7 °C Budapest
panel building flat block

Egyenesen elkapkodták ezeket a panellakásokat vidéken: mégis, mit tudhatnak?

2022. február 15. 15:02

A gyorsan emelkedő négyzetméterárak sem riasztották el a vevőket a panellakások vásárlásától, de azért némiképp változott az értékesítés idő - mutatta ki egy friss elemzés. Nem volt szélsőséges kilengés, 2021-ben is a paneltulajdonosok találtak leggyorsabban vevőt, s amíg a téglalakások értékesítési ideje nem változott, addig a családi házak átlagosan két héttel kevesebb időt töltöttek a piacon.

Az Otthon Centrum 2021-et felölelő statisztikái szerint tavaly a használt családi házak forgási sebessége változott a legtöbbet, átlagosan 154 nap kellett az értékesítéshez. A téglalakások ennél érezhetően rövidebb időt töltöttek a piacon, átlagosan 110 napot, míg a panellakások keltek el a leggyorsabban, csupán 82 napra volt szükség a tranzakció létrejöttéhez.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 2020-as számsorral összevetve a tavalyi adatok némiképp változtak, a három szegmens közül kettőben nőtt a forgási sebesség, vagyis az ingatlant gyorsabban el lehetett adni. A legmarkánsabb különbségekről szólva a szakember kiemelte:

Amíg a téglalakások értékesítési ideje nem változott 2020-hoz képest, addig tavaly a paneleket 10, a házakat 14 nappal rövidebb idő alatt lehetett értékesíteni a hálózati eladási statisztikák szerint.

A szakember azt is elmondta, hogy a relatíve olcsóbb panellakások kedveltsége továbbra is nagy, és hagyományosan a legrövidebb ideig vannak a piacon. Ugyanakkor a 82 napos eladási számtani középértéktől igen komoly eltérések mutatkoznak országrészenként.

Leggyorsabban a hat régióközpontban cseréltek tulajdonost a panelek, ezek átlaga 62 nap, míg Budapest belső kerületeiben közel dupla ennyi időre volt szükség (115 nap), amely egyben a leghosszabb időtartam is a panelek között. Ugyancsak száz nap feletti értékesítés idő kellett az agglomerációban (106 nap), és az 5-25 ezer fős településeken (112 nap), míg a megyei jogú városokban ennél jobban pörgött a piac (95 nap).

A második leggyorsabban a külső pesti kerületek paneljei keltek el (80 nap), míg Budán, valamint a 25-50 ezer fős városokban 86 nap alatt lehetett eladni egy panellakást. A forgási sebesség a korábbiakhoz képest főleg a megyei jogú városokban nőtt, ott csökkent az eladási idő, míg Budapest belvárosában lassult a tempó, ott kellett a legtöbb idő az értékesítéshez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A panellakásokhoz hasonlóan a régióközpontokban 12 nappal, a megyei jogú városokban 6 nappal csökkent az téglalakások értékesítési ideje. Budapesten a belvárosban azonban nőtt a forgási sebesség 12 nappal, mint ahogy az agglomerációban és a kisebb városokban is 11 nappal.

A használt házak forgási sebessége még mindig a leglassabb, azonban az utóbbi években ebben a szegmensben csökkent a legnagyobb mértékben az értékesítéshez szükséges idő

– ismertette a piac egyik lényeges változását az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki elmondta: amíg 2014-ben még átlagosan 240 nap kellett a sikeres tranzakcióhoz, addig ez az időintervallum tavaly átlag 154 napra csökkent. Az értékesítéshez a legkevesebb idő - a régióközpontokon túl - a fővárosi agglomerációban és a külső pesti kerületekben kellett, átlagosan 135 nap. A kisebb településeken 170 nap, míg Budán volt a legtöbb: 200 nap. Utóbbi magyarázata a négyzetméterárak jelentős emelkedése. Budán másfél hónappal hosszabb az eladáshoz szükséges idő, mint 2020-ban és az országos átlagnál is ugyanennyivel több idő kellett a sikeres értékesítéshez. Tavaly számottevő csökkenés csak a 25 ezer főnél kisebb településeken, az agglomerációban és a régióközpontokban történt 2020-hoz képest, vagyis Budapesten és a legtöbb megyei jogú városban nem rövidült az értékesítéshez szükséges idő.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem