14 °C Budapest
Flying, Summer, Sunset, city, drone view

Egymilliós viskóból varázsoltak csodás otthont: tényleg megéri belevágni?

2022. június 7. 08:14

Magyarországon jelenleg is rengetegen laknak lakóingatlannak nem minősített kisebb épületben (melléképület, gazdasági épület, borpince, üdülő), amelyet maguk építettek vagy újítottak fel. Nevezhetjük őket miniházaknak is, hiszen hazánkban is egyre népszerűbbek az ilyen alternatív lakhatási formák, a gurulós vontatható házak (tiny house), konténerházak vagy mobilházak mellett. A HelloVidék Herendi-Molnár Zsuzsannával, a Miniházakért Magyarországon Civil Társaság egyik alapítójával beszélgetett, akiknek a legfőbb célja, hogy a lakhatásra alkalmas (bár kisebb) épületek lakóingatlanná avanzsáljanak - legyenek akár külterületen vagy zártkertben-, ezáltal pályázati pénzt kaphassanak például szigetelésre, nyílászáró cserére vagy napelemes rendszerre és lakóik végre állandó lakcímként jegyeztethessék be őket. Mindezt úgy, hogy ezen övezetek ne váljanak a spekulánsok célpontjává.

Zsuzsanna története, ahogy a Hellovidéknek elmesélte, közel 30 évvel ezelőtt kezdődött, még Budapesten, és hosszú út vezetett odáig, amíg saját miniházuknak nekiállhattak a Káli-medencében. Már az első lakása is egy 27 nm-es vízivárosi minigarzon volt, ahova egyedülálló anyukaként a kisfiával költözött, aztán:

Nagyon jól éreztem magam benne, bár kicsit furcsa volt a szüleim nagy lakása után, de egyszerűen minden megvolt benne. Már akkor felmerült bennem, hogy miért akarnak az emberek nagy házban lakni. Utána úgy hozta a sors, hogy a második férjemmel építkezésbe kezdtünk, és ezalatt az anyósomék nyaralójában laktunk, egy tipikus retro, utólag leszigetelt kis faházban, amelynek 9 nm volt az alapterülete. Átjártunk anyósomékhoz a fürdőszobát használni, illetve volt egy kerti vécénk. Fiatalon és bohón úgy terveztük, hogy 3 hónap alatt felépítjük a házat, ez természetesen nem sikerült, két évig laktunk ebben a házikóban. Nem voltunk erre felkészülve, de nagyon jó buli volt, nem hiányoztak a bedobozolt cuccaink. Sokat voltunk a kertben, illetve napközben általában dolgoztunk. Amikor beköltöztünk a nagy házba, hirtelen nem találtuk a helyünket, nem is tudtuk úgy berendezni, mert elszoktunk a nagy terektől.

Amikor 2000-es évek elején Pest megyei agglomerációba költöztek, a település egy része még üdülőövezetnek számított. Ott tapasztalta meg először, hogy vannak friss nyugdíjasok, akik a lakásukat vagy eladták, vagy átadták a fiataloknak, és korábbi nyaralójukba költöztek ki.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ha valaki miniházat akar építeni, Zsuzsanna szerint kár négyzetméter-árral számolni, mert valószínűleg nagyon meg fog lepődni az illető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szükség van ugyanúgy gépészetre, villanyszerelésre és ennek a kiépítése majdnem ugyanannyiba kerül, mint egy kétszer akkora házban. Viszont, ami nagyon nem mindegy, az a későbbi fenntarthatósága!

További részletek a cikkben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem