18 °C Budapest

Csúnyát bukhatnak a lakástakarékok a nok miatt

2016. március 27. 17:34

A nemzeti otthonteremtési közösségek gyakorlatilag az éppen csak megtisztult lakásfinanszírozási piac összes szereplőjét hátrányosan érintenék, de leginkább a lakástakarékpénztáraknak állhat érdekében a nok-törvény elkaszálása, írja a Portfolio. A kormány kimondott célja ugyanis a közösségek létrehozásával, hogy nekik konkurenciát támasszon - nem véletlen, hogy többek között Csányi Sándor OTP-vezér is kifakadt már ellenük.

A lakáslottós közösségek pozitív diszkriminációja a lakáskasszákkal szemben nyilvánvaló, a noktörvény Áder János által a parlamentnek visszaküldött első változatában a nokos megtakarítások sokkal masszívabb - nagyjából négyszeres - állami támogatása szerepel, mint amit ma a lakástakarékokon keresztül kapni lehet. Ez nem változtat azon, hogy maga a fogyasztói csoportra hasonlító koncepció több szempontból is rendkívül kockázatos, de ettől még a nagy állami támogatás sokakat becsábíthatna egy nokba. Ezért érthető módon a jelenleg sikeresen működő négy lakástakarékpénztárt negatívan érintené, ha a nokok beindulnának.

Betétállománya alapján a Fundamanta a legnagyobb, míg az OTP lakástakarékja is komoly szeletet hasított ki magának, a piac két kisebb szereplője pedig az Erste és az Aegon. Mind a négyüknek érdekében áll a nok elkaszálása, de a lobbiereje a piacon jelenleg második OTP-nek a legnagyobb, Csányi bankja tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy valahogy megfúrja a kormány legújabb tervét.

A nok-törvényt beterjesztő Rogán Antal szerint a takarékokból nem épült elegendő új lakás, a lakástakarék-kifizetések 95%-át lakásfelújításra és használt lakás vásárlásra fordítják az igénylők. Csányi azonban azt állítja, a lakáskasszák is alkalmasak lennének az új lakások építésének ösztönzésére más feltételekkel. "Ha a lakás-takarékpénztári ügyfelek állami támogatásának a mértékét ugyanolyan szintre hoznák, mint a noknál, akkor sokkal jobban tudnák élénkíteni az új lakásoknak az építését", nyilatkozta a héten.

A noktörvényt Áder János azzal az indoklással küldte vissza az országgyűlésnek, hogy több ponton is ellentmondásos és nincsenek benne megfelelő garanciák, amik a résztvevőket védenék. A javaslatot jövő héten tárgyalja újra a parlament, Gulyás Gergely, a törvényalkotásért felelős bizottság alelnöke azt mondta, megfontolják a köztársasági elnök észrevételeit. 

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?