26 °C Budapest
Bizonytalan tanévkezés: több forgatókönyve is lehet a kormánynak

Bizonytalan tanévkezés: több forgatókönyve is lehet a kormánynak

2020. augusztus 10. 09:28

Nincs még egységes frogatókönyv a tanévkezdére: a szakemberek szerint nem kellene teljesen digitális oktatásra átállni, valamilyen hibrid megoldásra van szükség. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az alsósokat például addig kellene iskolába járatni, ameddig csak lehet. Emellett szerinte nem lenne szerencsés központi szabályozást hozni, ahol rosszabbodik a vírushelyzet, ott lokálisan kell beavatkozni.

Egyelőre nem tiszta, hogy miképpen fog kezdődni a következő tanév, legalábbis erről beszélt egy iskolaigazgató a hvg.hu-nak. Elmondása szerint ők úgy kalkulálnak, hogy normál menetrendben lesz az iskolakezdés, de alternatívákon is el kell gondolkodni. Ám ez nem egyszerű, hiszen még nem hirdették ki a következő tanév rendjét sem - ami egyébként szokatlan, ilyenkor már (normál esetben) ismert a menetrend. A kabinet egyeztetésre megküldött tervezete állítólag  szeptember 1-től június 15-ig tartó tanévvel számol, a digitális oktatásról szó sincs.

Mivel sok iskolában szűkösen vannak a diákok - a megszólaló intézményvezető is erre panaszkodott -, nehézkes betartani a védőtávolságot, így pedig több helyen A és B hétben gondolkodnak, az egyik héten az egyik évfolyam jár be három napot, a másik kettőt, aztán cserélnek, így a szabad termekbe jobban szét tudják osztani a diákokat.

A portál szerint a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a hibrid oktatás lehetőségét vetette fel, ő is valamilyen módon szétosztaná a tanulókat. Azonban a szakember arról beszélt, hogy normál módon kezdődik a tanév, azt elképzelhetlennek tartja, hogy a tanár és diák hónapokig ne találkozzon, így ha súlyosabb lesz a helyzet, a folyamatos oktatást úgy kell megoldani, hogy a diákok évfolyamonként vagy tantárgyanként csoportosítva járnak iskolába.

A szakember elmondta, szerinte az alsósoknak a lehető legtovább be kell járniuk - őket nehezebb digitálisan oktatni, a szülőknek sincs már annyi szabadsága, hogy ezt meg tudják oldani -, felsőbb évfolyamokon viszont ki lehet alakítani valamilyen váltakozó ciklust.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha olyan lesz a helyzet, mint tavasszal, az ország nagy részén ez biztosan megvalósítható, hiszen a települések egy részén egyáltalán nem jelent meg a koronavírus

- jelentette ki Horváth. Hasonlóképp válekedett korábban Maruzsa Zoltán államtitkár is. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás arról beszélt a hvg-nek, hogy hibrid oktatás esetén el kell engedni a központi, merev szabályokat, inkább egy minimumot kellene lefektetni, mert tavasszal ez nagyon esetleges volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?