33 °C Budapest
Orbán nagy bejelentése: elengedik a diákhitelt és milliókat a lakáshitelből

Orbán nagy bejelentése: elengedik a diákhitelt és milliókat a lakáshitelből

2017. május 25. 11:00

Bejelentette legújabb akciótervét a kormány, amit Orbán Viktor a Családok Budapesti Világtalálkozóján tartott nyitóbeszédében részletezett. Elárulta a konkrétumokat is.

A célunk az, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen. Szeretném elmondani Önöknek, hogy Magyarország ma osztozik Európa népességfogyási gondjában, mi is rosszul állunk, nekünk is óriási fordulatot kell tennünk - mondta a kormányfő, két tényt ide idézve:

 • 1980: 10 millió 790 ezer ember élt Magyarországon
 • 2017: 9 799 ezer ember él. Eltűnt közel egymillió ember.

Ez nemzeti ügy. Emellett nem egy európai ügy, hanem az európai ügy - emelte ki Orbán.

{{EMBED:indavideo.hu/47157640a2}}

A következő lépésekre és feltételekre van szükség szerinte a fordulat megalapozásához:

 • A természetes reprodukciós rátát a kormány szeretné 2030-ra 2,1-re emelni a jelenlegi 1,5-ról - mutatta be a célt. Ezt az irányt azonban kormányzati ciklusokon át fent kell tartani.
 • A második feltétel, hogy kell egy jó hajómotor is a fordulathoz. Szükség van életerős és versenyképes gazdasági modellre. Vagyis meg kell teremteni a pénzügyi fedezetet.
 • Jó állapotban lévő hajótestre is szükség van. A GDP 4,6%-át fordítjuk a családok támogatására jelenleg. Ha a család mint forma nincs az elsődleges helyen, akkor nehéz lesz fordulatról beszélni. Nálunk a házasság és családalapítás jelenti az etalont. Félre kell tolni a gyermekvállalást gátló akadályokat,
 • ezért minél nagyobb támogatásra van szükség.

Mindezek miatt a kormány úgy döntött, hogy Magyarországon 2018 a családok éve lesz. Szívből lesz, hogy az újabb akciótervünk, amelyen még meg sem száradt a tinta, mert a tegnapi kormányülésen fogadtuk el, az egész régióra

Konkrétumok

 • A családi adókedvezmény mértékét tovább emeli a kormány, a középpontban a kétgyermekes családok lesznek.
 • A diákhitel tartozással rendelkező nőknek 2 gyermek esetén elengedi a kormány a tartozás 50%-át, 3 gyerek vagy e felett a teljes tartozást elengedi a kormány.
 • A diplomás GYED időtartamát kitolja egy évvel a kormány, ez meghosszabbodik az egyetemisták esetében a gyermek 2 éves koráig.
 • A jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén 1-1 millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam át fogja tőlük vállalni. Szavaiból az volt kivehető, hogy ezt állami támogatásként vehetik majd igénybe.
 • Szavai szerint "soha nem látott bölcsődefejlesztésbe" kezd a kormány.
 • Külföldön tartózkodó vagy élő családok számára is elérhető lesz a babakötvény, valamint az anyasági támogatás.
 • A kormány felállít egy családpolitikai kutatóintézetet Kopp Mária szellemiségét felidézve, ami a miniszterelnök reményei szerint egy nemzetközi példát állító think-thank lesz.
Pénzcentrum vélemény
A Portfolio elemzőinek véleménye szerint a kormány az eddigi családpolitikai intézkedések mentén halad, vagyis nem az alanyi jogon járó pénzügyi támogatást részesíti előnyben (adókedvezmény és az eladósodott családok számára teherkönnyítés jár a családoknak). Az eddigi információk alapján számukra úgy tűnik, hogy a kormány nem tart attól, hogy a most bejelentett programnak óriási költségvetési kiadási hatása lenne (a jelenlegi állapotok szerint nem is úgy tűnik, hogy még egy óriási kiadásnövelés beleférne a jövő évi költségvetésbe). Valószínűleg a kormány is arra számít, hogy az intézkedések kihasználtsága és felfutása fokozatos lesz, akár csak a CSOK-program esetében. Várhatóan az év közben keletkező költségvetési mozgásteret használja majd fel a kormány az esetleges nagyobb kihasználtság esetén, ahogyan a lakásépítési támogatásoknál is látjuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családokat támogató intézkedések bevezetésének időzítése sem véletlen. 2018 tavaszán parlamenti választások lesznek és az új lépésekkel természetesen népszerűségnövelésre törekednek a kormánypártok. Vagyis a belpolitikai fejlemények is támogathatják a kormánypártok esélyeit a parlamenti választásokon, amellett az Európai Unió felől érkező nemzetközi nyomás is kapóra jön a Fidesznek.

Címlapkép: MTI

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10