9 °C Budapest

Csúnyát bukhatnak a lakástakarékok a nok miatt

2016. március 27. 17:34

A nemzeti otthonteremtési közösségek gyakorlatilag az éppen csak megtisztult lakásfinanszírozási piac összes szereplőjét hátrányosan érintenék, de leginkább a lakástakarékpénztáraknak állhat érdekében a nok-törvény elkaszálása, írja a Portfolio. A kormány kimondott célja ugyanis a közösségek létrehozásával, hogy nekik konkurenciát támasszon - nem véletlen, hogy többek között Csányi Sándor OTP-vezér is kifakadt már ellenük.

A lakáslottós közösségek pozitív diszkriminációja a lakáskasszákkal szemben nyilvánvaló, a noktörvény Áder János által a parlamentnek visszaküldött első változatában a nokos megtakarítások sokkal masszívabb - nagyjából négyszeres - állami támogatása szerepel, mint amit ma a lakástakarékokon keresztül kapni lehet. Ez nem változtat azon, hogy maga a fogyasztói csoportra hasonlító koncepció több szempontból is rendkívül kockázatos, de ettől még a nagy állami támogatás sokakat becsábíthatna egy nokba. Ezért érthető módon a jelenleg sikeresen működő négy lakástakarékpénztárt negatívan érintené, ha a nokok beindulnának.

Betétállománya alapján a Fundamanta a legnagyobb, míg az OTP lakástakarékja is komoly szeletet hasított ki magának, a piac két kisebb szereplője pedig az Erste és az Aegon. Mind a négyüknek érdekében áll a nok elkaszálása, de a lobbiereje a piacon jelenleg második OTP-nek a legnagyobb, Csányi bankja tűnik a legesélyesebbnek arra, hogy valahogy megfúrja a kormány legújabb tervét.

A nok-törvényt beterjesztő Rogán Antal szerint a takarékokból nem épült elegendő új lakás, a lakástakarék-kifizetések 95%-át lakásfelújításra és használt lakás vásárlásra fordítják az igénylők. Csányi azonban azt állítja, a lakáskasszák is alkalmasak lennének az új lakások építésének ösztönzésére más feltételekkel. "Ha a lakás-takarékpénztári ügyfelek állami támogatásának a mértékét ugyanolyan szintre hoznák, mint a noknál, akkor sokkal jobban tudnák élénkíteni az új lakásoknak az építését", nyilatkozta a héten.

A noktörvényt Áder János azzal az indoklással küldte vissza az országgyűlésnek, hogy több ponton is ellentmondásos és nincsenek benne megfelelő garanciák, amik a résztvevőket védenék. A javaslatot jövő héten tárgyalja újra a parlament, Gulyás Gergely, a törvényalkotásért felelős bizottság alelnöke azt mondta, megfontolják a köztársasági elnök észrevételeit. 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm