2 °C Budapest

Megdőlt a rezsimítosz: maga alatt vágja a fát, aki így fűt

2019. január 21. 17:30

Érdemes egész napra bekapcsolva hagyni a fűtést? Most szakértők vették végig a témát, végre fény derült a titokra! Emellett tippeket is adunk, hogyan minimalizáld a hőveszteséget a lakásban.

Repkednek a mínuszok, hol hó, hol havas eső hullik - ezt sajnos a rezsicsekkek is megérzik, ilyenkor az egekbe emelkedhet a fűtésszámla. Összeszedtünk pár tippet, amikkel viszonylag fájdalommentesen tornázhatod lejjebb a téli rezsiköltségeket, és utánajárunk annak a vélekedésnek is, hogy jobban jársz, ha nap közbenre sem kapcsolod ki a termosztátot.

Trükközz a hőfokkal

Talán triviálisnak tűnhet, de nem árt minél többször elmondani: minél alacsonyabb hőfokot állítasz be a fűtésen, annál kisebb lesz a számlád. A szakértők szerint 18 és 21 Celsius-fok között van az ideális érték. Emellett a Mirrornak kiemelték, hogy ha egyetlen fokkal lejjebb veszed a hőszabályzót, azzal nagyjából 10 százaléknyi energiát spórolhatsz meg!

Sokan gondolják, hogy ha egész nap alacsonyabb hőmérsékleten működik a fűtés, az kevesebb energiát fogyaszt, mintha teljesen kikapcsolnád, ha elmész otthonról. A lap által megszólaltatott szakértők szerint mindenképpen az utóbbi megoldás a nyerő, hiszen ha nem megy a fűtés, akkor nem is fogyaszt semmit.

A nap közbenre bekapcsolva hagyott fűtés pazarlás, hiszen akkor is megy, ha üres a lakás! A közhiedelemmel ellentétben nem lehet vele spórolni

- hangoztatta Kilian Pender, a kazánokat forgalmazó Hiber nevű cég munkatársa. Ehelyett azt javasolja, hogy időzítsük a fűtést, számos terméknél ezt például csak egyszer kell beállítani. Mint mondta, úgy érdemes matekozni, hogy a rendszer nagyjából fél órával a hazaérkezésünk előtt kezdjen el meleget adni, és ugyanennyivel az előtt kapcsoljon ki, hogy elhagynánk a lakást. Reggel is érdemes úgy beállítani, hogy ébredés előtt 30 perccel induljon a fűtés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiderült, sokkal többet fogyaszt a fűtőrendszer, ha egész napra benyomva hagyod, hiszen akkor folyamatosan próbálja kompenzálni a hőveszteséget - ugyanis mindig bekapcsol, ha az adott érték alá csökken a hőmérséklet.

Így csökkentsd a számládat

  • Ne blokkold a hőt: a szoba elrendezése komolyan befolyásolhatja a fűtőrendszer teljesítményét. Ezért ne legyenek bútorok a radiátor előtt, mert nagyon visszafogja a hőleadást!
  • Fel a melegítőt: a szakértők szerint nap közben a fűtés feltekerése helyett érdemesebb felvenned egy pulóvert, melegítőt, ha otthon vagy. Nem fázol, de nem is nő a rezsiköltség!
  • Minimalizáld a hőveszteséget: a házak, lakások rengeteg hőt vesztenek például az ablakoknál, ajtóknál. Ezt igen egyszerű orvosolni, minden barkácsboltban lehet kapni ilyen szigetelőcsíkokat.
  • Húzd be a függönyt, hiszen így is megakadályozhatod, hogy a hő kiszivárogjon az ablakon. Lehet már külön hőfogó függönyöket is kapni, amik a hagyományosoknál is jobban visszafogják a fogyasztást.
  • Csekkold a radiátorokat, ha azok nem melegek, akkor lehet, hogy légtelenítni kell a rendszert. Ezt egy csavarhúzóval te is el tudod végezni, nem kell szerelőt hívni!
  • Szigeteld le a csöveket, hiszen azok vékonyak, így a hidegben nagyobb a hőveszteség, ha csupaszon maradnak. A barkácsboltokban találsz speciálisan fűtéscsövekre való szigetelőket - hidd el, nem rossz befektetés!
  • Egy vastag szőnyeg is felfogja a hőt, minimalizálja a veszteséget - és nem mellesleg a lábad sem fog fázni!
  • Hasznosítsd a főzés hőjét, egy vasárnapi ebéd elkészítése például jól felmelegíti a konyhát. Ha pedig a sütőben sütöttél valamit, hagyd nyitva az ajtaját, ha kész az étel!

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm