1 °C Budapest
unhappy young housewife in the modern living room in sunny hot summer day enjoying freshness in the front of fan suffering from summer heat.

Ezt sokan elrontják ventilátor-, klímavásárláskor: ha rosszul választasz, nem lesz hűvösebb

2021. június 21. 14:28

A nyári szezon beköszöntével megugrik az érdeklődés a léghűtéssel kapcsolatos termékek iránt. A split klímákat még a hőség előtt telepítik, a léghűtők, ventilátorok iránti kereslet pedig jellemzően a tartós melegben, kánikulában nő meg jelentősen. Viszont nem mindegy, hogyan választunk akár egy egyszerű ventillátort is: ez függ a helyiségtől, lakás fekvésétől, légtértől, és még több tényezőtől.

Hámori Erika, a Praktiker kategória menedzsere segít abban, hogy a családi házak, lakások helyiségeibe milyen szempontok alapján érdemes választani.

Ha ki lehet jelölni a lakás egy pontját, ahova klíma dukál, akkor az a nappali lesz. Már csak azért is, mert ha klímázunk, akkor érdemes olyan helyre tenni az egységet, ahonnan hűthető az egész lakás – ez a központi tér pedig a nappali. Az egyik legtöbbet felmerülő kérdésre egyértelmű választ kapunk a szakértőtől:

Ne a lakás alapterületét mérjük, hanem a légköbmétert! Egy kisebb – 50-60 négyzetméteres – lakásban 2,6-3,5 kilowattos klíma meg tudja oldani a teljes hűtést. Fontos megjegyezni továbbá, hogy mivel a hideg levegő lefelé mozog, mobilklíma esetében legalább 180 fokos oszcillációval számoljunk, ellenkező esetben csak közvetlenül magunkat fújnánk a száraz, hideg levegővel, amiből könnyen megfázás lehet.

Hálószobák hűtése

Akik nem szeretik az „éles hideget”, esetleg érzékenyek a klímára, azoknak jó megoldás lehet a léghűtő. Használatával könnyen elkerülhető a meghűlés, ami valljuk be, egy egész estén át működő klíma esetében megtörténhet. Gyerekeknél, időseknél inkább ezt ajánljuk, mivel a léghűtő kíméletessége a természetes megoldásban rejlik: jeges folyadék, jégakku segítségével hűl le a levegő, amit a ventilátor végül kifúj magából.

Léghűtés a gyerekszobában

A gyerekszobára halmozottan igaz, ami a hálószobára. A száraz, hideg levegő észrevétlenül válhat ártalmassá, ezt a helyzetet pedig egy átlagos teljesítményű klíma is már hamar elő tudja idézni – pláne egy kis alapterületű gyerekszobában. Ilyen helyre tehát léghűtőt javasolnak, ha viszont kevésbé radikális megoldást keresünk, akkor egy mennyezetre szerelt ventilátor lehet a tökéletes megoldás, ami bár nem fog jelentős hőmérséklet csökkenést eredményezni, de a kis örökmozgó hőérzetén számottevően javíthat.

Élhető tetőtér a kánikulában

Az élhető tetőtér egyik fontos komponense a szigetelés: egy rosszul szigetelt tetőtér egyik napról a másikra át tud forrósodni, amin aztán csak nagy teljesítményű léghűtő vagy klíma tud segíteni. Ha viszont megoldott a szigetelés kérdése, akkor minden további nélkül használhatunk asztali vagy álló ventilátort is. Egy sarokba állított ventilátor akár stílusos kiegészítője is lehet egy jól berendezett tetőtérnek. Manapság a szokásos fekete vagy fehér helyett a kicsit extravagánsabb, krómozott, retró kivitelű állóventilátorok élik nagy reneszánszukat – osztotta meg Hámori Erika a legfrissebb trendeket.

Mire kell figyelni az üzemben tartás, tisztítás és javítás során?

Fontos tudni, hogy a klímák működése során folyamatos a páralecsapódás, amely táptalaja lehet a különféle gombák, vírusok és baktériumok megtelepedésének. A nem megfelelően fertőtlenített és karbantartott készülék káros hatással lehet az egészségünkre: allergiát és felső légúti megbetegedéseket okozhatnak, ezért a készülék első használata előtt, minden évben a klímatisztítást szakemberrel el kell végeztetni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elsősorban egészségünk megőrzése, másrészt az eszköz élettartamának meghosszabbítása miatt célszerű a klímatisztításáról évente kétszer is gondoskodni.

Először az első használat előtt tavasszal, másodjára ősszel, amikor hűtésre már nem használjuk. Amennyiben fűtésre is használjuk a készüléket, szezon után is gondoskodjunk róla, a mobilklímák alkatrészeit pedig klímatisztító spray-jel tudjuk kezelésbe venni. A komolyabb klímaberendezések esetében mindig célszerű szakemberhez fordulni.

Hogyan lehetünk fenntarthatóbbak?

Érdemes tudni, hogy az ún. on-off klíma akkor kapcsol ki, amikor elérte a kívánt hőfokot és ismét bekapcsol, ha elkezd felmelegedni a helyiség – ez a modell a rövidebb időtartamú használatra ajánlott. Ezzel szemben a barkácsáruház termékkínálatában is megtalálható inverteres klímák alacsony teljesítményen, de folyamatosan működnek, aminek köszönhetően nincs hőingadozás és energiatakarékos. Az inverteres split klíma ott ajánlott, ahol egész nap megy a hűtés. Természetesen az ökológiai szempontokat is érdemes figyelembe venni:

Több klíma már mobilapplikációval is elérhető. Mielőtt hazaérnénk egyszerűen be tudjuk kapcsolni az applikáción keresztül, így nem hűti feleslegesen egész nap a lakást. Ha pedig valakinek napeleme van, akkor a téli időszakban akár a klímával való fűtésre is átválthat

- magyarázza Hámori Erika. Jó hír a lakásukat felújítóknak, hogy az inverteres split klíma készülékeket és a beszerelését is el lehet számolni az Otthonfelújítási támogatás keretében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm