Small business of a young woman. Beautiful young woman worker in carpenter workroom. Old furniture restoration.

Parasztházakból a luxusba: bárki otthonában megtaálhatóak ezek a kincsek

2023. április 10. 09:01

Székely Csilla férje révén ismerkedett meg a Toroczkó magyar motívumaival, népi stílusjegyeivel, amikbe olyannyira beleszeretett, hogy ma már ilyen bútorokat tervez és készít. A Hello Vidék most annak járt utána, hogy hogyan tudjuk ma használni ezeket a bútorokat, és hogyan illeszthetjük be a mindennapokban.

Székely Csilla lakberendező és bútorfestő népi iparművész már régóta fest hagyományos népi bútorokat, miközben folyamatosan keresi azokat a tárgyakat és formákat, amik beilleszkednek a mai lakberendezési kultúránkba. Saját maga is tervez tárgyakat. Azt vallja, hogy a mai igények és a magyar népi hagyományok ötvözésével olyan terek születhetnek, melyek egyszerre elégítik ki a jelen igényeit, ugyanakkor hordozzák azt az örökölt értéket, ami csak ránk jellemző, magyarokra, a miénk, tehát otthonos. Lakberendezői végzettsége által segítek, hogy ezek a tárgyak harmonikusan illeszkedjenek be az otthonokba, legyen szó bármilyen stílusú lakásról.

A tulipános láda például egy ikonikus darab a magyar lakberendezésben, hozományos ládaként a kelengyéjét tárolta benne az újdonsült fiatalasszony. A gazdagság jelképe volt a paraszti családokban, egyfajta korabeli státusszimbólumként funkcionált. Szegény családokban előfordult, hogy a nagymamáét újrafestették, legyen mit vinnie a lánynak magával hozományként. A palócoknál belehelyezték az ünneplő ruhájukat, amiben aztán el is temették, amikor meghalt.

A régi tányérok, kancsók pedig manapság is kiválóan díszíthetnek egy vidékies stílusú parasztházat, vagy akár egy eklektikus térbe is könnyedén beilleszthetőek.

A régi időkben kirakat szerepe volt, ruhafogasként ma is nagyon dekoratív darab lehet egy előszobában, a belépő hangulatát meg tudja változtatni, egyfajta stílust, összképet ad a helyiségnek, más, mint egy beépített gardróbbútor, története van

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– mesélt a tárgyról Székely Csilla.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm