22 °C Budapest
Lázár: A közmunkások is kapnak béremelést

Lázár: A közmunkások is kapnak béremelést

2016. december 14. 17:00

Közmunkáról, béremelésről, óraátállításról, és a PISA-felmérés eredményéről is szó volt az idei év utolsó Kormányinfóján.

A héten az egész magyar sajtóban végigment az idei PISA-felmérés borzalmas eredménye. Számos magyarázatot és magyarázkodást olvashattunk már, az idei utolsó Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, tovább vizsgálják az eredményeket. Elmondása szerint az oktatás mellett az egészségügyben is meg kell vizsgálni a területi különbségeket, a kormány elemzi a két kulcsfontosságú területtel kapcsolatos nemzetközi jelentéseket, így például a PISA-felmérések eredményeit is tovább vizsgálják.

Több pénzt kapnak a közmunkások?

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése Magyarországon 1,2 millió embert fog érinteni, közülük 250 ezren állami alkalmazottak. A kormány arról is döntött, hogy a közfoglalkoztatottak esetében is béremelést fog javasolni, az ezzel kapcsolatos egyeztetés még zajlik.

Lázár elmondása szerint a közfoglalkoztatotti bér emelkedésének mértéke nem lehet magasabb, mint a minimálbéré. Ennek oka, hogy a kormánynak továbbra is az a célja, hogy a közmunka átmeneti lehetőség legyen. A 200 ezer közmunkásból a kormány számításai szerint 50 ezer embert lehetne átterelni a versenyszférába.

Mi lesz az órával?

Nem titok, hogy a kormány szakmai apparátusa nem támogatja az óraátállítás módosítását, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány se támogatná. Ugyanakkor ennek eldöntéséhez társadalmi egyeztetésre van szükség.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyre jobb a vásárlóerő

Bizonyos társadalmi csoportok most kezdik kiheverni a gazdasági válságot és a devizahitelek okozta sokkot, ők most kezdenek úgy élni újra, mint közel tíz éve a válság előtt - mondja Lázár arra a felvetésre, hogy a magyar lakosság vásárlóerejét tekintve a legszegényebbek közé tartozik. A miniszter kiemeli azt is, hogy 2010 után a kormány ezermilliárdos nagyságrendben hagyott pénzt a háztartásoknál, jövőre pedig a béremelésekkel folytatódik a vásárlóerő javulása.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?