construction worker building a log house

Így kerülik ki a brutál rezsidrágulást az élelmes magyarok: te is megúszhatod az árrobbanást

2022. augusztus 17. 19:33

A nyár több fontos és kellemetlen bejelentése között valószínűleg első helyen szerepelt a rezsicsökkentés módosítása, az energiaárak robbanásszerű változása, amely nagyon sok háztartást és családot érint érzékenyen. A legtöbben azonnal gondolkodni kezdtek azon, hogy miként racionalizálhatják a fogyasztásukat, akár olyan lépésekkel is, amelyeket már eddig is megtehettek volna, csak eddig kevésbé érezték rákényszerítve magukat. 

Sokan gondolják úgy, hogy ezután nem lesz elegendő, ha mindig lekapcsoljuk a villanyt, vagy néha eszünkbe jut lecsavarni a termosztátot, így értelemszerűen óriási lett az érdeklődés az okos megoldások iránt.

„A bejelentés után égni kezdtek a telefonok, megteltek a levelesládák nálunk is” – kezdi Nagy Magdolna, intelligens épület szakértő. -„A HelloFuture csapatával eddig is azon voltunk, hogy minél inkább gazdaságos megoldásokat tudjunk kínálni a hozzánk fordulóknak, hát erre most minden eddiginél nagyobb szükség lesz. Nagyon megugrott a napelem iránti érdeklődés, mindazok, akik már eddig is villanyfűtéssel rendelkeztek, vagy éppen elektromos autót töltenek a házukban, napelemrendszert szeretnének mielőbb telepíttetni.”

Ennél is komplexebb megoldásra van szükség akkor, ha valakinél a gázfogyasztás nagyon magas, hiszen a gáz ára még ijesztőbben sokszorozódik meg a fűtési szezonra. Ha valaki eddig konvektorokkal fűtött, ott teljes gépészeti cserére lehet szükség a korszerűsítéshez. Az ajánlás szerint egyértelműen

a hőszivattyú a leghatékonyabb és legjobb megoldás, ha ez telepítve van, utána lehet gondolkodni napelemes rásegítéssel és automatizálással.

Társasházi lakások esetében pedig egy vagy több hűtő-fűtő klímaberendezést javasolnak, ehhez, mint környezettudatos megoldáshoz már szintén lehet a kedvezményesebb H tarifa igénylésével élni.

Az automatika elengedhetetlen része, hogy a rendszerek optimálisan működjenek. Nyilván már az is nagyon nagy segítség, ha a meglévő fűtési rendszert úgy egészítjük ki, hogy a radiátorokat termosztátos szelepekkel látjuk el, ez esetben viszont nekünk magunknak kell arra folyamatosan figyelni, hogy a termosztátokat a megfelelő hőmérsékletre állítsuk be, ne felejtsük el letekerni, ha éppen nem tartózkodunk az adott helyiségben. A most következő időszakban, ezeknél az energiaáraknál ezzel nem érhető el sajnos elegendő megtakarítás. Jó megoldás lehet távolról, mobiltelefonról vagy tabletről is vezérelhető WI-Fi-s  okostermosztátot telepíteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Ha komplett rendszerről beszélünk, ahol okos megoldásokat alkalmazunk, nagyon ritkán van szükség extra beállítgatásokra. A telepített eszközök szenzorjai rengeteg adatot küldenek a hatékony működés érdekében. Mérni tudják a külső-belső hőmérsékletet, a fényviszonyokat, figyelembe vesszük, hogy hol helyezkedik el az épület. Egy gépészeti kialakítás esetén minden adatot feldolgozunk, és eszerint állítjuk be a rendszert

– mondja Nagy Magdolna.Okos rendszer esetén folyamatosan lehet statisztikákat nézni a fogyasztásról, így azonnal mód van korrigálásra, nem történhet meg az, ami egy hagyományos rendszernél, hogy csak az elszámolásnál látjuk, hogy túl magas volt a fogyasztás. A szakértő szerint a jelenlegi helyzetben mindenképpen elmondható, hogy akár napelemrendszerben, akár automatizálásban gondolkodunk, sokkal rövidebb távú megtérülésre számíthatunk, mint idáig bármikor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?