34 °C Budapest
Man holding dollar banknote.young businessman holding money.Business and finances making and saving money concept.

Kötvény, részvény, deviza: milyen befektetéssel kereshetjük degeszre magunkat 2023-ban?

2023. február 7. 11:35

A kötvénypiacokon egyértelműen kivárásra érdemes játszani az év első hónapjaiban, ahogy egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen a 2023-as trendek. Ezzel szemben a részvénypiacon vannak olyan szektorok és régiók, ahol már a jelenlegi környezetben is érdemes vételi lehetőségeket keresni.

A kötvényhez egyelőre óvatosan nyúlnánk

A Pénzcentrumot az Aegon Alapkezelő szakemberei arról tájékoztatták, hogy jelenleg semleges pozícionáltságot vesznek fel a kötvénypiacon, ami jól tükrözi az ezen a piacon megfigyelhető bizonytalanságot és kivárást. Friss áttekintésükben az alapkezelő portfóliómenedzserei kiemelik, hogy bár december már sok országban a csökkenő infláció jegyében telt, Magyarországon folytatódott az áremelkedési ütem gyorsulása. Sőt, az üzemanyag-ársapka eltörlésének áthúzódó hatása még januárban is megjelenik majd a fogyasztói árakban, vagyis kisebb mértékű, de további emelkedés várható.

A magyar kötvénypiacon novemberben hatalmas ralit láthattak a befektetők, majd az év utolsó hónapjában megint felfelé indultak a hozamok, az 5-10 éves időtávon 80-85 bázispontos emelkedést érhettünk meg - emlékeztettek a szakemberek. Meglátásuk szerint ez is azt jelzi, hogy egyelőre korai lenne fordulatról beszélni, továbbra is komoly kilengések jellemezhetik a piacot.

Részvényben már érdemes lehet gondolkodni

A részvények esetében összességében enyhe alulsúly érézkelhető az Aegon Alapkezelő stratégiájában, azonban itt jóval szélesebb a paletta, mint a kötvénypiacon - tájékoztattág a Pénzcentrumot. Az alapkezelő megítélése szerint Törökország, Dél-Afrika, Mexikó vagy Kína akár már most tartogathat jó vételi lehetőségeket, miközben

a fejlett részvényekkel és a feltörekvő piacok fennmaradó részével egyelőre érdemes óvatosan bánni.

Decemberben az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ezzel pedig a tengerentúli jegybankon is csökkent a nyomás a további kamatemelésekkel kapcsolatban. Az irányadó kamat már 4,5 százalék az Egyesült Államokban, de a sorozatosan érkező kedvező inflációs adatok miatt egyre inkább azt árazzák a befektetők, hogy a vártál hamarabb hagyja majd abba a Fed az emelést.

Kínában a járványkezelésben bekövetkezett gyökeres fordulatról szólt a december. A központi vezetés jelentősen enyhített a COVID-19 járvány miatti korábbi szigorú korlátozásokon. Ez pedig jótékony hatással lehet a kínai gazdasági növekedésre, és  a részvénypiac kilátásait is javítja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a kínai fogyasztás is újra beindul, az egy sor európai vállalatra is pozitív hatással lehet, hiszen ma már a nyugat-európai cégek egyik legfontosabb és leggyorsabban növekvő piaca is az ázsiai ország. Éppen ezért, ha a mostani óvatosan optimista várakozásokat visszaigazolják majd a makrogazdasági adatok, akkor az az európai részvénypiacokra is pozitív hatással lehet

- vélekednek az elemzők.

A devizapiacon is a kivárás lehet egyelőre a nyerő

2023 első heteiben egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen az év fő trendjei. A már említett amerikai kamatpolitika miatt egyre többen számítanak a dollár további gyengélkedésére, de éppen tavaly láthattuk, mennyire meg tudja tréfálni a piac a befektetőket, ha mindenki „egy irányba áll”. Akkor épp a dollár további erősödésére számított mindenki, majd jött az éles fordulat - emlékeztetnek a szakemberek.

Itthon a forint stabilizálódott az MNB októberi vészkamatemelése után, a jelek szerint a 18 százalékos irányadó kamat már kellően magas ahhoz, hogy elriassza a magyar deviza ellen spekulálókat. A mostani 390 körüli szinteken ugyanakkor már korlátozott lehet a tér a további forinterősödésre, hiszen vannak még kockázatok, az infláció továbbra sem tetőzött és az uniós források sorsa is bizonytalan - zárják rövid elemzésüket az Aegon Alapkezelő bfektetési szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem