18 °C Budapest
Male loan manager with laptop meeting with client in bank branch office

Egy hétig még elkerülheted a megtakarításokat sújtó új adót

2023. június 23. 10:03

A meglévő 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a kormány a megtakarítási formák egy részére, amelyet a június 30. után lekötött betétekre (látra szóló betéteknél a július 1. után képződő kamatra), valamint az újonnan vásárolt értékpapírok és az újonnan kötött megtakarítási célú életbiztosítások hozama után kell megfizetni. A következő egy hétben mindenki rohamtempóban igyekszik biztonságban tudni befektetését, várhatóan több százmilliárd forintnyi megtakarítás is megmozdulhat a bevezetés előtt, elsősorban az új adó által nem érintett megtakarítások (pl. állampapírok, ingatlanalapok, részvények) irányában, vagy éppen az olyan lehetőségeket keresve, mint a Gránit Bank KamatMax Plusz betétje, amely a mindenkori éves MNB alapkamatnál 2,00%-kal alacsonyabb – jelenleg évi 11,00%-os – kamatot ad 12 hónapos lekötési idővel, amely már csak július 1 előtti lekötéssel szocho-mentes. Sőt, az egyre népszerűbb devizabetétekre is van ajánlatuk: a 12 hónapos lekötésű USD betétekre 4,00%-os éves kamatot (EBKM: 4,00%), az EUR betétekre évi 3,00% kamatot (EBKM: 3,00%) kínálnak.

Konkrét számokat a szocho bevezetésének hatásairól majd csak késő nyáron, kora ősszel fogunk látni, de az valószínűsíthető, hogy miután az állampapírokra nem fog vonatkozni, ez a szegmens profitálhat a legnagyobbat a már meglévő és friss megtakarítások beáramlásából, de a hónap végéig nagyot mehetnek az olyan klasszikus megtakarítási formák, mint a befektetési alapok vagy a jó kamatot ígérő bankbetétek, mint például

a mindenkori jegybanki alapkamatnál 2,00%-kal alacsonyabb – jelenleg évi 11,00%-os kamatot fizető – változó kamatozású, 12 hónapos lekötési idejű KamatMax Plusz betét a Gránit Banknál.

A betét kamatának feltétele, hogy a lekötés ideje alatt a betétlekötéssel érintett Gránit Bankos bankszámlához kapcsolódó aktivált betéti kártyával kell rendelkezni. Újdonság viszont, hogy a lejárat előtti feltörés esetén az időarányos kamat nem vész el, az aktuális kondíciók alapján az eltelt naptári napokra járó időarányos betéti kamat 50%-át kifizetik – ez a jelenlegi jegybanki alapkamatot figyelembe véve évi 5,50%.

A 6 hónapos lekötésű KamatMax betét esetében évi 9,00%-os éves kamattal lehet számolni,

ennek feltétele havi, legalább 20 ezer forint összegű bankkártyás vásárlás. Aki rövidebb időre kötné le a pénzét, annak a Gránit eBank betét 8,50%-os éves kamatot ajánl, melynek feltétele új pénz lekötése és aktivált eBank mobilbankos alkalmazás. A feltétel nélküli 1 hónapos Gránit Szimpla betét 8,00%-os éves kamatot fizet.

Emellett a bank 2023.június 22. napjától emelte a 6 hónapos lekötésű EUR betét kamatát is, amely így egy évre 2,00%-os kamatot fizet.

A TBSZ most is jó menekülőeszköz

Jó hír ugyanakkor, hogy a szocho-fizetés kapujában is kibúvót adhat egy TBSZ-számla az adózás alól, ugyanis a tartós befektetésből származó jövedelmet július 1. után is legfeljebb 15% személyi jövedelemadó terhelheti, szocho-fizetési kötelezettség nem. A 15%-os adót legfeljebb akkor kell megfizetni a pozitív adóalap után, ha

  • a lekötést a hároméves lekötési időszak vége alatt szakítja meg a magánszemély befektető.
  • A személyi jövedelemadó mértéke 10% a hároméves lekötési időszak végén, továbbá akkor, ha a magánszemély a lekötést a hároméves lekötési időszak után, de az ötéves lekötési időszak lejárta előtt szakítja meg.
  • Amennyiben pedig a magánszemély a befektetést a lekötés évét követő öt adóévben nem veszi fel, akkor egyáltalán nem merül fel adófizetési kötelezettség, és a jövedelmet nem is kell az szja bevallásba.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm