Óriási bajban a nyugdíjasok: három havi pénz tűnhet el

2017. október 3. 09:30

Az egész fejlett világnak szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben. Ez alól pedig Magyarország sem lehet kivétel - írja a Magyar Nemzet.

Nem csak Magyarországon, hanem a fejlett világ országaiban is jelentős problémát jelent a nyugdíjrendszer. A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat pedig nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik.

A helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában, Kanadában és Japánban sem jobb. Ráadásul ezekben az országokban a robotika és a digitalizáció is rendkívül fejlett. Ez pedig azt jelenti, hogy állások millió szűnnek majd meg rövid időn belül, és nem lehet tudni milyen számban keletkeznek majd újak.

A helyzet Magyarországon is sötét képet fest. Az alacsony születésszám mellett súlyos problémát jelent az is, hogy sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékot, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne. Számítások azt mutatják, hogy

2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer.

Ezt pedig azok az adatok is alátámasztják, hogy amíg jelenleg a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra emelkedik, húsz évvel később pedig már minden harmadik magyar nyugdíjas lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További terhet jelent, hogy miközben egyre kevesebben dolgoznak az elöregedés miatt, egyre többet kell költeni az egészségügyi ellátásra. Ezért a tanulmány szerzői arra az álláspontra jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni a világ országaiban, mert fenntarthatatlan.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm