27 °C Budapest
Man stoking a  bonfire with a stick in a yard.

Ezekben a megyékben már keményen büntetnek: csúnya csekket kaphatnak a figyelemtlen háztulajok

2022. február 20. 13:02

Február 18-tól tűzgyújtási tilalom lépett életbe több megyében is. Aki nem vigyáz az egy kisebb vagyont is kifizethet a felelőtlen viselkedése miatt. Mutatjuk, hogy hol mire kell odafigyelni, hogy ne üssük meg véletlen a bokánkat, vagy okozzunk erdőtüzet akaratlanul is.

Pénteken, február 18-án tűzgyújtási tilalom lépett életbe Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Bács-Kiskun és Csongongrád-Csanád megyében. A fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azoknak a 200 méteres körzetében.

Ide kell érteni a térképen pirossal jelölt területeken a tűzrakó helyeket is. Aki pedig megszegi ezeket súlyos pénzbüntetésre számíthat, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Figyelnie kell annak is, aki kertes házban él

Az időjárás felmelegedésével egyre többen állnak neki a kerti munkáknak, azok azonban, akik a rég megszokott módszer szerint elégetik az összeszedett avart csúnyán pórul járhatnak. A Parlament még 2020 nyarán döntött arról, hogy 2021 január 1-től az egész ország területén tilos lett volna avart égetni, viszont ezt a veszélyhelyzet többszörös meghosszabbítása felül írta és a kormány az önkormányzatok kezébe adta az erről való szabályozásnak a jogosultságát.

Azok, akik figyelmen kívül hagyják az esetleges tilalmat csúnyán pórul járhatnak, ugyanis nem csak komoly büntetőeljárást vonhat maga után a rendelet megszegése, de komoly, akár milliós összeg is lehet a történet vége. A veszély pedig jelentős: ha nem figyelünk oda a száraz aljnövényzeten és avaron könnyen és gyorsan terjed a tűz.

@katasztrófavédelem
Forrás: katasztrófavédelem

Emellett pedig a tiltás egyik fő oka az, hogy a kerti és zöldhulladék égetése során rengeteg egészségre káros anyag kerül a levegőbe. Ezáltal pedig az avarégetés jelentősen rontja a levegőminőséget: 100 kg avar elégetése során annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét a határérték felett beszennyezheti.

Az esti égetés sem javít ezen a helyzeten, sőt szélcsend esetén órákig megrekedhetnek a szennyező anyagok a házak között, ami könnyedén kitarthat akár reggelig, és persze a nyílászárók résein is jelentős mennyiségű füst tud a lakásokba jutni.

Nem éri meg kockáztatni

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz még lehetséges. Viszont az, aki áthágná ezeket a szabályokat hatalmas büntetésekre is számíthat. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bírság pedig nem kevés, hiszen 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. Azt viszont fontos itt kiemelni, hogy a bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Grillezni, bográcsozni is tilos a kertben?

A saját kertben felállított tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott a tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen - nyílt lángú - berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési szabályok betartása mellett történhet. Ezek röviden a következők:

  • nem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet, a még ki nem hűlt parazsat, hamut;
  • gondoskodni kell a megfelelő, tűz oltására alkalmas anyag, eszköz - víz, homok - készenlétben tartásáról;
  • az égetést követően a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy valóban kialudt.

Égetés helyett komposztálás

Bár nem elégetni a fenti okokból kifolyólag nem éri meg a kerti hulladékot, de akkor felmerül a kérdés, hogy mi is lehet a megoldás, ha ezt, az alapvetően éveken keresztül bevált módszert többé nem alkalmazhatjuk.

A válasz pedig egyszerű, és igencsak kézenfekvő: komposztálás. Hatalmas előnye, hogy a háztartásokban vagy jelen esetben a kertben keletkezett szerves hulladék nagy része hasznosan kerül felhasználásra. Nem utolsó sorban pedig olcsón juttatunk tápanyagot a növényeink és a kertünk számára. Ugyanis segítségével javíthatjuk a talaj szerkezetét, valamint a víz- és hőháztartását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?