11 °C Budapest
Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

Ezt tedd, ha betörtek az otthonodba

2016. május 12. 18:00

A legfrissebb adatok szerint 2015-ben országosan több mint 47 ezer betöréses lopást regisztráltak. Ezen belül kimagaslóan sokat, közel 11 ezret az Alföldön és Északon, nagyjából 8 ezret a Dunántúlon és majdnem 10 ezret Közép-Magyarországon. Budapesten tavaly majdnem 6200-at. Betörés szempontjából azok a hosszú hétvégek is veszélyesek lehetnek, amikor elutazunk és üresen marad a ingatlan.

Az áldozatokat néha annyira sokkolja a betörés látványa, hogy hirtelen azt sem tudják mit csináljanak, kit hívjanak fel elsőként. Valóban nehéz feldolgozni azt, hogy illetéktelenek jártak az otthonunkban, valami értékes tűnt el, de hátborzongató érzés az is, hogy turkáltak a holmink között. Mégis, az első döbbenet után érdemes egy kicsit lenyugodni, és az alábbi három fontos dolgot megtenni, ami elősegítheti a későbbi nyomozást.

A legfontosabb tennivalók

Hívd a rendőrséget, és ne nyúlj semmihez. utóbbi azért nagyon fontos, mert a bűncselekmény helyszínén vannak a bizonyítékok. Inkább próbáld összeszedni a gondolataidat, hogy mik a hiányzó értékek. Ezzel nagyban megkönnyíted a rendőrök munkáját is.

Mivel a lakásban úgyse nagyon tevékenykedhetsz, kérdezd végig a szomszédokat, hátha láttak, vagy hallottak valamit. 

Az is előfordulhat, hogy máshoz is betörtek - figyelmeztet MNS Védelem Kft.

Az is jól jön, ha az értékesebb vagyontárgyakról fényképet, hivatalos iratot tudsz mutatni a rendőröknek, mellyel segítheted a nyomozást. Ezen kívül a biztosító felé is könnyebben tudod hitelt érdemlően bizonyítani az ellopott tárgyak valódiságát és értékét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Védekezz a betörők ellen

A védelmi eszközök és óvintézkedések nagyon fontosak. Ne tarts kulcsot a lábtörlő alatt, a villanyóra szekrényben, se nyitható postalásában. Az értékeket célszerű zárt szekrényben tartani. Szereltess fel biztonsági zárat, hevedert, rácsot, mozgásérzékelő lámpát, és a legjobb, a rendőrséghez bekötött riasztó. Ha elutazol, ne verd nagy dobra, és inkább csak akkor posztolj nyaralós képeket, amikor már hazaértél.

Betörésektől függetlenül évente mindenképpen ajánlott átgondolni, milyen értéknövelő beruházásokat végeztünk az ingatlanban. 

Ilyen lehet a lakásfelújítás, új elektronikai eszköz beszerzése, új bútor vásárlása, a ház leszigetelése vagy az épülethez való hozzáépítés is. Jelezd mindezt a biztosítónak, és érdemes új kalkulációt is kérni, különben kár esetén könnyen előfordulhat, hogy a biztosító csak részlegesen fogja a kárt megtéríteni írja közleményében a Genertel biztosító.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?