14 °C Budapest
Man holding dollar banknote.young businessman holding money.Business and finances making and saving money concept.

Kötvény, részvény, deviza: milyen befektetéssel kereshetjük degeszre magunkat 2023-ban?

2023. február 7. 11:35

A kötvénypiacokon egyértelműen kivárásra érdemes játszani az év első hónapjaiban, ahogy egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen a 2023-as trendek. Ezzel szemben a részvénypiacon vannak olyan szektorok és régiók, ahol már a jelenlegi környezetben is érdemes vételi lehetőségeket keresni.

A kötvényhez egyelőre óvatosan nyúlnánk

A Pénzcentrumot az Aegon Alapkezelő szakemberei arról tájékoztatták, hogy jelenleg semleges pozícionáltságot vesznek fel a kötvénypiacon, ami jól tükrözi az ezen a piacon megfigyelhető bizonytalanságot és kivárást. Friss áttekintésükben az alapkezelő portfóliómenedzserei kiemelik, hogy bár december már sok országban a csökkenő infláció jegyében telt, Magyarországon folytatódott az áremelkedési ütem gyorsulása. Sőt, az üzemanyag-ársapka eltörlésének áthúzódó hatása még januárban is megjelenik majd a fogyasztói árakban, vagyis kisebb mértékű, de további emelkedés várható.

A magyar kötvénypiacon novemberben hatalmas ralit láthattak a befektetők, majd az év utolsó hónapjában megint felfelé indultak a hozamok, az 5-10 éves időtávon 80-85 bázispontos emelkedést érhettünk meg - emlékeztettek a szakemberek. Meglátásuk szerint ez is azt jelzi, hogy egyelőre korai lenne fordulatról beszélni, továbbra is komoly kilengések jellemezhetik a piacot.

Részvényben már érdemes lehet gondolkodni

A részvények esetében összességében enyhe alulsúly érézkelhető az Aegon Alapkezelő stratégiájában, azonban itt jóval szélesebb a paletta, mint a kötvénypiacon - tájékoztattág a Pénzcentrumot. Az alapkezelő megítélése szerint Törökország, Dél-Afrika, Mexikó vagy Kína akár már most tartogathat jó vételi lehetőségeket, miközben

a fejlett részvényekkel és a feltörekvő piacok fennmaradó részével egyelőre érdemes óvatosan bánni.

Decemberben az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ezzel pedig a tengerentúli jegybankon is csökkent a nyomás a további kamatemelésekkel kapcsolatban. Az irányadó kamat már 4,5 százalék az Egyesült Államokban, de a sorozatosan érkező kedvező inflációs adatok miatt egyre inkább azt árazzák a befektetők, hogy a vártál hamarabb hagyja majd abba a Fed az emelést.

Kínában a járványkezelésben bekövetkezett gyökeres fordulatról szólt a december. A központi vezetés jelentősen enyhített a COVID-19 járvány miatti korábbi szigorú korlátozásokon. Ez pedig jótékony hatással lehet a kínai gazdasági növekedésre, és  a részvénypiac kilátásait is javítja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a kínai fogyasztás is újra beindul, az egy sor európai vállalatra is pozitív hatással lehet, hiszen ma már a nyugat-európai cégek egyik legfontosabb és leggyorsabban növekvő piaca is az ázsiai ország. Éppen ezért, ha a mostani óvatosan optimista várakozásokat visszaigazolják majd a makrogazdasági adatok, akkor az az európai részvénypiacokra is pozitív hatással lehet

- vélekednek az elemzők.

A devizapiacon is a kivárás lehet egyelőre a nyerő

2023 első heteiben egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen az év fő trendjei. A már említett amerikai kamatpolitika miatt egyre többen számítanak a dollár további gyengélkedésére, de éppen tavaly láthattuk, mennyire meg tudja tréfálni a piac a befektetőket, ha mindenki „egy irányba áll”. Akkor épp a dollár további erősödésére számított mindenki, majd jött az éles fordulat - emlékeztetnek a szakemberek.

Itthon a forint stabilizálódott az MNB októberi vészkamatemelése után, a jelek szerint a 18 százalékos irányadó kamat már kellően magas ahhoz, hogy elriassza a magyar deviza ellen spekulálókat. A mostani 390 körüli szinteken ugyanakkor már korlátozott lehet a tér a további forinterősödésre, hiszen vannak még kockázatok, az infláció továbbra sem tetőzött és az uniós források sorsa is bizonytalan - zárják rövid elemzésüket az Aegon Alapkezelő bfektetési szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm