Közelkép a gázüzemű kis- és közepes méretű kombi kazán fűtési rendszeréről, amely egy tipikus családi házban található az Egyesült Királyságban. Az egyre növekvő energiaköltségek pénzügyi és költségvetési nyomást gyakorolnak a családokra, hogy melegen maradjanak. Az Egyesült Királyság kormánya támogatási kifizetéseket nyújt a szegénységbe való lecsúszás minimalizálása érdekében.

Hiába az új otthonfelújítási program: ebbe sok igénylő bicskája még így is beletörhet

2024. június 18. 12:04

Tegnap este megjelent az új otthonfelújítási támogatás pályázati felhívása. Az anyag számos új elemet tartalmaz azon túl is, amiről a kormány korábban közleményben beszámolt – mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Ahogy azt már ma megírtuk, tegnap este megjelent az új otthonfelújítási támogatás pályázati felhívása. Az új felhívás július 1-ig kitolja a támogatásra jelölt ingatlanban lakás (érvényes lakcímkártya megszerzésének) határidejét. A szövegből az is kiderül, hogy még most sem késő támogatható ingatlant vásárolni, ha a felek a szerződést július 1-ig megkötik. Ezen túl lehetővé teszi a régi, de felújított, bővített épületek energetikai felújítását is. Ha hivatalos dokumentummal nem igazolható a ház életkora, akkor az energetikai szakértő adhat igazolást arról, hogy az épület 1990 december 31 előtt épült. Támogathatóvá vált tetőablak beépítése és cseréje is

Juhász Attila szerint a most megjelent támogatási felhívás minden tekintetben kiterjesztő és egyszerűsítő jellegű, ezért még nagyobb lehet az igénylők száma.

  • Megnyílt az út a hőszivattyúk telepítése előtt
  • Támogatható olyan ingatlan is, amit csak most vesznek meg, illetve amibe most költözik be valaki.
  • Támogatható a régi építésű, de felújított vagy bővített ingatlan is
  • Támogatható a kőzetgyapot szigetelés és a tetőablak beépítés is
  • Ha nem lehet hivatalos dokumentumokkal igazolni a ház életkorát, akkor az energetikai szakértő hozza meg a döntést a támogathatóságról
  • Kedvezőbbé váltak a hitelfeltételek

Juhász Attila szerint a felhívás ezzel egyidőben szűkíti a kínálatot, amikor bevezeti a „kulcstermék” fogalmát. Eszerint az ÉMI hamarosan közzétesz egy listát a támogatható építőanyagokról. Erre a listára csak nagyon szigorú környezeti besorolásnak eleget tevő termékek kerülhetnek fel, így a messziről szállított építőanyagok nem lesznek támogathatók a pályázat keretében. Ennek a környezeti megfontoláson túl valószínűleg az is célja volt, hogy előnyben részesítse a hazai, vagy határainkhoz közeli építőanyag gyártókat, ami egyértelműen segíti a hazai építőanyag ipar megerősödését. 

Ennek ellenére nem lehet építőanyag hiányról beszélni, és nem is várható ilyesmi: a hazai gyártó kapacitások mind a szigetelőanyagoknál, mind a nyílászáróknál bőségesen elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék a két évre eloszló keresletet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahol meglátásunk szerint problémák lehetnek, az a megfelelő építőipari szakemberek megtalálása. Valószínűnek tartjuk, hogy nem minden mester regisztrál be a ÉMI honlapján a regisztrált kivitelezők listájára. A nem regisztráló kivitelezőkkel is lehet szerződést kötni, ezt azonban nem javasoljuk azoknak, akik az 1 millió forintos önrészen felül nem rendelkeznek további önerővel, mert a nem regisztrált mesterek kisebb előleget hívhatnak le a támogatásból, míg a regisztráltak akár 75 százalékot is, ez pedig nagy különbség lehet a finanszírozásban” – mondja Juhász Attila.  

Nem ment minden flottul

Május 29-én jött a hír, hogy elismerte a  kormány a lakásfelújítási támogatás csúszását, ezzel indokolták a nyár közepi indulást. Most azonban, hogy megvan a végleges kiírás érdemes tudni, hogy azóta Tüzépinfó néven építőipari árfigyelő rendszer indult, amely 5 üzletlánc 65 boltjában több mint 12 000 termék napi fogyasztói árát követi nyomon. A felújításra pedig sokaknak szüksége lehet, hiszen a statisztikák szerint több mint egymillió olyan régi családi ház akad az országban, aminek az energetikai korszerűsítésére felhasználható az európai uniós forrású támogatás. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem