KSH az első 10 hónapról: kiegyensúlyozott növekedés, a rendszerváltás óta legalacsonyabb infláció

Pénzcentrum
2005. december 20. 10:10

Elkészült a KSH összefoglalója a magyar gazdaság első 10 hónapjáról. A jelentés kiemelten szól a harmadik negyedévi folyamatokról. A GDP 4.5%-kal bővült, a beruházások és az export igen dinamikusak. A munkanélküliség idén nőtt, az infláció mérséklődött. A hivatalos adatok a külkereskedelmi mérleg hiányának jelentősebb csökkenésére utalnak.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi 4.5%-os növekedése a közzétett részletező adatok szerint elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozásra és az élénk exportra támaszkodott. A fogyasztás és ennek következtében a belföldi felhasználás mérsékeltebben nőtt.

Az ipar kibocsátása az első tíz hónapban 7.2%-kal haladta meg a tavalyit, az építőipar pedig a beruházási konjunktúra eredményeképp 17%-os növekedést mutatott. A mezőgazdasági értékesítés ebben az időszakban 8%-kal csökkent.

A külső reálgazdasági egyensúly az exportbővülésnek köszönhetően számottevően javult. A nominális kerestek jelentősen nőttek, ami a korábbi éveknél alacsonyabb inflációval párosulva (január-novemberben 3.6%-kal nőttek a fogyasztói árak 2004 azonos időszakához képest), a reálkeresetek 6.7%-os emelkedését eredményezte. A foglalkoztatottak száma nem változott érdemben, a munkanélküliség viszont 7.3%-ra nőtt.

A GDP 4.5%-kal bővült a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A felhasználási oldalt tekintve elsősorban a bruttó állóeszköz-felhalmozás és az export dinamizálta a gazdaságot, termelési oldalról pedig a feldolgozóipar, a kisebb súlyú építőipar és néhány szolgáltatóágazat. Az első három negyedévben együttesen 4.1%-kal nőtt a GDP (tavaly ilyenkor 4.7%-kal). A naptári hatás kiszűrésével korrigált adatok 2004-ben és 2005-ben is 4.4%-os bővülést mutattak az I-III. negyedévben. A gazdaság növekedése a rendszerváltozás óta mért legalacsonyabb infláció mellett ment végbe.

A belföldi felhasználás tételei közül - hasonlóan 2004-hez - továbbra is a bruttó állóeszköz-felhalmozás mutatta a legnagyobb növekedést, ami július-szeptemberben az első félévi 8.5%-ot is meghaladó ütemben, 8.7%-kal nőtt. E mögött a beruházásstatisztikai adatok szerint az egész időszakra jellemző közútfejlesztések, közműépítések, kereskedelmi és ipari célú építkezések, valamint a gépberuházások harmadik negyedévi élénkülése áll.

A bruttó hazai termék legnagyobb hányadát kitevő lakossági végső fogyasztás volumene - 2004-hez hasonlóan - a GDP-nél mérsékeltebben nőtt mind a harmadik negyedévben, mind az I-III. negyedévben (2.4, illetve 2.3%-kal), annak ellenére, hogy jelentősnek mondható reálkereset-növekedés ment végbe. A nemzetgazdaság egészében ez a reálkereset 6.7%-os növekedését jelenti. Ha eltekintünk az egyhavi külön juttatásnak a költségvetési intézményekben egységesen idén januárban történt kifizetésétől, akkor a költségvetési intézményekben és a versenyszférában mért keresetnövekedés lényegében megegyezik.

A lakossági fogyasztás ösztönzése irányába hatottak a nominálisan csökkenő kamatok is, ami a fogyasztási hitelek közül különösen a gépjármű-vásárlási célú és a jelzáloghitel-állományt növelte az elmúlt egy évben. A lakáshitel-állomány bővülése jellegénél fogva az állóeszköz-beruházások növekedését serkenti.

A közösségi (kormányzati) végső fogyasztás volumene 2004 vége óta csökkenő tendenciát mutat, 2005 I-III. negyedévében 1.5%-kal volt alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Az export látszik 2005-ben a gazdaság motorjának, ami a külkereskedelmi hiány alakulását is kedvezően befolyásolja. Az áruk és szolgáltatások kivitele mindhárom negyedévben gyorsabban nőtt, mint a behozatal, így a nemzeti számlák szerint számolt külkereskedelmi hiány folyó áron az egy évvel korábbinak kevesebb mint a fele.

Az első félévi alacsony behozatali dinamika a 2004 májusi EU-csatlakozáshoz kapcsolódó tranzakciókkal magyarázható, amely 2004 I. félévében kiugróan magas növekedést, így 2005-re magas bázist eredményezett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bruttó hazai termék növekedéséhez a mezőgazdaság a tavalyi kiemelkedően magas bázis miatt nem tudott hozzájárulni. Az ágazat hozzáadott értéke a 2004-es kimagasló növekedés után idén negyedévenként egyenletesen, összességében 10%-kal csökkent, de így is magasabb, mint 2000-2003-ban volt. A mezőgazdasági termékek felvásárlása az első tíz hónapban 8.3%-kal csökkent az előző évhez viszonyítva. Ezen belül közel 10%-kal mérséklődött a növénytermesztési és kertészeti termékek értékesítése - elsősorban a búzaeladások visszaesése miatt -, élő állatokból és állati termékekből pedig 7%-kal csökkent a felvásárlás.

Az ipari ágak (melyek közül meghatározó súlyú a feldolgozóipar) az év eleji visszafogott teljesítmény után a második és harmadik negyedévben a GDP-t meghaladóan, 6.3-6.4%-kal növelték hozzáadott értéküket. Átlag feletti növekedés mutatkozott a szinte teljes egészében exportra termelő gépipari ágazatok értékesítésében, valamint a túlnyomórészt belföldi eladásokra támaszkodó - de idén külföldi értékesítését jelentősen növelő - kőolaj-feldolgozásban és építőanyag-iparban (az építőipari konjunktúrával összefüggésben). A megrendelések alakulása az ipari termelés további növekedését vetíti előre. A kibocsátás bővülése 2004 első tíz hónapjához képest 10%-os termelékenységnövekedés és 2.9%-os létszámcsökkenés mellett ment végbe.

Az építőipar hozzáadott értékének növekedése negyedévről negyedévre gyorsult idén, július-szeptemberben 17.4%-ot ért el. Az utak, műtárgyak építésének növekedési üteme meghaladta az épületekét.

A szolgáltatóágazatok együttesen 4.2%-os hozzáadottérték-növekedést könyvelhettek el a harmadik negyedévben, ami az első félévi teljesítményükhöz hasonló érték. Valamennyi ágazat nagyobb növekedést mutatott idén, mint 2004-ben. Legnagyobb mértékben (7.2%-kal) a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágazat teljesítménye bővült, a fellendülő külkereskedelmi forgalomhoz kapcsolódó nemzetközi szállításokból, valamint a mobiltelefon- és internetszolgáltatások forgalmának növekedéséből adódóan. Átlag felett nőttek a pénzügyi szolgáltatások, átlag alatt a közigazgatás, oktatás, egészségügy, egyéb személyi szolgáltatások. A kereskedelem, javítás, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazat hozzáadott értéke 4.2%-kal bővült a harmadik negyedévben.

A munkaerőpiac legfontosabb mutatói közül csak a munkanélküliség változott érdemben 2004-hez képest. A foglalkoztatottak száma az augusztus-októberi adatok szerint minimálisan növekedett az egy évvel korábbihoz képest, a munkanélküliek száma viszont számottevően emelkedett. A munkanélküliségi ráta 6.1%-ról 7.3%-ra nőtt.

A fogyasztói árak január-novemberben 3.6%-kal emelkedtek 2004 azonos időszakához képest (ezen belül novemberben 3.3%-kal), ami a rendszerváltozás óta a legalacsonyabb éves inflációs ütem, annak ellenére, hogy több tényező (olajárak emelkedése, számottevő keresetnövekedés, ipari termelői árak alakulása) a fogyasztói árak növekedésének irányába hatott. Ezek közül kiemelendő a kőolaj világpiaci árának emelkedése, ami nemcsak a háztartási energia, valamint az üzemanyagok drágulása révén növelte az inflációt, hanem az ipar termelői árain keresztül is.

Kedvezően hatott viszont a fogyasztói árakra a forint erősödése. Az október-novemberi gyengülés ellenére a magyar fizetőeszköz az első tizenegy hónap átlagában némileg erősödött a dollárral és az euróval szemben is.

A mezőgazdaság termelői árai közül októberben a növényi termékek árszínvonala 5.1%-kal nőtt az egy évvel azelőtti rekordtermés nyomán kialakult alacsony szinthez képest, az élő állatoké és állati termékeké pedig 1.4%-kal csökkent.

Az év eddigi részére ezzel szemben a növénytermesztési árak 9%-os csökkenése és az állattenyésztési árak enyhe növekedése volt jellemző. Az ipari termelői árak előző évinél némileg magasabb növekedésére részben az olajárak emelkedése ad magyarázatot. A belföldi értékesítés árai január-októberben 8,8%-kal haladták meg a tavaly ilyenkorit (ezen belül a kőolaj-feldolgozásé 28%-kal). Az exportértékesítés árai ezen idő alatt 1%-kal nőttek (2004-ben 0,4%-kal csökkentek). Októberben a forint gyengülésének hatására az ipar exportértékesítési árindexe kissé magasabb, 2.1%-os értéket vett fel. Az építőipari tevékenység árai októberben az előző hónapokat meghaladóan, 4.8%-kal nőttek 2004 azonos időszakához képest. A január-októberi átlagos áremelkedés 4% volt (tavaly ilyenkor 4.8%).

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm