12 °C Budapest
Ez a nemzedék most ráfaragott: a járvány nem segített a nők egyenjogúságán sem

Ez a nemzedék most ráfaragott: a járvány nem segített a nők egyenjogúságán sem

MTI
2021. március 31. 11:28

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza az új típusú koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt - állapítja meg szerda hajnalban közzétett jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum (WEF). A tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a WEF számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag egyenlőkké váljanak. A WEF jelentésének 15. kiadása szerint ez 36 évvel több mint a járvány előtt volt. Ennyi idővel többre lenne szükség ahhoz, hogy a nők és a férfiak gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren egyenrangúvá váljanak.

"A járvány alapvető hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családokban egyaránt, több évnyi haladás veszett oda" - fogalmazott Saadiya Zahidi, a WEF végrehajtó bizottságának tagja. A WEF kiemeli, hogy a világjárvány miatt több nő veszítette el az állását, mert a nők felülreprezentáltak azokban a szektorokban, amelyeket a pandémia okozta gazdasági hatások különösen hátrányosan érintenek.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a nőknek 5, míg a férfiaknak 3,9 százaléka veszítette el állását a járvány miatt. A jelentés ranglistát is felállít a világ országairól, amely szerint továbbra is Izland áll a legközelebb a nemek közötti egyenlőség terén, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország követ.

Magyarország az egyenjogúsági jelentés szerint a 156 országból a 99. helyet szerezte meg. Viszonyításképpen: Etiópia a 97., Románia a 88. Oroszország 81., Izrael a 60., de például Albánia a 25., Szerbia a 19. helyen áll. A gazdasági hátrányt tekintve kicsit jobb helyezést, a 96. helyet szerezte meg hazánk, oktatás tekintetében a 72-t. Egészség tekintetében viszont a legjobb 30 ország közé kerültünk, politikában betöltött szerepekben viszont csak a 124. helyre futotta.

Forrás: Global Gender Gap Index 2021

Sajnos kelet-európai / közép-ázsiai összeállításban is csak a 22. helyen áll Magyarország, csak Azerbajdzsánt, Kirgizisztánt, Örményországot és Tádzsikisztánt sikerült előznünk, Előttünk van Románia, Ukrajna, Bulgária, Szerbia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50