Milyen szinten áll a diákok nyelvtudása?

Milyen szinten áll a diákok nyelvtudása?

2017. február 7. 09:03

Országos kutatásra lenne szükség, amely vizsgálja az iskolai nyelvoktatás eredményességét - írja a Magyar Nemzet.

A szorgalmas diákok felének sincs esélye arra, hogy eljusson a középfokú nyelvvizsgáig. Jelenleg erre nincs felkészülve a közoktatás - mondta a lapnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Székely László ombudsman tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kormány kellő előkészítés nélkül írta elő a felsőoktatásba való bekerülés egyik feltételeként a középfokú nyelvvizsgát 2020-tól.

Rozgonyi szerint: a legnagyobb problémát az okozza, hogy jelenleg az országban senkinek - még az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) - sincs fogalma arról, hogy pontosan milyen szinten áll a diákok nyelvtudása.

Vagy arról, hogy mennyire adottak a tárgyi és személyi feltételek a megfelelő színvonalú nyelvoktatáshoz az iskolákban, például van-e megfelelő választék a tananyagokból.

Így azt sem lehet tudni, hogy bár a diákok magas óraszámban - legalább 936 órában - tanulják az első idegen nyelvet az iskolákban, miért van az, hogy sokan így sem tudják letenni a középfokú nyelvvizsgát. Ezzel ellentétben azok a tanulók, akik a középiskolai oktatás mellett 100-150 órát nyelviskolában tanulnak, minden további nélkül eljutnak a B2, tehát a középfokú szintig.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?