22 °C Budapest
panel building flat block

Egyenesen elkapkodták ezeket a panellakásokat vidéken: mégis, mit tudhatnak?

2022. február 15. 15:02

A gyorsan emelkedő négyzetméterárak sem riasztották el a vevőket a panellakások vásárlásától, de azért némiképp változott az értékesítés idő - mutatta ki egy friss elemzés. Nem volt szélsőséges kilengés, 2021-ben is a paneltulajdonosok találtak leggyorsabban vevőt, s amíg a téglalakások értékesítési ideje nem változott, addig a családi házak átlagosan két héttel kevesebb időt töltöttek a piacon.

Az Otthon Centrum 2021-et felölelő statisztikái szerint tavaly a használt családi házak forgási sebessége változott a legtöbbet, átlagosan 154 nap kellett az értékesítéshez. A téglalakások ennél érezhetően rövidebb időt töltöttek a piacon, átlagosan 110 napot, míg a panellakások keltek el a leggyorsabban, csupán 82 napra volt szükség a tranzakció létrejöttéhez.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 2020-as számsorral összevetve a tavalyi adatok némiképp változtak, a három szegmens közül kettőben nőtt a forgási sebesség, vagyis az ingatlant gyorsabban el lehetett adni. A legmarkánsabb különbségekről szólva a szakember kiemelte:

Amíg a téglalakások értékesítési ideje nem változott 2020-hoz képest, addig tavaly a paneleket 10, a házakat 14 nappal rövidebb idő alatt lehetett értékesíteni a hálózati eladási statisztikák szerint.

A szakember azt is elmondta, hogy a relatíve olcsóbb panellakások kedveltsége továbbra is nagy, és hagyományosan a legrövidebb ideig vannak a piacon. Ugyanakkor a 82 napos eladási számtani középértéktől igen komoly eltérések mutatkoznak országrészenként.

Leggyorsabban a hat régióközpontban cseréltek tulajdonost a panelek, ezek átlaga 62 nap, míg Budapest belső kerületeiben közel dupla ennyi időre volt szükség (115 nap), amely egyben a leghosszabb időtartam is a panelek között. Ugyancsak száz nap feletti értékesítés idő kellett az agglomerációban (106 nap), és az 5-25 ezer fős településeken (112 nap), míg a megyei jogú városokban ennél jobban pörgött a piac (95 nap).

A második leggyorsabban a külső pesti kerületek paneljei keltek el (80 nap), míg Budán, valamint a 25-50 ezer fős városokban 86 nap alatt lehetett eladni egy panellakást. A forgási sebesség a korábbiakhoz képest főleg a megyei jogú városokban nőtt, ott csökkent az eladási idő, míg Budapest belvárosában lassult a tempó, ott kellett a legtöbb idő az értékesítéshez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A panellakásokhoz hasonlóan a régióközpontokban 12 nappal, a megyei jogú városokban 6 nappal csökkent az téglalakások értékesítési ideje. Budapesten a belvárosban azonban nőtt a forgási sebesség 12 nappal, mint ahogy az agglomerációban és a kisebb városokban is 11 nappal.

A használt házak forgási sebessége még mindig a leglassabb, azonban az utóbbi években ebben a szegmensben csökkent a legnagyobb mértékben az értékesítéshez szükséges idő

– ismertette a piac egyik lényeges változását az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki elmondta: amíg 2014-ben még átlagosan 240 nap kellett a sikeres tranzakcióhoz, addig ez az időintervallum tavaly átlag 154 napra csökkent. Az értékesítéshez a legkevesebb idő - a régióközpontokon túl - a fővárosi agglomerációban és a külső pesti kerületekben kellett, átlagosan 135 nap. A kisebb településeken 170 nap, míg Budán volt a legtöbb: 200 nap. Utóbbi magyarázata a négyzetméterárak jelentős emelkedése. Budán másfél hónappal hosszabb az eladáshoz szükséges idő, mint 2020-ban és az országos átlagnál is ugyanennyivel több idő kellett a sikeres értékesítéshez. Tavaly számottevő csökkenés csak a 25 ezer főnél kisebb településeken, az agglomerációban és a régióközpontokban történt 2020-hoz képest, vagyis Budapesten és a legtöbb megyei jogú városban nem rövidült az értékesítéshez szükséges idő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?