2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Méregdrága gyerekpaloták: sokaknak a havi fizetése nincs ennyi


Őrület, mi folyik a játékpiacon, ezen belül is a kerti kisházakat adják brutálisan drágán: akad olyan komoly faszerkezet is, ami félmilliónál is többe kerül. A műanyagból készült kisházak piaca elég széles, 20 és 300 ezer forint között szinte minden elképzelhető dolgot meg lehet venni.

Rengeteget költenek a magyar szülők játékokra, és ez különösen igaz a húsvéti időszakra: ilyenkor a magyar szülők egyharmada 5 ezer forint felett, egynegyede 3-5 ezer, egyötöde 2-3 ezer forintot költ gyermeke húsvéti ajándékára. A REGIO JÁTÉK felmérése szerint a szülők és nagyszülők is jobbára egy (30 százalék, ill. 40 százalék) vagy két (40-40 százalék) különböző meglepetést rejtenek a nyuszi kosarába, szem előtt tartva a gyermek kívánságát, az ajándék hasznosságát és árát.

Ugyanakkor még így is nehéz a döntés: mit vegyünk a gyereknek. Mi az, amit esetleg nem csak pár napig, hétig tart érdekesnek, hanem mondjuk akár évek múlva is örömmel fog használni. Ilyen tartósabb dolog lehet például - elsősorban a kertes házban élőknek - a kerti játszóház, amelyből rengeteg van a piacon - a legtöbb már elég tartós anyagból készül, így nem nagyon tesznek bennük kárt az időjárási viszontagságok. Most a Pénzcentrum körbenézett a piacon: kiderült, hogy elég komoly kínálat van az 5-15 ezer forintos, jellemzően műanyag gyerekházikókon felül is. A határ a csillagos ég, a legdrágább kerti játszókuckó több mint félmillió forintba kerül.

Egyszerűbb modellekből rengeteg van

Mint fentebb is említettük: lassan Dunát lehet rekeszteni a kerti gyerekházakkal. A legegyszerűbb modellek nem is házak, inkább sátrak: ezeket már párezer, de maximum 10 ezer forintért meg lehet venni a különböző játékboltokban.

A következő szint a műanyag kisház, amelyből már 20-30 ezer forintért is találni már, de a komolyabb, nagyobb darabok persze zsírosabb összegekbe fájnak. Találtunk például napfénytetős kerti gyerekházati is 42 ezerért - jeleznénk, ez is műanyagból van. Akad teraszos ksiház is, amihez kisszék és asztal is jár, mát-már grátiszba, 65 zer forintért "szinte ajándék", legalábbis ahhoz az "5 az egyben" kisházhoz képest, miben 93 ezer forintért már csúszda, kosárpalánk, kis asztal és labda is jár. A három az egyben kisház - amihez csak csúszda van pluszban valamivel olcsóbb, csak 76 ezer forint!

Árulnak már nagyobb házikókat is, amelyekben több gyerek is elfér, de ezek már átlépték a 100 ezer forintos értékhatárt. Jó, van bennük csúszda, meg több ablak is, de végső soron ezek még mindig műanyag gyerekházak, amelyeknek a játékon kívül nem sok funkciójuk van.

Százezrekért is vehetünk játékot

Aki igazán nagyban utaziki, az már komplett faházat is építtethet a porontyoknak: 229 ezerért már lehet venni rendes nyeregtetős, lucfenyőből készült, galériás házikót  is, ami 6,5 négyzetméteres, és a legmagasabb pontják 178 centis - tehát lassan már egy külön szoba a gyereknek.

A csúcsok csúcsai azok a cölöpökre épült kisházak, amelyek alá akár egy homokozót is be lehet rendezni, a lejutást pedig egy csúszda biztosítja. Ezekből a legdrágább, amit találtunk 546 ezer forintba kerül, de ez 3 méter magas, és egy kis veranda is van a cölöpökön álló kisház előtt. Ebből a kategóriából már 469 ezerért is kaphatunk egy kisebbet, az olyan kisházak pedig, amelyek nem cölöpökön állnak, valamivel olcsóbbak - már 250 ezer forint környékén is találtunk. Vannak kombinált faházak is, amelyekhez hinta is jár, ezek is hasonló kategóriában mozognak, mint a háromméter magas faházak. Ugyanezek kisebb, műanyag változatban már 120 ezer forint körül elérhetőek.

Különlegességekből sincsen hiány a piacon: ha akarjuk, egy fa benzinkutat is vehetünk a gyereknek a kertbe, 210 ezerért. Akad még vár - pontosabban bástya - formájú, csúszdás kisház is, ez 240 ezer forint körül van. A legdrágább műanyagból készült játékház - legalábbis, amit találtunk - egy teraszos kis házikó, amelyhez játék grillsütő, illetve csengő is jár, és "csak" 185 ezer forintba kerül.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk