20 °C Budapest
Gazdagrét, District 11, Budapest

Felrobbant az ingatlanpiac: durván beindult a kereslet, kilőhetnek az árak

2024. március 5. 13:31

A csok tavalyi búcsúja éles különbségeket hozott a lakáspiacon. A csokos szerződéseknél 2023 utolsó negyedévében jelentős felfutás volt látható, ami megágyazott az idei év lendületének. Idén Budapesten az eladó házak iránti kereslet 24 százalékkal nőtt, míg a lakások esetében 17 százalékos erősödés látható. A megyei jogú és kisebb vidéki városokban viszont a társasházi lakások iránti érdeklődések nőttek nagyobb ütemben.

A csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt kapuzárási pánik jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak. 2023 utolsó három hónapjában kötött lakásvásárlást támogató szerződések dinamikája gyökeres változást hozott az előző év korábbi időszakához képest - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amiből az is kiderül, hogy idén hol, milyen típusú ingatlanok iránt érdeklődnek a lakásvásárlók.

A lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan közel 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az utolsó negyedévben megkötött szerződések száma viszont a várakozásoknak megfelelően meghaladta az 5500 darabot, ami 12 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

A csok kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024 év eleji lendületéhez is hozzájárult. A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg

 - kommentálta az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az év végi csok boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető, mivel azoknak a száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.”

Idén jelentősen csökkentek a hitelkamatok is, ami a CSOK Plusz indulásával együtt egyre jobb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat.

Mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen lakásokat keresnek az idén a vevők?

Az elemzés bemutatja azt is, hogy 2024 első két hónapjában hol, mit kerestek a lakásvásárlók. A használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 20 százalékkal nőtt az ingatlanhirdetési portálon. A lakások esetében 23 százalékos volt a bővülés, a családi házaknál pedig 16 százalékos.

Budapesten az eladó lakások iránti kereslet 17 százalékos erősödését meghaladó mértékben, 24 százalékkal nőtt a házak iránti érdeklődés. A megyei jogú városokban pont fordított a helyzet, az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el. A kisebb városokban pedig a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 növekedés látható.

A szakértő az adatokat értékelve elmondta, hogy amíg a fővárosi családi házak kereslete főleg a külső kerületekben új lendületet kapott, addig a többi településtípuson inkább a társasházi lakások iránti érdeklődések száma növekedett nagyobb mértékben. Balogh László szerint ez annak is köszönhető, hogy a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók, ami korrekt módon szemlélteti a lakáspiac jelenlegi állapotát. A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára ugyanis még a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresés során. Ez az oka annak is, hogy a keresletnövekedés ellenére a lakásárak érezhető emelkedése még nem indult be az ingatlanpiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem