Mi a lymphocyta? Mit jelent a lymphocyta magas és a lymphocyta alacsony értéke?

2020. október 4. 19:12

A legtöbben viszolyognak a vérvételtől, sokan szédülésre panaszkodnak már a tűk látványától is - lépjünk túl félelmeinken, ugyanis az éves laborvizsgálat az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy teljes képet kapjunk egészségi állapotunkról. Egy-egy laborvizsgálat, annak ellenére, hogy mindössze pár percnyi kellemetlenséget okoz, elősegítheti a súlyosabb egészségügyi problémák megelőzését is! Az egyik, rutin vérvizsgálatokon is mért laborparaméterünk nem más, mint a lymphocyta nevű fehérvérsejt – járjunk utána, mi az a lymphocyta, mi a lymphocyta jelentése a vérképben és miről árulkodik a kóros lymphocyta érték (a lymphocyta magas vagy a lymphocyta alacsony szintje)!

Cikkünkben elmagyarázzuk, pontosan mi az a lymphocyta (limfocita), mi a lymphocyta jelentése és mire utalhatnak a lymphocyta alacsonyabb és magasabb értékei! Amellett, hogy megtudhatod, mik a lymphocyta alacsonyabb szintjének az okai, azt is eláruljuk, mi okozza a lymphocyta magas szintjét, milyen betegségekre következtethetünk az alacsony vagy magas lymphocyta érték kapcsán. Mennyi a lymphocyta normál tartománya, avagy mennyi a lymphocyta normális szintje egy egészséges felnőtt szervezetében? Mikor forduljunk orvoshoz?

Mi az a lymphocyta (limfocita)?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi az a lymphocyta, avagy mi a lymphocyta jelentése a vérképben! A lymphocyták, másnéven nyiroksejtek a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják: a nagyméretű, ritkább monocitával szemben a lymphocyta sejtek a fehérvérsejtek tetemesebb részét, 20-40%-át alkotják, amelyek a véráramban, a nyirokrendszerben és a nyirokszervekben "járőröznek", ügyelve egészségünkre. Három lymphocyta típust különböztetünk meg a lymphocyta kialakulása és a lymphocyta funkciója szerint, amelyek a következők::

  • NK lymphocyta: ez a Természetes Ölő lymphocyta sejt (specifikus immunválasz effektor sejt) észleli a sejtekben végbement molekuláris változást, és ha problémát talál (pl. tumoros transzformáció, vírusfertőzés), megöli azt.
  • B lymphocyta: sejtellenes immunválasz lymphocyta sejt, felismeri a nem saját antigéneket és olyan specifikus antitesteket szekretál, amelyek elpusztítják az antigént. A B lymphocyta sejtek feladatukat elvégezve memóriasejtekké alakulnak, éveken át emlékezve a fertőzésre, így később is könnyen felismerik és megszüntetik azt.
  • T lymphocyta: a humorális immunválaszt elősegítő lymphocyta sejt, cytokineket termel, amelyek regulálják az immunválaszban résztvevő sejteket, elpusztítják a daganatos és a fertőzött sejteket.

Lymphocyta a laboreredményben: mennyi az egészséges lymphocyta szám?

A lymphocyta a monocita értékhez hasonlóan egy százalékban kifejezett szám: egy egészséges felnőtt szervezetében 20-40% között van az egészséges lymphocyta mennyiség. Mi a helyzet, ha ennél az értéknél a lymphocyta alacsonyabb vagy magasabb értéket mutat?

Mit jelent a lymphocyta alacsony szintje?

A lymphocyta alacsony, 20% alatti mennyiségének különböző okai lehetnek: okozhatja gyulladásos megbetegedés, autoimmun betegség, súlyos stressz, HIV vírus, örökletes immunbetegségek, súlyos bakteriális, vírusos, gombás fertőzések, paraziták. Kortikoszteroid terápia, kemoterápia és sugárterápia is okozhatja a lymphocyta alacsonyabb mennyiségét. A súlyos lymphocyta hiány veszélyes fertőzésekhez vezethet, amelyeket gombák, baktériumok és vírusok is okozhatnak, ugyanis a szervezet a lymphocyták elégtelen szintje miatt nem tudja felvenni ellenük a természetes küzdelmet. 

Mit jelent a lymphocyta magas értéke?

A magas, 40% fölötti lymphocyta szint okai az esetek túlnyomó többségében a vírusos megbetegedések – a behatoló kórokozó antigénjeire reagálva a lymphocyta felveszi a külső ellenséggel szemben a küzdelmet, így a lymphocyták száma értelemszerűen megnő (a lymphocyta magas értéke előfordulhat pl. influenza, koronavírus fertőzés esetén is). A magas lymphocyta szint hátterében állhat továbbá számos betegség is – ilyenek a csontvelőt érintő megbetegedések, a daganatok, a Graver-Basedow-kór, a Crohn-betegség és a daganatos betegségek kezelésére használt sugárterápia.

Kóros lymphocyta értékek: mikor forduljunk orvoshoz?

Így, hogy tudjuk, a lymphocyta mi az és mi a lymphocyta szerepe a szervezetünkben, illetve utánajártunk, hogy mit jelent az alacsony lymphocyta szint és a magas lymphocyta érték, érdemes pár szót ejtenünk arról is, hogy mikor érdemes a lymphocyta vérkép eredménnyel orvoshoz fordulni. Nos, az enyhén megemelkedett vagy lecsökkent lymphocyta szint önmagában nem feltétlenül jelent súlyos állapotot, a változás gyakrabban valamilyen fertőző betegség eredménye.

Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk az állapotunkról, tekintsük át a vérképünket, hogy tartalmaz-e más kóros értékeket – egészséges vérkép esetén is célszerű lehet az eredményeket megmutatni háziorvosunknak, aki szükség szerint elrendelhet újabb vizsgálatokat. Ha szokatlanul magas vagy alacsony lymphocyta értékkel találkozunk laborvizsgálatunk eredményeiben, mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a kóros lymphocyta szám komoly betegségekre utalhat, amelyet a laborvizsgálatnak köszönhetően idejében diagnosztizálhatnak és gyógyíthatnak. A túl magas vagy túl alacsony lymphocyta számot minden esetben kóros jelöléssel látják el vérképünk eredményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem