28 °C Budapest
Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

2016. május 12. 18:00

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben országosan több mint 47 ezer betöréses lopást regisztráltak. Ezen belül kimagaslóan sokat, közel 11 ezret az Alföldön és Északon, nagyjából 8 ezret a Dunántúlon és majdnem 10 ezret Közép-Magyarországon. Budapesten tavaly majdnem 6200-at. Betörés szempontjából azok a hosszú hétvégek is veszélyesek lehetnek, amikor elutazunk és üresen marad a ingatlan.

Az áldozatokat néha annyira sokkolja a betörés látványa, hogy hirtelen azt sem tudják mit csináljanak, kit hívjanak fel elsőként. Valóban nehéz feldolgozni azt, hogy illetéktelenek jártak az otthonunkban, valami értékes tűnt el, de hátborzongató érzés az is, hogy turkáltak a holmink között. Mégis, az első döbbenet után érdemes egy kicsit lenyugodni, és az alábbi három fontos dolgot megtenni, ami elősegítheti a későbbi nyomozást.

A legfontosabb tennivalók

Hívd a rendőrséget, és ne nyúlj semmihez. utóbbi azért nagyon fontos, mert a bűncselekmény helyszínén vannak a bizonyítékok. Inkább próbáld összeszedni a gondolataidat, hogy mik a hiányzó értékek. Ezzel nagyban megkönnyíted a rendőrök munkáját is.

Mivel a lakásban úgyse nagyon tevékenykedhetsz, kérdezd végig a szomszédokat, hátha láttak, vagy hallottak valamit. 

Az is előfordulhat, hogy máshoz is betörtek - figyelmeztet MNS Védelem Kft.

Az is jól jön, ha az értékesebb vagyontárgyakról fényképet, hivatalos iratot tudsz mutatni a rendőröknek, mellyel segítheted a nyomozást. Ezen kívül a biztosító felé is könnyebben tudod hitelt érdemlően bizonyítani az ellopott tárgyak valódiságát és értékét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Védekezz a betörők ellen

A védelmi eszközök és óvintézkedések nagyon fontosak. Ne tarts kulcsot a lábtörlő alatt, a villanyóra szekrényben, se nyitható postalásában. Az értékeket célszerű zárt szekrényben tartani. Szereltess fel biztonsági zárat, hevedert, rácsot, mozgásérzékelő lámpát, és a legjobb, a rendőrséghez bekötött riasztó. Ha elutazol, ne verd nagy dobra, és inkább csak akkor posztolj nyaralós képeket, amikor már hazaértél.

Betörésektől függetlenül évente mindenképpen ajánlott átgondolni, milyen értéknövelő beruházásokat végeztünk az ingatlanban. 

Ilyen lehet a lakásfelújítás, új elektronikai eszköz beszerzése, új bútor vásárlása, a ház leszigetelése vagy az épülethez való hozzáépítés is. Jelezd mindezt a biztosítónak, és érdemes új kalkulációt is kérni, különben kár esetén könnyen előfordulhat, hogy a biztosító csak részlegesen fogja a kárt megtéríteni írja közleményében a Genertel biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43