15 °C Budapest
A pesti milliomosok luxusélete: fényűzés és pompa százmilliókért

A pesti milliomosok luxusélete: fényűzés és pompa százmilliókért

2019. április 12. 05:17

Nincs mese, a fejlesztők árképzése alapján egyre nagyobb igény mutatkozik a fővárosban luxuslakásokra. Az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2370 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2435 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 451 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 73 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 10 vevőre váró "otthon". Ennél persze jóval összetettebb a kép. Mutatjuk a részleteket.

Megjelent a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb, 2019 első negyedévére vonatkozó adatsora, amely alapján leszögezhetjük: a fővárosban továbbra is hatalmas igény mutatkozik a luxuslakásokra. Ennél persze jóval összetettebb a kép, hiszen az Eltinga és az Ecorys szakemberei már 475 budapesti lakóingatlan-fejlesztést számláltak össze; az adatsor újépítésű lakásainak száma pedig meghaladja a 23,4 ezret (az előző negyedévben 454 fejlesztésben 23081 lakást számlált a riport). A friss riport nyers adatsorát górcső alá véve a Pénzcentrum pedig azt is megállapította, hogy a fővárosban jelenleg egy átlagos új építésű eladó lakás

  • alapterülete 74,3 négyzetméter (erkélyekkel és teraszokkal korrigált alapterület);
  • négyzetméterára pedig 854,5 ezer forint.
Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Érdemes azonban a várost jóval közelebbről is megvizsgálni, hiszen a lakáspiaci mutatók egészen komoly kilengést is tudnak produkálni. Az például már Buda és Pest viszonylatában is látszik, hogy a Duna árban is komoly vízválasztó. A négyzetméterenként majdnem 182 ezer forintos árdifferencia, egy 75 négyzetméteres lakás esetében azt jelenti, hogy átlagosan bő 13,6 millió forintot spórolhat valaki, ha a folyó keleti oldalán keres új otthont magának.

A kerületi bontás alapján viszont az is kiderül, hogy mégsem egy budai kerület viszi a prímet; az V. kerület ugyanis több mint 222 ezer forintot ver rá négyzetméterenként az ezüstérmes XII. kerületre. A drágább lokációk közé tartozik még Budán az I., és a II. kerület, Pesten pedig a VI. és VII. kerületek, amelyekben átlagosan 1,2 millió és 1,47 millió forint közötti fajlagos árakkal találkozhatnak a nézelődők.

KATT! Lakást vennél? A finanszírozáshoz nézz körül kalkulátorunkban!

A XI., VIII., III., és IX. kerületek még meglehetősen drágák, de már bőven lemaradnak a  millió feletti listavezetőktől; ezekben a kerületekben 830-874 ezer forint közötti négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az érdeklődők. Budapest többi kerületében 460-789 ezres egységár között vásárolhatunk, az olcsóbb árcédula többnyire a városközponttól meszebb található lokációk esetében jellemző. A legolcsóbb kerület a XXIII., ahol egy 75 négyzetméteres, új építésű lakáshoz már alig több mint 34,4 millió forintért hozzá lehet jutni.

De érdekes eredményre vezetett a Pénzcentrum méretkategóriák szerinti elemzése is. Továbbra is egyértelmű ugyanis, hogy a lakások méretének növekedésével nem egyenes arányú a fajlagos árak csökkenése. Jelen állás szerint, míg a legkisebb garzonlakásoktól, az egy-másfél szobás, maximum 60 négyzetméteres lakásokon át, a 61-80 négyzetméteres kategóriáig egyre olcsóbb négyzetméterárakkal találkozhatunk, addig 81 négyzetméter fölött fordul a kocka, és növekedésnek indulnak az egységárak. Legmélyebbre pedig annak kell nyúlnia a zsebében, aki 100 négyzetméter felett keresgél, itt már 950 ezer forint felett alakul az átlagos négyzetméterár (ez természetesen a legnagyobb luxusingatlanok ártorzító hatása miatt alakul így).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Végezetül pedig turkáltunk picit a luxuskategóriában is, és őszinték leszünk, leesett az állunk. Nem is az volt a meglepő, hogy a legdrágább projekt irányára bő 691 millió forint, hanem az, hogy a luxusfejlesztések darabszáma szerint egyértelmű, hogy továbbra is komoly igény mutatkozik a többszáz milliós lakásokra a fővárosban. Az összesítés szerint az 50 millió forint alatt kínált lakások száma 2370 darabot számlál; az 50-100 millió forint közötti kategóriában 2435 eladó lakás található jelenleg; 100-200 millió forint között 451 lakóingatlanból válogathatnak az érdeklődők; a 200-400 milliós árszegmensben 73 luxuslakáson van még árcédula; de a 400 millió forintnál drágább projekteknél is akad még 10 vevőre váró "otthon".

Korábbi cikkeink a témában:

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25