14 °C Budapest
Polistes, Polistinae, Polistes dominula, paper wasp, European paper wasp

Itt az egész éves kártevőnaptár: mutatjuk, mikor milyen rovarok támadnak a magyar otthonokban

2023. január 29. 12:00

Minden időszaknak, sőt hónapnak megvannak a maga kártevői. Éppen ezért a védekezés kérdése nem szezonális, hanem egész éves tevékenységet jelent. Amennyiben hatékonyan és célzottan akarjuk végezni, ahhoz a nulladik lépésként elengedhetetlen a megfelelő információ, tudás beszerzése - írja a megfoglak.hu. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy aktuálisan mi ellen kell védekezni, akkor már komoly előnyre tehetünk szert a kártevőkkel szemben.

Tervezz előre a kártevőnaptárral!

A felkészülésben hatalmas segítséget jelent a kártevőnaptár, amely megmutatja, melyik rovar vagy rágcsáló ellen mikor javasolt a leginkább védekezni. A naptárban szürkével jelölt, megjelenés előtti időszak a legalkalmasabb a megelőzésre: ilyenkor érdemes a védekezéshez szükséges dolgokat megvásárolni, illetve egy-két csapda kihelyezésével ellenőrizni, hogy jelen vannak-e már a kártevők. Hiszen a legjobb védekezés a megelőzés!

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy az enyhe őszi-téli időszak kihat a kártevők életciklusára és megjelenésére is. A rovarok közül sokan télen “eltűnnek”, és csak tavasszal élednek fel. Viszont ők nem naptárból tájékozódnak az új évszak beköszöntéről, hanem a hőmérsékletből. Ha elmaradnak a fagyok és melegszik az időjárás, azt úgy veszik, hogy véget ért a téli szünet, kezdődhetnek a dolgos hétköznapok. Erre remek példa a hangyák megjelenése otthonainkban - az elmúlt években ugyanis megfigyelhető volt, hogy a kora tavaszi időpontok helyett már február környékén is találkozhattunk velük. 

Forrás: megfoglak.hu
Forrás: megfoglak.hu

Nem csak a rovarokkal, hanem az emlősökkel szemben is érdemes már most megkezdeni a védekezést. Például a nyestek, vakondok, patkányok ellen alkalmazható már célzott védekezés, permetek, sprayk, golyók, stb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?