20 °C Budapest
Woman warms up hands over heater. Concept of the need for good central heating.

Fűtésszezon 2023: hivatalosan október 15-én indul, de lesz, ahol hamarabb befűtenek

2023. október 7. 11:03

A fűtési idény hivatalosan október 15-én indul és április 15-ig tart tavasszal, ezt a 189/1998. (XI. 23.) számú kormányrendelet szabályozza a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról. A rendelet előírja azt is, hogy az üzemben tartó köteles a fűtési idény megkezdése előtt - a fogyasztó költségére, a műszaki ellenőrzéshez szükséges időtartamban - próbafűtést tartani. Mivel vasárnapra és a következő hétre hűvös idő várható, sok szolgáltató időzítheti a következő egy hétre a próbafűtéseket, valamint téli üzembe helyezheti a hőközpontokat. Így ha nagyon lehűlne, a fűtés automatikusan bekapcsolhat.

A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló rendelet szerint az üzemben tartónak a fűtést úgy kell szolgáltatnia, hogy a fűtési idényben az emberi tartózkodás céljára szolgáló fűtött helyiségek belső hőmérséklete naponta 8-20 óra között átlagosan +20 °C, az előszobában, konyhában, WC-ben +16 °C, hallban, lakószobában +20 °C, mosdóhelyiségben, fürdőszobában +24 °C legyen. A háztartási és tisztálkodási célra szolgáló meleg vizet úgy kell szolgáltatni, hogy a meleg víz hőmérséklete a kifolyó csapoknál legalább +40 °C legyen.

Mivel a távhő szolgáltatók kötelesek próbafűtést tartani a fűtési idényt megelőzően, várhatóan több helyen bekapcsolnak majd a kazánok a következő héten. Lehet, hogy több helyen már a hétvégén is melegek lesznek a csövek: a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (Mihő Kft.) már be is jelentette, hogy mivel az időjárási előrejelzés vasárnap éjszakára erőteljes lehűlést mutat, a Mihő Kft. téli üzembe helyezi hőközpontjait, így ha a külső hőmérséklet indokolja, az épületek fűtési rendszerei automatikusan beindulnak. A fűtés elindítását követően a hőközponti szabályozó elektronika folyamatosan a külső hőmérséklethez igazítja a radiátorokban keringtetett víz hőmérsékletét vagy leállítja a keringtetést, ha a nappali melegebb órákban arra nincs szükség - írták.

A fűtési szezon beköszöntével milyen veszélyforrásokkal kell számolnunk? 

A fűtési szezon legjellemzőbb káresetei a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezéses esetek, amelyek a legtöbbször a tüzelő-fűtőberendezések, valamint az égéstermék-elvezető rendszerek helytelen használata, nem megfelelő karbantartottsága miatt következnek be - írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján. A szén-monoxid-mérgezés az esetek túlnyomó többségében a nem megfelelő légutánpótlásra vezethető vissza. A kéménytüzekhez hasonlóan, ezekben az esetekben is a megelőzés a fontos. A tüzelőberendezések, illetve kémények rendszeres ellenőrzésével és karbantartásával, valamint a lakások levegő-utánpótlásának megfelelő biztosításával jelentős mértékben csökkenthetők az épület-gépészeti berendezések használatából fakadó kockázatok

Hogyan előzhetjük meg a kéménytüzeket? 

A tapasztalatok szerint a kéménytüzeket a nem megfelelő tüzelőanyag használata, illetve a nem megfelelő tüzelési mód, a tökéletlen égés okozza. A kémények belsejében ezek hatására megindul egy kátrányosodási folyamat, ami végül kéménytűzhöz vezethet. Így tehát a kéménytüzek a rendszeres karbantartással és a megfelelő tüzelőanyag használatával könnyen megelőzhetőek.

Milyen tanácsokat kell megfogadniuk a szilárd anyagú tüzelési rendszereket használóknak? 

Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Ha valaki csak két hétig háztartási hulladékkal fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg a fűtés hatására izzani kezd és akár meg is gyulladhat.

Ez mellett érdemes nyáron beszerezni a tüzelőanyagot, hogy a fűtési szezonig legyen ideje a faanyagnak kiszáradni, hiszen annak érdekében, hogy az égés minél tökéletesebb legyen, a legjobb, ha kemény, száraz fát használunk.

Szilárd tüzelésű berendezések esetén évente egy alkalommal ingyenes a kéményseprés. Nagyon fontos annak tudomásul vétele, hogy a sormunka során esetleg feltárt hiányosságok megszüntetése a saját és családunk, illetve anyagi javaink jól felfogott érdeke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogyan és milyen módon tudjuk karbantartani a fűtőeszközeinket? 

Fontos különválasztani magát a berendezést, illetve az égéstermék-elvezetőt, vagyis a kéményt. A gázkazánok esetében a tartós üzem előtt elengedhetetlen az égőtér és a hőcserélő tisztítása. Ellenkező esetben a por ráéghet a hőcserélőre, emiatt a kazán hatásfoka romlik, tökéletlen égés jön létre, mindez előbb-utóbb a kazán leállásához, rosszabb esetben akár szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A téli üzemmódra való átállás előtt fontos szakemberrel ellenőriztetni a gázszelepek, ventilátorok és a keringtető szivattyúk működését, és a biztonsághoz a füstelvezetők, kémények vizsgálata is nélkülözhetetlen.

Minden kéményt rendszeresen kell ellenőriztetni, attól függően, milyen fűtőberendezés kapcsolódik hozzá. Egy társasházi lakásban az égéstermék-elvezetőt a kéményseprőnek kell megvizsgálnia és ellenőriznie. A jogszabály kétévenkénti ellenőrzést, szilárd tüzelés esetében évenkénti ellenőrzést ír elő. 

A társasházi lakásokban az ellenőrzést a kéményseprők úgynevezett sormunkaterv alapján végzik, vagyis automatikusan mennek. A családi házak esetében viszont a tulajdonosnak kell kérnie. Időpontot online, a www.kemenysepres.hu oldalon, a 1818-as ingyenesen hívható telefonszámon, a 9.1-es menüpont alatt egyeztethetünk, illetve személyesen is van rá lehetőség az ügyfélszolgálati irodákban. 

Ha bekövetkezik a baj, akkor haladéktalanul jelezze a 112 ingyenes központi segélyhívó telefonszámon! - hívták fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem