24 °C Budapest
Óriási bajban a nyugdíjasok: három havi pénz tűnhet el

Óriási bajban a nyugdíjasok: három havi pénz tűnhet el

2017. október 3. 09:30

Az egész fejlett világnak szembe kell néznie a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerek reformjával a következő egy-két évtizedben. Ez alól pedig Magyarország sem lehet kivétel - írja a Magyar Nemzet.

Nem csak Magyarországon, hanem a fejlett világ országaiban is jelentős problémát jelent a nyugdíjrendszer. A Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése rámutat, hogy Németországban 2036-ra minden ötödik német nyugdíjas a szegénységi szint közelében fog élni. A problémákat pedig nem kizárólag a népesség fogyása okozza, hanem például az, hogy már ma is minden negyedik német munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik.

A helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Ausztráliában, Kanadában és Japánban sem jobb. Ráadásul ezekben az országokban a robotika és a digitalizáció is rendkívül fejlett. Ez pedig azt jelenti, hogy állások millió szűnnek majd meg rövid időn belül, és nem lehet tudni milyen számban keletkeznek majd újak.

A helyzet Magyarországon is sötét képet fest. Az alacsony születésszám mellett súlyos problémát jelent az is, hogy sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékot, ezért sokkal kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint amennyire szükség lenne. Számítások azt mutatják, hogy

2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer.

Ezt pedig azok az adatok is alátámasztják, hogy amíg jelenleg a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra emelkedik, húsz évvel később pedig már minden harmadik magyar nyugdíjas lesz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

További terhet jelent, hogy miközben egyre kevesebben dolgoznak az elöregedés miatt, egyre többet kell költeni az egészségügyi ellátásra. Ezért a tanulmány szerzői arra az álláspontra jutnak, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni a világ országaiban, mert fenntarthatatlan.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?