Ilyen ajándék legyen a karácsonyfa alatt: az egész család hálás lesz érte

Ilyen ajándék legyen a karácsonyfa alatt: az egész család hálás lesz érte

Pénzcentrum
2016. december 9. 14:00

Egyre nagyobb figyelmet kap a gyermekek pénzügyi nevelése, és ez egyáltalán nem véletlen. Kutatók számos tanulmánnyal bizonyították már, hogy azok a felnőttek sokkal jobban bánnak a pénzzel, és sikeresebb az anyagi helyzetük, akik gyermekkorukban kaptak ilyen irányú nevelést is. Összegyűjtöttük, mit tehetsz a karácsonyfa alá, amivel nemcsak jól szórakozhattok, de közben megtanulhatja a gyereked, hogyan bánjon a pénzzel.

Hiába gondolunk úgy a gyermekkora, mint egy idilli, gondtalan időszak, valójában az egész arról szól, hogy felkészüljünk a felnőtt létre, hogy majd aktív részei legyünk a társadalomnak. Igen, elég kiábrándító, de ez az igazság. Szóval, ha úgy szeretnéd kiengedni majd a gyermekedet a való életbe, hogy a lehető legtöbb tudással felvértezted, akkor nem mindegy, milyen játékokkal tömöd tele a gyerekszobát.

A gazdálkodós játék például nemcsak azért jó, mert szórakozás a gyereknek, hanem játék közben észrevétlenül olyan dolgok raktározódnak el benne, amelyek segítségével később tudatosabb lesz gazdasági kérdésekben, jobban kezeli majd a pénzügyeit, és ezeknek köszönhetően nem csak jobban tájékozódik majd a felnőtt életében, de anyagilag sikeresebb is lehet.

Azok a társasjátékok, ahol pénzügyi döntéseket kell hozni, érdemes, ha kezdetben a szülőkkel játszak a gyerekek, mert közben rengeteg fontos dolgot el lehet nekik magyarázni, amit a kortársaitól nem tanulhatnak meg. Emellett a játék sikerélményt, önbizalmat és tudást is ad nekik, ami hatalmas előny lesz később a konkrét döntési helyzetekben" 

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Mihály Nikolett gazdaságpszichológus. 

Tehát a tanulás/nevelés egyik legjobb módja a játék, mert egy ilyen könnyed, felszabadult állapotban sokkal fogékonyabbak a kicsik. Ráadásul a játéknak nincs valós tétje, gondolkodhat, hibázhat, gyakorolhat. Szóval érdemes elgondolkodni, hogy idén csillogós póni és világítós lézerkard mellett idén egy jó kis társasjáték is kerüljön a fa alá, amivel aztán együtt játszhat az egész család.

Egy kis segítség gyanánt szét néztünk a piacon, hogy milyen játékokat lehet ma kapni, amelyek a pénzügyi nevelésben segíthetnek. Sokkal nagyobb a kínálat, mint amire számítottunk, így a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány kiemelkedő és népszerű játékot.

6 éves kortól

Az első játékhoz, amit bemutatunk, nem kell tábla, se dobókocka. A boltos játék az egyik legegyszerűbb nevelési "eszköz", és már kicsi korban el lehet kezdeni. Valójában egy bolti vásárlást szimulálunk/játszunk el a gyerekkel. Ehhez már nagyon sok kellék elérhető, vannak játékpénzek, pénztárgépek, játékételek, de komplett szupermarketet is lehet kapni a játékboltokban. 

Jó, ha kortársai helyett először valamelyik szülő, vagy nagyobb testvér játszik boltosat a kicsivel. Az egyik legfontosabb mozzanata a játéknak a fizetés, ahol annyi játékpénzt kell adni, amennyit az "eladó" kér, vagy ha nagyobb bankót ad, akkor a visszajárónál kell figyelnie a "vásárlónak". Ha a szülő esetleg "véletlenül" elszámolja magát, és a kis boltos ezt észre veheti, az hatalmas sikerélményt jelent a gyereknek.

A póni rajongó gyerekeknek sem kell lemondaniuk a gazdálkodós társasjátékról, ugyanis készült nekik is egy, amivel megtanulhatják a pénz értékét. Az én pónim társasjátéknak egyszerűek a szabályai, lehet benne pónikat vásárolni, - igaz, póni-korona játékpénzzel kell fizetni, de az értékét és a használatát így is tanulja a gyerek.

A lovak mellett a másik nagy szerelme a gyerekeknek a kamion. A Kamionnal Európában társasjátékban a kontinens városai között kell versenyeznie a játékosoknak, az nyer, aki a legtöbb árút szállítja célba, és ezáltal a legnagyobb profit éri el. Ezzel a játékkal azt is megismerhetik a gyerekek, hogyan is kerülnek a termékek a boltok polcaira, és hogyan működik a szállítmányozás, tehát a kereskedelem egy fontos részletét is megtanulják.

A Zsebre megy társasjáték nagyon praktikus: azt tanítja meg a gyerekeknek, hogyan kell okosan beosztani a zsebpénzüket. A játék közben takarékoskodniuk is kell, és meg kell hozniuk gazdasági döntéseket, hiszen mindenre nem futja a "vagyonuk". Az nyer, aki a végén a legtöbb értékkel rendelkezik (készpénz, megtakarítás, tárgy).

Nem hiányozhat a sorból generációk kedvence sem, az idén 50 éves Gazdálkodj okosan! A játék során gyűjteni kell lakásra, majd fizetni annak a részleteit, és be is kell rendezni. A megtakarításokat a játék során érdemes bankbetétekben tartani, mert a szerencsekártyákkal jó hozamhoz juthat, aki okosan gazdálkodott. A gyerekek megtanulhatják játék közben, hogy mire jó a biztosítás, a bankbetét, hogyan kell takarékoskodni, és hogy mi az a rezsi. A játék már olyan kiadása is kapható, amelyben forint helyett euró a fizetőeszköz.

A Monopoly eredeti változata 10 éves kortól ajánlott, a népszerű társasjátéknak azonban már több junior változatát is piacra dobták, így már 6 éves kortól játszhatnak vele a gyerekek. Felsorolni is nehéz lenne, hogy az ingatlankereskedő játéknak hány féle változatát lehet ma megtalálni a piacon, az egyik legjobb újítása viszont talán az, hogy már bankkártyás változatban is elérhető (ezt 10 éves kortól ajánlják). Ebben a csomagban nincs készpénz, csak bankkártyák és elektromos bankkártya-leolvasó.

Nagyobbaknak

A Cashflow egy olyan társasjáték, ami szórakozás közben az ember rálátást szerez a könyvelésre, a pénzügyekre és a befektetésekre is, a szimulált döntési helyzetek pedig nagyon életszerűek. Szóval tényleg sok mindent tanulhatnak a gyerekek a pénz világáról. Megismerkedhetnek pénzügyi fogalmakkal is, és a gazdag emberek gondolkodásmódot is megtanulhatják. Mindezt olyan módon, hogy már a 10 évesek is megértik. 

A Nagyfeszültség társasjáték sok nemzetközi díjat zsebelt be, és itthon is elég népszerű lett. A játék során az elektromos árammal kell pénzt keresni. Városokat kell megszerezni, kiépíteni bennük az elektromos hálózatokat, erőműveket létrehozni, és közben úgy gazdálkodni, hogy a lehető legnagyobb bevételhez jussanak a játékosok, és minél olcsóbban tudják fejleszteni a hálózatukat. Ezt a játékot 12 éves kortól ajánlják.

A Catan Telepesei is egy városépítős játék, és egy komplett gazdaságot kell működtetni: kereskedelem, nyersanyagtermelés, település-fejlesztés. A gazdasági tervezést nagyon jól el lehet sajátítani a segítségével.

Az első millió pénzügyi társasjáték tényleg az egész családot tanítja. Már 12 évesekkel lehet játszani, közben egy olyan szemléletmódot és tudást sajátíthat el a gyermek, ami tényleg sokat segíthet neki később a gazdasági életében. Valójában olyan dolgokat is megtanulhat közben, amivel a szülők többsége sincs tisztában, és sajnos az iskolában sem tanítják.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?