Man stoking a  bonfire with a stick in a yard.

Ezekben a megyékben már keményen büntetnek: csúnya csekket kaphatnak a figyelemtlen háztulajok

2022. február 20. 13:02

Február 18-tól tűzgyújtási tilalom lépett életbe több megyében is. Aki nem vigyáz az egy kisebb vagyont is kifizethet a felelőtlen viselkedése miatt. Mutatjuk, hogy hol mire kell odafigyelni, hogy ne üssük meg véletlen a bokánkat, vagy okozzunk erdőtüzet akaratlanul is.

Pénteken, február 18-án tűzgyújtási tilalom lépett életbe Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Bács-Kiskun és Csongongrád-Csanád megyében. A fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azoknak a 200 méteres körzetében.

Ide kell érteni a térképen pirossal jelölt területeken a tűzrakó helyeket is. Aki pedig megszegi ezeket súlyos pénzbüntetésre számíthat, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Figyelnie kell annak is, aki kertes házban él

Az időjárás felmelegedésével egyre többen állnak neki a kerti munkáknak, azok azonban, akik a rég megszokott módszer szerint elégetik az összeszedett avart csúnyán pórul járhatnak. A Parlament még 2020 nyarán döntött arról, hogy 2021 január 1-től az egész ország területén tilos lett volna avart égetni, viszont ezt a veszélyhelyzet többszörös meghosszabbítása felül írta és a kormány az önkormányzatok kezébe adta az erről való szabályozásnak a jogosultságát.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják az esetleges tilalmat csúnyán pórul járhatnak, ugyanis nem csak komoly büntetőeljárást vonhat maga után a rendelet megszegése, de komoly, akár milliós összeg is lehet a történet vége. A veszély pedig jelentős: ha nem figyelünk oda a száraz aljnövényzeten és avaron könnyen és gyorsan terjed a tűz.

@katasztrófavédelem
Forrás: katasztrófavédelem

Emellett pedig a tiltás egyik fő oka az, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Ezáltal pedig az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar elégetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét a határérték felett beszennyezheti.

Az esti égetés sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsend esetén órákig megrekedhetnek a szennyező anyagok a házak között, ami könnyedén kitarthat akár reggelig, és persze a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst tud a lakásokba jutni.

Nem éri meg kockáztatni

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz még lehetséges. Viszont az, aki áthágná ezeket a szabályokat hatalmas büntetésekre is számíthat. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bírság pedig nem kevés, hiszen 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. Azt viszont fontos itt kiemelni, hogy a bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Grillezni, bográcsozni is tilos a kertben?

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Égetés helyett komposztálás

Bár nem elégetni a fenti okokból kifolyólag nem éri meg a kerti hulladékot, de akkor felmerül a kérdés, hogy mi is lehet a megoldás, ha ezt, az alapvetően éveken keresztül bevált módszert többé nem alkalmazhatjuk.

A válasz pedig egyszerű, és igencsak kézenfekvő: komposztálás. Hatalmas előnye, hogy a háztartásokban vagy jelen esetben a kertben keletkezett szerves hulladék nagy része hasznosan kerül felhasználásra. Nem utolsó sorban pedig olcsón juttatunk tápanyagot a növényeink és a kertünk számára. Ugyanis segítségével javíthatjuk a talaj szerkezetét, valamint a víz- és hőháztartását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm