18 °C Budapest
Close-up of female hands regulating the thermostat on the radiator. A woman adds or decreases the temperature on the radiator in the apartment

Megdőlt az évtizedes fűtés-tévhit: sokat bukik, aki így akar spórolni a rezsin

2024. január 23. 20:01

Néha nincs nagyobb fejfájást okozó gondolat, mint annak a kitalálása, hogy hogyan tudnánk otthonunk fogyasztását úgy alakítani, hogy az energiafelhasználásunk a lehető legoptimálisabb legyen – a fűtés esetén ez egészen pontosan azt jelenti, hogy minden helyiségben megfelelő hőmérséklet legyen, miközben a fűtésszámlánk sem szökik a magasba, és a környezetünkre is minél kisebb hatást gyakorolunk. Nagy Magdolna, intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója segítségével hat kulcsfontosságú tényt nézünk meg az otthon fűtésével kapcsolatban, és közben néhány tévhitet is eloszlatunk, hogy a fűtési szokások és beállítások valóban a leghatékonyabbak legyenek!

Hat kulcsfontosságú tényt nézünk meg az otthon fűtésével kapcsolatbanNagy Magdolna, intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója segítségével, és közben néhány tévhitet is eloszlatunk, hogy a fűtési szokások és beállítások valóban a leghatékonyabbak legyenek!

1. Lehet, hogy az ütemezés nem a legmegfelelőbben lett kialakítva

„Azok, akik a fűtési szezon profi felhasználóinak érzik magukat, általában egyszer sikeresen beütemeztek néhány időzítést a kazánjukon és úgy gondolják, ezzel sikeresen le is tudták a feladatot. Nos, lehet, hogy ideje a beállításokat felülvizsgálni” – kezdi Nagy Magdolna.

Az egyik leghevesebb vitát ugyanis annak az eldöntése váltja ki általában, hogy:

  • csak a nap azon időszakaiban fűtsünk, amikor szükségünk van a hőmérséklet emelkedésére
  • vagy alacsonyabb fokon, de folyamatosan fűtsünk, így biztosítva, hogy otthonunk mindig komfortos.

"Sajnos nincs egyértelműen jobb választás, mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek. Viszont ami fontosabb, hogy a fűtés időzítésének beállításain piciket és gyakran érdemes módosítanunk, minél inkább eltávolodva a „hideg van – teljesen feltekerem, meleg van – teljesen letekerem” gondolatmenettől. Ha kisebb módosításokkal kitapasztaljuk, mennyi fűtésre is van szükségünk egyes időszakokban, azzal pénzt és energiát takarítunk meg" – egészíti ki a szakértő.

2. Egy okos termosztát életmentő lehet

Természetesen lehet, hogy a fenti pontot végigolvasva fárasztónak és bonyolultnak tartjuk ezt a procedúrát. Ilyenkor a fűtés irányításának átvételére az egyik legjobb módszer egy intelligens termosztát, amely a telepítés után már az intelligens otthon rendszerére is kapcsolja fűtést. A bonyolult kézikönyvek helyére egy könnyen kezelhető és érthető applikáció lép, amely nagymértékben megkönnyíti az időzítési beállítások elvégzését.

3. Az elektromos fűtés sokba kerülhet

„Ha még nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy intelligens fűtés rendszert szeretnénk, akkor is tehetünk lépéseket egy energiahatékonyabb megoldás felé” – magyarázza a szakértő. –„Sokan választanak elektromos fűtőtesteket a komfortérzet növeléséért, az igazság azonban az, hogy ezek a berendezések igen alacsony teljesítményt nyújtanak a tényleges központi fűtés használatához képest, miközben a villanyszámlánkon eléggé meglátszik a nyomuk. Így egy okos döntés lehet az energiatakarékosság felé, ha ezeknek a készülékeknek a használatát inkább elhagyjuk.”

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Amikor csak tudjuk, csukjuk be az ajtókat

Egy újabb igazán könnyedén alkalmazható szokás, hogy a lakásban az ajtókat, ha csak lehet, csukva tartjuk. Egy-egy helyiségben a megfelelő, kellemes hőmérséklet eléréséhez lehet, hogy éppen csak ennyi hiányzik. Az ajtó becsukásával ugyanis egy zárt teret hozunk létre, ahonnan nem szökik át a meleg egy másik helyiségbe.

5. A termosztát feltekerése a legmagasabb fokozatra nem függ össze a fűtés gyorsaságával

„A türelem hatékony fűtést teremt” – mondja Nagy Magdolna. – „Nem várhatunk hirtelen és azonnali változást, ha feltekerjük a termosztátot a legmagasabb fokozatra. Ahogy az sem hozza el a várt eredményt, ha a legmagasabb fokozaton adott kezdő lökés után visszacsavarjuk azt a valóban kívánt hőmérsékletre. A helyiség ugyanabban az ütemben fog felmelegedni, függetlenül attól, hogy a legmagasabb fokozatra vagy a kívánt hőmérsékletre állítjuk be a fűtést, így az utóbbival járunk jobban, ha a számlánkat nézzük.”

6. Minél nagyobb a kontroll, annál jobb

A listát egy olyan ponttal zárjuk, amelyben arra szeretnénk emlékeztetni, hogy az otthon fűtését tekintve nem létezik túlzott kontroll. Elvégre ez a legösszetettebb rendszer az otthonunkban, miért ne használnánk ki minden technológiát és lehetőséget, hogy a kezünkben tartsuk az irányítását?

A szakértő javaslata szerint tehát legyen szó intelligens mérőóráról, intelligens termosztátról, a radiátorok vezérléséről, vagy csak egy központi hőmérséklet beállításáról, minél több elemét tudjuk módosítani a rendszernek, annál optimálisabb lesz annak a működése. És ne felejtsük, az intelligens fűtés vezérlők számos olyan automatikus funkcióval rendelkeznek, amelyek pénzt takarítanak meg nekünk külön kézi beállítások nélkül. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm