9 °C Budapest
Brutális, mi jöhet ősztől az iskolákban: ennyit még sosem kellett fizetni a szülőknek az étkezésért

Brutális, mi jöhet ősztől az iskolákban: ennyit még sosem kellett fizetni a szülőknek az étkezésért

2022. augusztus 8. 09:32

A 10% feletti infláció, ami ráadásul az élelmiszerek esetében még magasabb és az üzemanyag-drágulás kemény helyzet elé állítja az iskolai menzákat: ősztől akár 30%-kal is többe kerülhet a szülőknek az iskolai étkeztetés – írja az Index.

Ugyan még nem született mindenhol megegyezés arról az önkormányzatokkal, mennyibe kerüljön ősztől a közétkeztetés a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban, azonban Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségétől (VIMOSZ) arról beszélt a lapnak, hogy nyár elején 20%-os drágulásról volt szó, most viszont már a 30% feletti emelést sem tartja elképzelhetetlennek. Ezzel egyes intézményekben akár 1000 forintba is kerülhet majd egy ebéd. 

Sáfár szerint a közétkeztetési szektort még a Covid-járvány sem állította akkora kihívások elég, mint a mostani drágulás. Ráadásul a közétkeztető cégeknek nyáron kéne árat adniuk az intézményeknek, miközben egyik pillanatról a másikra újabb változás jöhet. Például a szállításhoz most már ők is magasabb áron vásárolják a benzint, ami újabb tétel a költségek növekedésében.

Te hogyan készülsz az iskolakezdésre?

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?