A mashing machine with an open door, no laundry inside

Működik a legális rezsitrükk: súlyos pénzeket jelent ez a beállítás a mosógépen

2022. november 22. 19:06

Több mint 60 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a mosógép ha 40 fokról levesszük 20-ra a mosási hőmérsékletet - derült ki a tesztekből. A szakértők szerint a mindennapi mosáshoz ez is bőven elég, de a koszosabb ruhák esetében sem kell feltétlenül a 40 fok. A modern mosószerek már 30-on is kiválóan működnek, ami kb. 40 százalékkal kevesebb energiát igényel, minthogyha a legelterjedtebb, 40 fokos hőmérsékleten használnánk a gépet.

Az energiaszámla csökkentésének egyik legegyszerűbb lépése a ruhák mosási hőmérsékletének csökkentése. Kevesen gondolnák, de a mosási beállítások finomhangolásával rengeteg pénzt lehet spórolni!

A The Sun szerint már annyi is elég, ha 40 fok helyett 30 fokon rakod be a ruhákat a gépbe. Will Owen, az Uswitch energetikai szakértője is arról beszélt, hogy nagyonis érdemes a legtöbb esetben 30 fokon, vagy még annál is hidegebb hőmérsékleten mosni.

Csak a különösen piszkos ruhák, a makacs foltok vagy az alsónemű esetében van szükség melegebb hőmérsékletre. Az erősen szennyezett ruhák, tárgyak esetében a 30 vagy 40 fokos mosás valószínűleg hatékonyabb

- magyarázta a szakember. A szakértők tesztjei szerint a hőmérséklet 40 fokról 20 fokra történő csökkentése drámaian, átlagosan 62 százalékkal csökkentette a mosógép áramfogyasztását. Az energiafelhasználást 38 százalékkal csökkentheti, ha 40 fokról 30 fokra állítjuk át a gépet.

Bár a tisztítási teljesítmény 20 fokon kissé rosszabb volt, mint 40 fokon, de ezen a folyékony mosószerre való áttérés segített, a mindennapi mosáshoz bőven elegendő az alacsonyabb hőmérséklet

- mondta Will Owen. Hozzátette, az alacsonyabb hőmérsékleten mosás a ruhák színének megőrzésében is segíthet. Megjegyezte azonban, hogy ha az alacsonyabb hőmérsékletű mosást választjuk, fontos a havi karbantartó mosás, magasabb hőmérsékleten, hogy a gép tiszta maradjon. Ugyanakkor vannak olyan textilek, amelyeket jobb, ha 20 foknál magasabb hőmérsékleten mosunk, például a pamut ágyneműket, a babaruhákat, a törölközőket és a sportruhákat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lap kiemelte, hogy az egyik legjobb tipp az alacsonyabb hőmérsékleten történő folteltávolításhoz az, hogy mosás előtt egy csepp mosószerrel előkezeljük a foltokat, finoman dörzsöljük be őket.

Itt a hőmérséklet-kisokos

Egy másik, mosógépjavítással foglalkozó cég szerint a 20°C-on történő mosás akár 66 százalékkal csökkentheti a működési költségeket a 40°C-on történő mosáshoz képest. A 60°C-os mosás a 40°C-oshoz képest jelentősen növeli az üzemeltetési költségeket, de a zsíros foltok eltávolítására ezt érdemes használni. Röviden összeszeték, mi mindent kell tudni az egyes hőfokokról:

  • 20°C: A különböző mosógépekkel végzett tesztek azt mutatták, hogy a hőmérséklet 20 Celsius-fokra való leállítása jelentősen, átlagosan 66 százalékkal csökkentette a teljes üzemeltetési költséget.
  • 30°C: ez körülbelül 46 százalékkal csökkenti a költségeket a 40 fokos programhoz képest, és az erősebben szennyezett ruhák is tisztábbak lesznek, mint 20 fokon.
  • 40°C: ez a leggyakrabban használt hőmérséklet, mivel a mindennapi ruhadarabok többségének mosására akalmas, sok gépen ez is az alapbeállítás.
  • 50°C: ez a mosási hőmérséklet leginkább pamutkeverékekhez, poliészterhez, pamuthoz, nejlonhoz alkalmas, de a legtöbben úgy tapasztalják, hogy a modern mosószerek 40°C-os mosási hőmérsékleten tökéletesen megfelel az igényeknek.
  • 60°C: ez a hőmérséklet általában valamivel jobb tisztaságot biztosít, mint a 40 fokos mosás, és különösen jó a törölközők és ágyneműk esetében, bár egyes tesztek arra a következtetésre jutottak, hogy a mosógépek kétharmada valójában egyáltalán nem érte el ezt a hőmérsékletet.
  • 90°C: ez a maximális hőmérséklet, amelyet a modern gépek többsége tud, és csak nagyon koszos, fehér pamut és ágyneműk esetében célszerű használni. A korszerű mosószerek és a szintetikus anyagok elterjedése miatt azonban a legtöbb ember ritkán mos ezen a hőmérsékleten.

A szakemberek szerint összességében a 30°C leeht a legjobb választás a mindennapi mosásra: nem kell megijedni, a modern mosószerek ezen a hőfokon is kiválóan működnek. Emellett javasolják, hogy ne indítsuk el a gépet, ha nincs teljesen tele, hiszen az fölöslegesen pazarolja az energiát.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen? Töltsd ki a Pénzcentrum kérdőívét!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem