13 °C Budapest

Ez a nemzedék most ráfaragott: a járvány nem segített a nők egyenjogúságán sem

MTI
2021. március 31. 11:28

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza az új típusú koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt - állapítja meg szerda hajnalban közzétett jelentésében a davosi Világgazdasági Fórum (WEF). A tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a WEF számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag egyenlőkké váljanak. A WEF jelentésének 15. kiadása szerint ez 36 évvel több mint a járvány előtt volt. Ennyi idővel többre lenne szükség ahhoz, hogy a nők és a férfiak gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren egyenrangúvá váljanak.

"A járvány alapvető hatással volt a férfiak és a nők közötti egyenlőségre a munkahelyeken és a családokban egyaránt, több évnyi haladás veszett oda" - fogalmazott Saadiya Zahidi, a WEF végrehajtó bizottságának tagja. A WEF kiemeli, hogy a világjárvány miatt több nő veszítette el az állását, mert a nők felülreprezentáltak azokban a szektorokban, amelyeket a pandémia okozta gazdasági hatások különösen hátrányosan érintenek.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a nőknek 5, míg a férfiaknak 3,9 százaléka veszítette el állását a járvány miatt. A jelentés ranglistát is felállít a világ országairól, amely szerint továbbra is Izland áll a legközelebb a nemek közötti egyenlőség terén, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland és Svédország követ.

Magyarország az egyenjogúsági jelentés szerint a 156 országból a 99. helyet szerezte meg. Viszonyításképpen: Etiópia a 97., Románia a 88. Oroszország 81., Izrael a 60., de például Albánia a 25., Szerbia a 19. helyen áll. A gazdasági hátrányt tekintve kicsit jobb helyezést, a 96. helyet szerezte meg hazánk, oktatás tekintetében a 72-t. Egészség tekintetében viszont a legjobb 30 ország közé kerültünk, politikában betöltött szerepekben viszont csak a 124. helyre futotta.

Forrás: Global Gender Gap Index 2021

Sajnos kelet-európai / közép-ázsiai összeállításban is csak a 22. helyen áll Magyarország, csak Azerbajdzsánt, Kirgizisztánt, Örményországot és Tádzsikisztánt sikerült előznünk, Előttünk van Románia, Ukrajna, Bulgária, Szerbia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem