budding buds on a tree branch in early spring macro.

Ezt nem teszik zsebre a magyar kertesház-tulajok: súlyos következménye lehet a téli tavasznak

2024. február 12. 09:21

A klímaváltozás hatására a hazai kertekből eltűnhetnek a tuják, miközben elterjedhetnek akár a pálmafák is - mondta Orlóci László, a Füvészkert igazgatója az InfoRádióban. Az enyhe téli idő miatt sok növényben megindulhat a nedvkeringés, melyek később károsodhatnak a visszatérő hidegtől.

Nem csak a díszkertek, udvarok növényeinek lehet káros az utóbbi napok enyhe időjárása. Jelentős károkat okozhat a hazai agráriumban is, ha a mostani tavaszi időjárás után hirtelen újra ismét a fagyni kezd - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítói osztályának elnöke a rádióban. A fák jelenleg kényszernyugalmi időszakban vannak, és bár a nedvkeringést és a rügypattanást a hirtelen támadt meleg beindíthatja, félő, hogy hidegebb periódusok, sőt, erős fagyok is jöhetnek még. Akkor pedig rügykárosodással kell számolni.

A szakember szerint az utóbbi időben nagyon sok mediterrán nemesítésű gyümölcs került be az országba, amelyek nem bírják ezeket az időváltozásokat. Mint mondta, ha visszaállítják ezeket a fajtakísérleteket, akkor egy idő után meg lehet mondani, hogy Magyarországon mely fajok alkalmasak a termesztésre és milyen technológiákat kell alkalmazni a sikerhez. A hazai tájnak megfelelő nemesítésű fajtákat kell alkalmazni, és ez is egy kis segítség lehet a klímaváltozás kezelésében - mondta.

A klímaváltozással járó enyhébb, tavaszias téli időszakok nemcsak a kertesház-tulajdonosokat, vagy mezőgazdaságban dolgozókat érinti! Az enyhe időjárás mindenki pénztárcájára kihathat: ha károsodnak a rügyek, kevesebb gyümölcs terem, magasabbak lesznek az árak. Az élettani hatásokról nem is szólva: nemcsak a fák nedvkeringése indul el ilyenkor, az időjárás változása minden élőlényre kihat, így az emberi szervezetre is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem