2019. augusztus 17. szombat Jácint

Alig ismert számlatrükk: legális, tízezreket hozhat havonta a konyhára


Hiába igényel minimális erőfeszítést, mégis alig veszik igénybe a lassan két éve elérhető egyszerűsített bankváltást. Pedig éves szinten akár tízezreket is spórolhatunk egy olcsóbb számlával, ráadásul kifejezetten jó folyószámlákat találhatunk kevesebb pénzért is. Akkor mégis mi a baj?

A mai napig makacsul tartja magát a lakosság fejében az a tévhit, hogy nemcsak házastársunkkal, hanem a bankkal is sírig tart a kapcsolat. A banki ügyintézés a legtöbbünk számára egy kényelmetlen, idegőrlő folyamat rengeteg várakozással és papírmunkával. Éppen emiatt kerüljük azt is, hogy bankot váltsunk, pedig az esetek többségében biztos találunk olyan számlavezető pénzintézetet, ahol olcsóbban tudnánk bankolni.

Ezt a problémát ismerték fel a kereskedelmi bankok és a Magyar Bankszövetség még 2009-ben, és alkották meg az egyszerűsített bankváltás folyamatát, amely 2016-ban átesett egy ráncfelvarráson, még egyszerűbbé téve az eljárást.

Az egyszerűsített bankváltás lényege, hogy nem nekünk kell ide-oda rohangálni papírokkal, ha le akarjuk cserélni a számlavezető bankunkat, hanem az intézetek lejátsszák egymás között az egészet. A mi dolgunk mindössze annyi, hogy a kiszemelt új bankban kérvényezzük a bankváltást. Az egyik nagy előny, hogy akár az összes beállított pénzügyi műveletet is átvihetjük gond nélkül, így például nem kell minden egyes közszolgáltatóval közölni a változást, ha eddig csoportos beszedési megbízással fizettük a számlákat.

A folyamat egyrészt teljesen ingyenes, ráadásul villámgyors: mindössze egy kérelmet kell leadnunk a választott bankban az új számla megnyitásakor, a két pénzintézetnek pedig 12 munkanapja van arra, hogy a váltást elvégezzék a háttérben és már készen is vagyunk. Persze vannak esetek, amikor kicsit macerásabb folyamat, például, ha válogatunk, mely szolgáltatásokat visszük át az új számlára.

Eddig kevesen fordultak a bankokhoz

A könnyű ügyintézés ellenőre úgy tűnik, elvétve veszik igénybe a szolgáltatást az ügyfelek, még két év távlatából is. A bankok igen szűkszavúak voltak, nagyon alacsony az érdeklődés az egyszerűsített bankváltás iránt - árulta el a Pénzcentrum megkeresésére a Bank360. Nézzük, mit válaszoltak a pénzintézetek:

 • OTP Bank: hazánk legnagyobb pénzintézetében kevesebb mint 1 000 ügyfél kért tavaly egyszerűsített bankváltást, ezek 80 százalékban voltak sikeresek.
 • K&H: kevesebb mint 500 ügyfél indított váltást, 84 százalékuk sikeres.
 • Raiffeisen Bank: a pénzintézet mindössze annyit közölt, hogy minimális az érdeklődés az egyszerűsített bankváltás iránt.
 • CIB Bank: a CIB Bank százas nagyságrendű igénylésről számol be, ennyien mentek el a banktól és ennyien is jöttek az egyszerűsített bankváltás keretein belül.
 • Gránit Bank: egyre növekvő arányban érkeznek a pénzintézethez egyszerűsített bankváltással az ügyfelek.
 • Budapest Bank: a Budapest Bank konkrét számokat közölt. 154 ember indította el a - pénzintézet szerint alig ismert - folyamatot, 143 fő járt sikerrel.
 • UniCredit Bank: nagyjából 100 főre teszi a bank a bankváltást elindítók számát, elenyésző azok száma, akiknek nem sikerül.
 • MKB Bank: száznál is kevesebben kérték, 90 százalékuknak sikerül.
 • Sberbank: a Sberbanknál ez a szám üzleti titkot képez.
 • Takarék Kereskedelmi Bank: a korábban FHB Kereskedelmi Bank névre hallgató pénzintézettől több mint ezren kérték a bankváltást, itt viszont a váltások fele sem lett sikeres.

Ahogy látható, a fenti számok még durva becsléssel is 5000 igénylés alatt vannak, miközben hazánkban nagyjából 10 millió folyószámla van használatban. A megkérdezett pénzintézetek szerint kiábrándítóan alacsony számok egyik legfőbb oka, hogy a lakosság körében nem ismert fogalom az egyszerűsített bankválás. Az MKB Bank kiemelte:

Az elterjedést akadályozza például a csoportos beszedési megbízások nehézkes kezelése a szolgáltatók által, illetve az egyszerűsített bankváltás nem működik például akkor, ha online akar új számlát nyitni az ügyfél, hiszen a folyamathoz aláírásra van szükség, míg az online számlanyitásnál értelemszerűen nem kell ilyesmi.

Sinkovics Renáta, a Gránit Bank lakossági termékfejlesztési főosztályvezetője szerint is az jelenti a problémát, hogy az ügyfelek nem tudnak az egyszerűsített bankváltásról, így nem is kell csodálkoznunk azon, hogy egy nemrég megjelent kutatás szerint

a megkérdezettek 70 százaléka több mint 10 éve váltott bankot utoljára.

Tipikus buktatók: ezért nem sikerül a gyors bankváltás

Vannak a bankváltásnak olyan buktatói, amelyeket könnyedén elkerülhetünk - hívta fel a fogyasztók figyelmét Turmezey Tamás. A Bank360 pénzügyi szakértője szerint a legjellemzőbb hibák, amelyek miatt meghiúsul a bankváltás a következők:

 • Az új banknál megadott személyes adatok nem egyeznek a régi bankban lévőkkel. Érdemes a pontosságra törekednünk a számlanyitás előtt leellenőriznünk, hogy minden adat stimmel-e.
 • Ha társtulajdonos is tartozik a számlához, csak közösen indítható a folyamat, azaz minden tulajdonos meghatalmazása szükséges. Önállóan nem válthatjuk le azt a számlát, amelynek több tulajdonosa van.
 • Gyakori probléma a nem megfelelő aláírási minta.
 • Abban az esetben sem lehet megvalósítani a számlaváltást, ha a régihez valamilyen tartozás köthető és negatív az egyenlegünk. Ebben az esetben rendeznünk kell az adósságot és utána válthatunk számlát.
 • Ritkában fordul elő, de megtörténik, hogy az ügyfelek hitelszámla váltására adnak le utasítást, amely viszont nem lehetséges.

Turmezey Tamás azt is elárulta, hogy - bár a folyamat önmagában díjmentes - egyes pénzintézetek a bankszámlák bezárásáért díjat számítanak fel. De gyakori oka a banki "röghözkötésnek", hogy a hitelfelvételhez, vagy az igénybe vehető kamatkedvezményhez folyószámla fenntartását is előírja a bank. Ebben az esetben nem érdemes bezárni a bankszámlát, de elkerülhetjük a költségeket, ha nyitunk egy olcsóbb folyószámlát máshol, és azon keresztül bankolunk.

Turmezey Tamás szerint nem csak a bankváltást érdemes átgondolni, ha a pénzügyeinket szeretnénk rendezni. A bankszámla cseréje után érdemes a megtakarításainkat is átvizsgálni, vagy éppen a hiteleinket is lecserélhetjük egy olcsóbbra (hitelkiváltáshoz ajánljuk a Pénzcentrum kalkulátorát), így alacsonyabb lesz a törlesztő.

Bankolhatnánk 0 forintért is? Egy évig biztosan

Ma már igen egyszerűen felmérhetjük, hogy van-e olyan számlaajánlat a piacon, amely számunkra sokkal kedvezőbb lehet. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorát használva például azonnal feltűnhet, hogy akár az első évben 0 forint is lehet a bankszámla teljes költsége, ha a Gránit Bank digitális bankszámláját választjuk. Összesen 6080 forintot kell fizetnünk a második évtől, ha a Sberbank Fair számlája mellett tesszük le a voksunk, feltételezve, hogy a legtöbb tranzakciót digitálisan intézzük. A jó ajánlatokból tehát nincs hiány, érdemes személyre szabottan, a szokásaink alapján megtalálni a legjobbat - ehhez ajánljuk múlt héten megjelent elemzésünket, amelyben 5 ügyféltípuson muatjuk be a legjobb konstrukciókat.

Jellemzően annál alacsonyabb egy folyószámla éves költsége, minél kevesebb feladatot végeztetünk el a bankkal. Rengeteget spórolhatunk, ha olyan bankszámlát választunk, amelyhez netbanki felület is tartozik, esetleg mobilapplikáció, amelyeken keresztül rendezhetjük a pénzügyeinket és személyre szabhatjuk a használt funkciókat. Így például a drága papíralapú kimutatások helyett ingyenesen ellenőrizhetjük a laptopon vagy a mobilon keresztül az egyenlegünket. Ugyanígy spórolhatunk, ha SMS helyett push-értesítést kérünk, ha valamilyen tranzakció történik a számlán

- mondta el a Pénzcentrumnak Turmezey Tamás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos