23 ezer lakás újul meg a Zöld Beruházási program keretében

2011. április 11. 16:16

Az elmúlt héten 228 nyertes pályázatról született döntés a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) panel kettes alprogramjában, ezzel az elmúlt időszakban összesen közel 250 pályázat számára, mintegy 13,2 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg a bíráló bizottság. Ebből 23 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg - mondta el Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár.

Végéhez közeledik a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2010 során benyújtott épületenergetikai és megújuló energiákhoz kapcsolódó pályázatok elbírálása is. 2010 decembere és 2011. március vége között közel 35 milliárd forintos támogatásról született döntés, és április végéig várhatóan további 5 milliárd sorsáról határoznak majd ebben a konstrukcióban. A KEOP keretében támogatott pályázatok nagyobbik része közszolgáltatást nyújtó intézményekhez kapcsolódik. A következő egy esztendőben sorra újulhatnak meg felsőoktatási és közoktatási-, valamint egészségügyi és szociális intézmények, melyek fenntartási költsége is csökkenhet az épület korszerűsítésének köszönhetően.

A döntések az építőipari szereplők számára a túléléshez szükséges levegőt biztosíthatják, hiszen a kalkulációk alapján a két pályázati rendszerben megítélt támogatások összességében 90-100 milliárdos megrendelést adhatnak a szélesebb értelemben vett építésgazdaság számára. A kormány ugyanakkor felgyorsította a ZBR panel egyes program kifizetéseit is, hogy azok az építőipari kis- és középvállalkozások, amelyek ezekben a beruházásokban vettek részt, ne lehetetlenüljenek el anyagilag véglegesen. Az első negyedévben 4 milliárd forintot fizetettek ki abból, amit az előző kormány vállalásaként 2012 végéig kellett volna, és az év végéig még további 12 milliárd forintot kaphatnak meg a ZBR panel egyes program kivitelezésében résztvevő vállalkozások.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?