34 °C Budapest
Egyre többen vesznek ilyen házat Magyarországon: sokkal olcsóbb, mint egy átlagos otthon

Egyre többen vesznek ilyen házat Magyarországon: sokkal olcsóbb, mint egy átlagos otthon

2023. január 10. 08:15

Székely Csilla lakberendező és bútorfestő, népi iparművész a HelloVidéknek mesélt arról, mitől is lesz egy magyar parasztház autentikus, és mit ne tegyünk vele semmiképp, ha meg akarjuk őrizni a belőle áradó harmóniát, valamint megtartanánk a magyar népi építészetre jellemző eredetiségét.

Egyre többen keresnek parasztházakat, és számos jó arányokkal rendelkező ingatlant kínálnak is vidéken, többnyire sokkal olcsóbban, mint egy városi lakást. Sokan vásárolnak is ilyen házat, de végül nem tudják, hogyan rendezzék be azt, hogy megőrizze valódi parasztház mivoltát az épület, miután felújították.

A hagyományok, a formák, a motívumok mindig hatással voltak ránk. A régi világban az emberek létrehozták a sajátjukat. A Kárpát-medencében csodálatosak ezek a motívumok, van mihez nyúlni, gazdag örökségünk van. A szimbolika értelmezése is lényeges, hiszen régen szimbólumokban beszélgettek az emberek – virágnyelven – amiket manapság már nem értünk, és nem is használunk igazán. A népmesékben és a közmondásokban érhetjük utol ezt a rejtett szimbolikát manapság. Például ha valaki “elvetette a sulykot”, akkor túlment a megengedett határon. A jelentéssel még többnyire tisztában vagyunk, de az eredetét a mondásnak már nem ismerjük. A díszített sulykot a fiú adta a lánynak ajándékba, de ha nem tetszett az apukának vagy a lánynak a jelölt, eldobta a sulykot: innen ered a mondás - mondta el a lapnak.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem