11 °C Budapest
Ilyen ajándék legyen a karácsonyfa alatt: az egész család hálás lesz érte

Ilyen ajándék legyen a karácsonyfa alatt: az egész család hálás lesz érte

Pénzcentrum
2016. december 9. 14:00

Egyre nagyobb figyelmet kap a gyermekek pénzügyi nevelése, és ez egyáltalán nem véletlen. Kutatók számos tanulmánnyal bizonyították már, hogy azok a felnőttek sokkal jobban bánnak a pénzzel, és sikeresebb az anyagi helyzetük, akik gyermekkorukban kaptak ilyen irányú nevelést is. Összegyűjtöttük, mit tehetsz a karácsonyfa alá, amivel nemcsak jól szórakozhattok, de közben megtanulhatja a gyereked, hogyan bánjon a pénzzel.

Hiába gondolunk úgy a gyermekkora, mint egy idilli, gondtalan időszak, valójában az egész arról szól, hogy felkészüljünk a felnőtt létre, hogy majd aktív részei legyünk a társadalomnak. Igen, elég kiábrándító, de ez az igazság. Szóval, ha úgy szeretnéd kiengedni majd a gyermekedet a való életbe, hogy a lehető legtöbb tudással felvértezted, akkor nem mindegy, milyen játékokkal tömöd tele a gyerekszobát.

A gazdálkodós játék például nemcsak azért jó, mert szórakozás a gyereknek, hanem játék közben észrevétlenül olyan dolgok raktározódnak el benne, amelyek segítségével később tudatosabb lesz gazdasági kérdésekben, jobban kezeli majd a pénzügyeit, és ezeknek köszönhetően nem csak jobban tájékozódik majd a felnőtt életében, de anyagilag sikeresebb is lehet.

Azok a társasjátékok, ahol pénzügyi döntéseket kell hozni, érdemes, ha kezdetben a szülőkkel játszak a gyerekek, mert közben rengeteg fontos dolgot el lehet nekik magyarázni, amit a kortársaitól nem tanulhatnak meg. Emellett a játék sikerélményt, önbizalmat és tudást is ad nekik, ami hatalmas előny lesz később a konkrét döntési helyzetekben" 

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Mihály Nikolett gazdaságpszichológus. 

Tehát a tanulás/nevelés egyik legjobb módja a játék, mert egy ilyen könnyed, felszabadult állapotban sokkal fogékonyabbak a kicsik. Ráadásul a játéknak nincs valós tétje, gondolkodhat, hibázhat, gyakorolhat. Szóval érdemes elgondolkodni, hogy idén csillogós póni és világítós lézerkard mellett idén egy jó kis társasjáték is kerüljön a fa alá, amivel aztán együtt játszhat az egész család.

Egy kis segítség gyanánt szét néztünk a piacon, hogy milyen játékokat lehet ma kapni, amelyek a pénzügyi nevelésben segíthetnek. Sokkal nagyobb a kínálat, mint amire számítottunk, így a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány kiemelkedő és népszerű játékot.

6 éves kortól

Az első játékhoz, amit bemutatunk, nem kell tábla, se dobókocka. A boltos játék az egyik legegyszerűbb nevelési "eszköz", és már kicsi korban el lehet kezdeni. Valójában egy bolti vásárlást szimulálunk/játszunk el a gyerekkel. Ehhez már nagyon sok kellék elérhető, vannak játékpénzek, pénztárgépek, játékételek, de komplett szupermarketet is lehet kapni a játékboltokban. 

Jó, ha kortársai helyett először valamelyik szülő, vagy nagyobb testvér játszik boltosat a kicsivel. Az egyik legfontosabb mozzanata a játéknak a fizetés, ahol annyi játékpénzt kell adni, amennyit az "eladó" kér, vagy ha nagyobb bankót ad, akkor a visszajárónál kell figyelnie a "vásárlónak". Ha a szülő esetleg "véletlenül" elszámolja magát, és a kis boltos ezt észre veheti, az hatalmas sikerélményt jelent a gyereknek.

A póni rajongó gyerekeknek sem kell lemondaniuk a gazdálkodós társasjátékról, ugyanis készült nekik is egy, amivel megtanulhatják a pénz értékét. Az én pónim társasjátéknak egyszerűek a szabályai, lehet benne pónikat vásárolni, - igaz, póni-korona játékpénzzel kell fizetni, de az értékét és a használatát így is tanulja a gyerek.

A lovak mellett a másik nagy szerelme a gyerekeknek a kamion. A Kamionnal Európában társasjátékban a kontinens városai között kell versenyeznie a játékosoknak, az nyer, aki a legtöbb árút szállítja célba, és ezáltal a legnagyobb profit éri el. Ezzel a játékkal azt is megismerhetik a gyerekek, hogyan is kerülnek a termékek a boltok polcaira, és hogyan működik a szállítmányozás, tehát a kereskedelem egy fontos részletét is megtanulják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Zsebre megy társasjáték nagyon praktikus: azt tanítja meg a gyerekeknek, hogyan kell okosan beosztani a zsebpénzüket. A játék közben takarékoskodniuk is kell, és meg kell hozniuk gazdasági döntéseket, hiszen mindenre nem futja a "vagyonuk". Az nyer, aki a végén a legtöbb értékkel rendelkezik (készpénz, megtakarítás, tárgy).

Nem hiányozhat a sorból generációk kedvence sem, az idén 50 éves Gazdálkodj okosan! A játék során gyűjteni kell lakásra, majd fizetni annak a részleteit, és be is kell rendezni. A megtakarításokat a játék során érdemes bankbetétekben tartani, mert a szerencsekártyákkal jó hozamhoz juthat, aki okosan gazdálkodott. A gyerekek megtanulhatják játék közben, hogy mire jó a biztosítás, a bankbetét, hogyan kell takarékoskodni, és hogy mi az a rezsi. A játék már olyan kiadása is kapható, amelyben forint helyett euró a fizetőeszköz.

A Monopoly eredeti változata 10 éves kortól ajánlott, a népszerű társasjátéknak azonban már több junior változatát is piacra dobták, így már 6 éves kortól játszhatnak vele a gyerekek. Felsorolni is nehéz lenne, hogy az ingatlankereskedő játéknak hány féle változatát lehet ma megtalálni a piacon, az egyik legjobb újítása viszont talán az, hogy már bankkártyás változatban is elérhető (ezt 10 éves kortól ajánlják). Ebben a csomagban nincs készpénz, csak bankkártyák és elektromos bankkártya-leolvasó.

Nagyobbaknak

A Cashflow egy olyan társasjáték, ami szórakozás közben az ember rálátást szerez a könyvelésre, a pénzügyekre és a befektetésekre is, a szimulált döntési helyzetek pedig nagyon életszerűek. Szóval tényleg sok mindent tanulhatnak a gyerekek a pénz világáról. Megismerkedhetnek pénzügyi fogalmakkal is, és a gazdag emberek gondolkodásmódot is megtanulhatják. Mindezt olyan módon, hogy már a 10 évesek is megértik. 

A Nagyfeszültség társasjáték sok nemzetközi díjat zsebelt be, és itthon is elég népszerű lett. A játék során az elektromos árammal kell pénzt keresni. Városokat kell megszerezni, kiépíteni bennük az elektromos hálózatokat, erőműveket létrehozni, és közben úgy gazdálkodni, hogy a lehető legnagyobb bevételhez jussanak a játékosok, és minél olcsóbban tudják fejleszteni a hálózatukat. Ezt a játékot 12 éves kortól ajánlják.

A Catan Telepesei is egy városépítős játék, és egy komplett gazdaságot kell működtetni: kereskedelem, nyersanyagtermelés, település-fejlesztés. A gazdasági tervezést nagyon jól el lehet sajátítani a segítségével.

Az első millió pénzügyi társasjáték tényleg az egész családot tanítja. Már 12 évesekkel lehet játszani, közben egy olyan szemléletmódot és tudást sajátíthat el a gyermek, ami tényleg sokat segíthet neki később a gazdasági életében. Valójában olyan dolgokat is megtanulhat közben, amivel a szülők többsége sincs tisztában, és sajnos az iskolában sem tanítják.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?