12 °C Budapest
Mi a lymphocyta? Mit jelent a lymphocyta magas és a lymphocyta alacsony értéke?

Mi a lymphocyta? Mit jelent a lymphocyta magas és a lymphocyta alacsony értéke?

2020. október 4. 19:12

Mi az a lymphocyta, mit jelent az alacsony lymphocyta a vérben? A lymphocyta alacsonyabb értéke vagy a lymphocyta magas száma okoz bajt? A lymphocyta mi az egészségügyben?

A legtöbben viszolyognak a vérvételtől, sokan szédülésre panaszkodnak már a tűk látványától is: lépjünk túl félelmeinken, ugyanis az éves laborvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy teljes képet kapjunk egészségi állapotunkról. Egy-egy laborvizsgálat, annak ellenére, hogy pár percig kellemetlenséget okoz, segítheti komolyabb egészségügyi problémák megelőzését is!

A vérvizsgálatok alkalmával az orvosok fényt derítenek arra, egészséges-e a vérünkben a lymphocyta szám, ugyanis a lymphocyta magas, vagy a lymphocyta alacsony értékei sokszor kóros eltéréseket mutathatnak. Cikkünkben elmagyarázzuk, pontosan mi az a lymphocyta (limfocita) és mire utalhatnak a lymphocyta alacsonyabb és magasabb értékei!

Mi a lymphocyta (limfocita)?

A lymphocyták, másnéven nyiroksejtek a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják: a nagyméretű, ritkább monocitával szemben a lymphocyta sejtek a fehérvérsejtek tetemesebb részét, 20-40%-át alkotják, amelyek a véráramban, a nyirokrendszerben és a nyirokszervekben "járőröznek", ügyelve egészségünkre. Három külön lymphocyta típust különböztetünk meg kialakulásuk és funkciójuk szerint, amelyek a következők:

  • NK lymphocyta: ez a Természetes Ölő lymphocyta sejt (specifikus immunválasz effektor sejt) észleli a sejtekben végbement molekuláris változást és ha problémát talál (tumoros transzformáció, vírusfertőzés), megöli azt.
  • B lymphocyta: sejtellenes immunválasz sejt, felismeri a nem saját antigéneket és olyan specifikus antitesteket szekretál, amelyek elpusztítják az antigént. A B lymphocyta sejtek feladatukat elvégezve memóriasejtekké alakulnak, éveken át emlékezve a fertőzésre, így később is könnyen felismerik és megszüntetik azt.
  • T lymphocyta: a humorális immunválaszt elősegítő lymphocyta sejt, cytokineket termel, amelyek regulálják az immunválaszban résztvevő sejteket, elpusztítják a daganatos és a fertőzött sejteket.

Mennyi az egészséges lymphocyta szám?

A lymphocyta a monocita értékhez hasonlóan egy százalékban kifejezett szám: 20-40% között van az egészséges lymphocyta mennyiség. Mi a helyzet, ha ennél az értéknél a lymphocyta alacsonyabb vagy magasabb értéket mutat?

A lymphocyta alacsony mennyisége

A lymphocyta alacsony, 20% alatti mennyiségének különböző okai lehetnek: okozhatja gyulladásos megbetegedés, autoimmun betegség, súlyos stressz, HIV vírus, örökletes immunbetegségek, súlyos bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, paraziták. Kortikoszteroid terápia, kemoterápia és sugárterápia is okozhatja a lymphocyta alacsonyabb mennyiségét.

A lymphocyta magas mennyisége

A magas, 40% fölötti lymphocyta arány okozói a csontvelőt érintő megbetegedések, daganatok, a Graver-Basedow-kór, a Crohn-betegség, a súlyos vírusfertőzések és a daganatos betegségek kezelésére használt sugárterápia.

Forduljunk orvoshoz?

Ha szokatlanul magas vagy alacsony lymphocyta értékkel találkozunk laborvizsgálatunk eredményeiben, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a kóros lymphocyta szám komoly betegségekre utalhat, amelyet a laborvizsgálatnak köszönhetően idejében diagnosztizálhatnak és gyógyíthatnak. A túl magas vagy túl alacsony lymphocyta számot minden esetben kóros jelöléssel látják el vérképünk eredményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?