Sosem találod ki, ki segít a járvány miatt bajba jutott családokon

MTI
2020. szeptember 30. 20:01

Az olasz hatóságok szerint a maffia segíti a koronavírus-járvány miatt bajba jutott családokat. Az uzsoraellenes rendkívüli kormánybiztos szerdai tudósítások szerint a járványnál is veszélyesebbnek nevezte a szervezett bűnözés terjeszkedését.

Annapaola Porzio szerint az egészségügyi veszélyhelyzetben a maffia jelentősen terjeszkedik, anyagi segítséggel láncolva magához a családokat, és felvásárolja a vállalkozásokat. A bűnszervezetek azonnali és szinte korlátlan anyagi segítséget képesek nyújtani a pandémia következtében bevétel nélkül maradt embereknek. A maffia a "kölcsönért" cserébe most még nem kér semmit, de jelentősen növeli tekintélyét és kiterjeszti csápjait a társadalom és az üzleti élet egészére, aminek súlyos következményei lehetnek - foglalta össze Annapaola Porzio az egészségügyi veszélyhelyzetben növekedő maffiaveszélyt a parlamenti beszámolójában, amelyet a sajtó szerdán ismertetett.

Az uzsora és a védelmi pénz elleni hatósági fellépés erősítésére kinevezett rendkívüli kormánybiztos ijesztőnek nevezte az utóbbi hónapokban tapasztalt csendet, vagyis hogy egyre kevesebb bejelentés érkezik a szervezett bűnözés miatti zsarolás vagy fenyegetés miatt. A kormánybiztos elmondta, a maffia is alkalmazkodott a járványhelyzethez, és "kevésbé agresszíven, de annál meggyőzőbben" lép fel.

A hatósági adatok szerint január 1. óta 183 bejelentés érkezett uzsora miatt a tavaly egész évben tett 353 feljelentés után. Tavalyelőtt pedig 568 jelzést kaptak. Aggasztónak nevezte a hatósághoz fordulók számának erős csökkenését Luciana Lamorgese belügyminiszter is. "Valami nem stimmel. Az uzsora áldozatai úgy tűnik, bizalmukat veszítették, talán a hosszú hatósági eljárás miatt" - mondta. A belügyi tárca vezetője közölte, hogy év eleje óta több mint 19 millió euróval segítették azokat, akik az uzsora és a védelmi pénz elleni szolidaritási alaphoz fordultak. A legtöbben az északi Venetóból és a déli Campaniából kértek segítséget, 77 százalékban a kereskedelmi ágazatból.

A belügyminiszter a járvány március végi tetőzésekor hívta fel a figyelmet először arra, hogy a déli városokban a helyi szervezett bűnözés pénzt oszt az állás nélkül maradt családok között.

Több maffiatag tüntetőleg teli bevásárlószatyrokkal mutatkozott az utcákon, jelezve, hogy a szervezet a mindennapi cikkek beszerzéséhez is segítséget nyújt. A kormány ezután 4,3 milliárd eurót bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére a rászorulók élelmiszerellátásának biztosítására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Sajtójelentések szerint jelenleg a camorra néven ismert nápolyi bűnszervezet Róma belvárosában vásárolja fel egymás után a turisták nélkül csődbe ment vendéglátóhelyeket. Az eladósodott tulajdonosokra azonban nyomást is gyakorol: ha a vendéglős nem akarja eladni az üzletét, figyelmeztetésként átlőve találja az étteremhez közeli utcai közlekedési táblákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm