10 °C Budapest
Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

2016. május 12. 18:00

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben országosan több mint 47 ezer betöréses lopást regisztráltak. Ezen belül kimagaslóan sokat, közel 11 ezret az Alföldön és Északon, nagyjából 8 ezret a Dunántúlon és majdnem 10 ezret Közép-Magyarországon. Budapesten tavaly majdnem 6200-at. Betörés szempontjából azok a hosszú hétvégek is veszélyesek lehetnek, amikor elutazunk és üresen marad a ingatlan.

Az áldozatokat néha annyira sokkolja a betörés látványa, hogy hirtelen azt sem tudják mit csináljanak, kit hívjanak fel elsőként. Valóban nehéz feldolgozni azt, hogy illetéktelenek jártak az otthonunkban, valami értékes tűnt el, de hátborzongató érzés az is, hogy turkáltak a holmink között. Mégis, az első döbbenet után érdemes egy kicsit lenyugodni, és az alábbi három fontos dolgot megtenni, ami elősegítheti a későbbi nyomozást.

A legfontosabb tennivalók

Hívd a rendőrséget, és ne nyúlj semmihez. utóbbi azért nagyon fontos, mert a bűncselekmény helyszínén vannak a bizonyítékok. Inkább próbáld összeszedni a gondolataidat, hogy mik a hiányzó értékek. Ezzel nagyban megkönnyíted a rendőrök munkáját is.

Mivel a lakásban úgyse nagyon tevékenykedhetsz, kérdezd végig a szomszédokat, hátha láttak, vagy hallottak valamit. 

Az is előfordulhat, hogy máshoz is betörtek - figyelmeztet MNS Védelem Kft.

Az is jól jön, ha az értékesebb vagyontárgyakról fényképet, hivatalos iratot tudsz mutatni a rendőröknek, mellyel segítheted a nyomozást. Ezen kívül a biztosító felé is könnyebben tudod hitelt érdemlően bizonyítani az ellopott tárgyak valódiságát és értékét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Védekezz a betörők ellen

A védelmi eszközök és óvintézkedések nagyon fontosak. Ne tarts kulcsot a lábtörlő alatt, a villanyóra szekrényben, se nyitható postalásában. Az értékeket célszerű zárt szekrényben tartani. Szereltess fel biztonsági zárat, hevedert, rácsot, mozgásérzékelő lámpát, és a legjobb, a rendőrséghez bekötött riasztó. Ha elutazol, ne verd nagy dobra, és inkább csak akkor posztolj nyaralós képeket, amikor már hazaértél.

Betörésektől függetlenül évente mindenképpen ajánlott átgondolni, milyen értéknövelő beruházásokat végeztünk az ingatlanban. 

Ilyen lehet a lakásfelújítás, új elektronikai eszköz beszerzése, új bútor vásárlása, a ház leszigetelése vagy az épülethez való hozzáépítés is. Jelezd mindezt a biztosítónak, és érdemes új kalkulációt is kérni, különben kár esetén könnyen előfordulhat, hogy a biztosító csak részlegesen fogja a kárt megtéríteni írja közleményében a Genertel biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?