2 °C Budapest
Concept of smart modern luxury wealthy home. On white wall home security alarm and video intercom, no people. Climate control system on a white wall close up

Így játszható ki 2023-ban a brutál rezsiemelés: százezreket spórolhat, aki jól taktikázik

2023. január 31. 18:34

A tapasztalatok szerint nagy általánosságban elmondható, hogy a lakosság a leendő klímaberendezés kiválasztása során a klímás szakember javaslatára hagyatkozik, ugyanakkor a döntés előtt érdemes néhány dologgal a laikusoknak is tisztában lenni. A szakértők elmondása szerint a klímák repertoárja rendkívül széles skálán mozog, de bizonyos szabványos mutatók alapján nagyon egyszerűen összehasonlíthatók. A két legfontosabb dolog, melyeken már a legelején el kell gondolkodni, hogy csak hűtésre vagy fűtésre is használnánk az eszközt, illetve hogy mekkora teljesítményű berendezést válasszunk.

Otthonunk korszerűsítésénél kulcsfontosságú a megfelelő klíma kiválasztása, ám az emberek többsége érthető módon egyáltalán nem szakértője a témának, az ügyfelek szinte vakon megbíznak a klímaszerelőkben, és az ő javaslatuk alapján hoznak jó vagy szerencsétlen esetben rossz döntést.

Antal Mihály, a Gree Magyarország műszaki szakértője elmondta, jellemző probléma szokott lenni, hogy a szerelő nem pontosan ismeri a végfelhasználók igényeit, éppen ezért a kiválasztási folyamatot egy átfogó konzultációnak kell megelőznie. Előfordul, hogy egy család eredetileg csak hűtésre szeretné használni a klímát a nyári hőségben, de később hiába gondolja meg magát, az általa megvásárolt eszköz állandó fűtésre nem lesz alkalmas télen.

Sok hasonló esettel lehetett találkozni az energiaválság kirobbanása óta, hiszen szerencsére egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a hagyományos gázfűtésekkel szemben költséghatékonyabb hőszivattyús klímával fűteni. Éppen az ilyen kellemetlen szituációk miatt kell első lépésben felmérni, hogy hosszú távon mire lehet szüksége az ügyfélnek

– tette hozzá a szakértő.

Ma már minden klíma képes fűteni is a hőszivattyú elvet kihasználva. Ezért ezeket a berendezéseket levegő-levegő hőszivattyúnak is nevezik. Azonban csak a téliesített vagy kifejezetten fűtésre optimalizált klímákat érdemes folyamatos fűtésre használni a hideg hónapokban. Egyes klímák kiegészítő fűtésnek tökéletesen megfelelnek ősszel és tavasszal például a gázkazán kiegészítésére, de arra nem alkalmasak, hogy állandóan csak azokkal fűtsük fel a lakást. Ezek használata rövidtávon a berendezés meghibásodását is okozhatják, de hosszú távon bizonyosan megrövidítik a klíma élettartamát.

Ezek lehetnek a döntő szempontok

A szakember úgy folytatta, a nagyon egyszerűtől a sokfunkciós eszközökig számtalan opció áll már rendelkezésre a piacon. Fontos eldönteni, hogy a számos funkció közül melyekre lehet szükségünk. A pontos típus meghatározásához érdemes sorba venni, hogy mely szempontok a legfontosabbak. Ezek lehetnek az energiahatékonyság, a zajszint, vagy egyéb felszereltsége a berendezésnek.

A hatékonyság szempontjából könnyű a berendezések összehasonlítása, az úgynevezett SCOP és SEER szezonális hatékonysági mutatók alapján nagyon pontosan össze lehet hasonlítani két eszközt. A gyártók folyamatosan versenyeznek, hogy egyre jobb hatékonysági mutatókkal büszkélkedhessenek. Ezt európai szabványok alapján tesztelik, és kötelező a berendezések energiacímkéjén is megjeleníteni. Minél magasabb ez a mutató, annál magasabb energiaosztályba sorolják a berendezést, és az üzemeltetés során annál kisebb lesz a felhasznált energia, ezáltal az üzemeltetés költsége. A nagyobb gyártók honlapján, így a Gree termékek dokumentumai között a berendezés energiacímkéje is elérhető

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– magyarázta.

A zajszint vizsgálata szintén fontos lehet, ha a berendezés például hálószobába kerül, ahol esetleg éjszaka is üzemeltetni szeretnék. Ugyanis nem feltétlenül a leghatékonyabb vagy a legdrágább modell a legcsendesebb is. Hozzátette, ezeken felül rengeteg további tulajdonság lehet döntő szempont, akár a kinézet, akár a Wi-Fi funkció, amely segítségével bárhonnan vezérelhetővé válik a berendezés. Egyes modellek pedig kiemelten magas szintű levegőszűrő rendszerekkel vannak ellátva.

Az alul- és felülméretezés is kínos lehet

A szakértő közölte, hogy az utolsó és a legfontosabb kiválasztási szempont, hogy mekkora teljesítményű berendezést válasszunk. Akár háromszoros értékbeli különbség is lehet egy rosszul szigetelt és egy mai szabványoknak megfelelő szigetelésű otthon között, egy-egy berendezés pedig teljesen másként funkcionál ezekben a különböző helyzetekben. Ebben az adott épület hővesztesége a meghatározó. Újépítésű ingatlanok esetén ezt már tervezéskor megállapítják. Régebbi ingatlan esetén érdemes erről szakemberrel konzultálni.

Az alul- és a felülméretezés egyaránt komoly problémákat okozhat a családok számára. Ma már minden klímaberendezés inverteres szabályzással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem csak ki- vagy bekapcsolnak, hanem a beállított igényeknek megfelelően pontosan szabályozzák a leadott teljesítményt. Ha alulméretezzük a klímát, akkor pont az inverter technológia előnyei nem érvényesülnek, állandóan túlterhelt állapotban lesz, és nem fogja felfűteni az ingatlant a kívánt hőmérsékletre. Felülméretezés esetén pedig pont ennek az ellenkezője történik: a gép nem tudja felvenni azt az üzemállapotot, ahol hatékonyan tudna dolgozni, emiatt folyamatosan be- és kikapcsol, így energiát pazarol és a lakás hőmérséklete nem lesz állandó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem