozhatják a monocita szám csökkenését a vérképben.

A monocita kóros eltérései: mikor forduljunk orvoshoz?

Laborvizsgálattal a hétköznapokban ritkán, krónikus betegség híján általában csak a munkaalkalmassági vizsgálatokon találkozunk, azonban ettől függetlenül is érdemes időnként elmennünk vérvételre, hogy nyomon követhessük egészségi állapotunk változásait. Az olyan véralkotóelemek, mint a monocita vizsgálata segíthetnek a súlyosabb megbetegedéseket is idejében kiszűrni és gyógyítani, emiatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy ha tudjuk, hogy a monocita magas, vagy más kóros eltérést tapasztalunk vérképünkben, forduljunk háziorvosunkhoz, aki beutalhat alaposabb vizsgálatokra egészségünk megőrzésének érdekében!

Érdemes kiemelnünk továbbá azt is, hogy a monocita a laboreredményben – ugyanúgy, ahogy ezt minden egyes laborparaméter esetében elmondhatjuk – csak más laborparaméterekkel együtt értelmezhető (pl. a monocita értéke összefüggést mutat a lymphocyta szintjével), önmagában egy enyhén emelkedett monocita szint esetén, főleg, ha a többi laborparaméterünk rendben van, egyáltalán nem kell súlyos betegségre gondolni – állhat a háttérben akár a stresszes életmód vagy egy tünetmentes fertőzés is. A biztonság kedvéért kérjük ki a magas monocita (vagy alacsony monocita) esetében a háziorvosunk véleményét, aki szükség esetén elrendelheti a további kivizsgálást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm