Jön az új NOK-törvény: ez változhat a rendszerben

Jön az új NOK-törvény: ez változhat a rendszerben

2016. március 24. 13:01

A törvény módosításait jövő héten tárgyalhatja az országgyűlés. Az érdemi módosítások csak a kifogásolható részeket érinthetik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lehető leghamarabb, akár már a jövő héten az Országgyűlés és annak törvényalkotási bizottsága elé kerülhet a nemzeti otthonteremtési közösségekről (NOK) szóló törvény, amelyet Áder János államfő csütörtökön megfontolásra visszaküldte a Háznak

- mondta Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke. Tiszteletben tartjuk a köztársasági elnök álláspontját és megfontoljuk észrevételeit - tette hozzá Gulyás. A cél, hogy a lehető leghamarabb megvitassák az átiratot.

A jogszabályt egy hete fogadták el a képviselők, Áder János visszaküldő levelében ezt írta:

Támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett. Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Az Országgyűlés házszabálya értelmében az államfő által megfontolásra visszaküldött jogszabályt a törvényalkotási bizottság tárgyalja.

A tervezethez csak ez a testület nyújthat be módosító javaslatot, és kizárólag olyan részekhez, amelyeket a köztársasági elnök kifogásolt.

Ezen túl csak a hatálybalépés módosítható. Ezt követően a Ház a törvényalkotási bizottság jelentéséről és módosító javaslatáról vitázhat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?