12 °C Budapest

Mozgolódnak és alkudnak a bérlők az irodapiacon

2009. május 6. 12:32

Sok irodabérlőt a szerződés újratárgyalására, sőt adott esetben költözésre ösztökélt a válság, amely korábban elképzelhetetlen tárgyalási pozíciókat és alacsony árakat eredményezett a budapesti irodapiacon. A kihasználatlansági ráta hamarosan meghaladhatja a 20%-ot, és van olyan fővárosi irodaház, amelyik már négyzetméterenként 9 euróért bérbe vehető - áll a Duna House Commercial elemzésében.

Csak egyik jele az irodapiacot is sújtó válságnak, hogy már tavaly év végén számos projektet leállítottak a fejlesztők a későbbi bérbeadási nehézségekre gondolva, másik hatásként egyre több helyen megindult az alkudozás a bérlők és az irodaházak tulajdonosai között. Nem egy bérlő ugyanis a csökkenő bevételek hatására az irodaterület racionalizálására kényszerült, az üresen maradt területeket pedig megpróbálják felmondani, bár erre a hosszú távú szerződések nem minden esetben nyújtanak automatikusan lehetőséget.

Megingott a standard 13-14 eurós bérleti díj

A piacon sokáig standard árfekvésnek elfogadott négyzetméterenkénti 13-14 eurós bérleti díjból egyre több helyen adnak különféle kedvezményeket, mivel az elmúlt években gombamód szaporodó irodaterületeket egyre nehezebb kiadni, különösen akkor, ha annak idején nem volt megfelelő a helyszínválasztás. A siker reményében előfordult, hogy olyan területen húztak fel újabb házat, ahol már eleve nagyon sok kiadó irodaterület volt elérhető - azonban a bérlői körért most már egyre inkább meg kell küzdeni - jegyzik meg a Duna House kereskedelmi üzletágának szakértői.

Az "A" kategóriás irodák piacán már tapasztalható az árcsökkenés, a bérleti díjból különféle kedvezményeket ajánlanak a tulajdonosok, sőt, Dél-Budán egészen 9 euróig leszállította a négyzetméterenként fizetendő összeget az irodaház üzemeltetője a gyors feltöltés reményében.

Fixált árfolyam, bővülő szolgáltatások

A legnehezebb azoknak az ügyfeleknek a megtartása, akik egykor presztízsokokból költöztek drága belvárosi irodaházba, azonban működésükhöz nem feltétlenül szükséges a központi elhelyezkedés. Az üzemeltetők általában fixált forint-euró árfolyammal, illetve ideiglenesen kisebb-nagyobb területek felmondásának engedélyezésével próbálkoznak, hiszen az erősen túlkínálatos piaci környezetben nehéz új bérlőket találni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Különösen sújtja a probléma a "kvázi A" kategóriás irodaházakat, melyek valamikor minőségi szolgáltatásokat nyújtottak, azonban mára egyetlen értékük az elhelyezkedésük, az utóbbi években jelentős fejlesztések, felújítások elmaradtak - innen ugyanis a központi elhelyezkedést (már) nem igénylő bérlők egyre szívesebben költöznek olcsóbb, távolabbi elhelyezkedésű irodaházba.

Van, aki egy szinttel lejjebb lép

A piaci mozgolódás érezhető a kevésbé keresett, B kategóriás irodaházak piacán is, ahonnan egyes bérlők inkább olcsón fenntartható lakásirodába költöznek, amit akár havonta 90-100.000 forintból is fenn tudnak tartani, viszonylag nagy alapterületen és központhoz közeli elhelyezkedéssel. Az "A" kategóriából "B"-be irányuló mozgás egyelőre még ritka, és csak a nagyon költségérzékeny bérlőkre jellemző, a cégek többsége igyekszik inkább hasonló színvonalú, de olcsóbb lehetőségeket találni.

Amennyiben a válság elhúzódik, egyes üzemeltetők komolyabb bajba is kerülhetnek. A nagyon rossznak számító 10-30%-os kihasználtság ma már nem csupán rémtörténet a piacon, nem egy újonnan átadott irodaház küzd bérbeadási problémákkal, így a potenciális irodakeresők jelen pillanatban igen jó alkupozícióban vannak - állapítja meg a Duna House Commercial elemzése.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem