7 °C Budapest
Man holding dollar banknote.young businessman holding money.Business and finances making and saving money concept.

Kötvény, részvény, deviza: milyen befektetéssel kereshetjük degeszre magunkat 2023-ban?

2023. február 7. 11:35

A kötvénypiacokon egyértelműen kivárásra érdemes játszani az év első hónapjaiban, ahogy egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen a 2023-as trendek. Ezzel szemben a részvénypiacon vannak olyan szektorok és régiók, ahol már a jelenlegi környezetben is érdemes vételi lehetőségeket keresni.

A kötvényhez egyelőre óvatosan nyúlnánk

A Pénzcentrumot az Aegon Alapkezelő szakemberei arról tájékoztatták, hogy jelenleg semleges pozícionáltságot vesznek fel a kötvénypiacon, ami jól tükrözi az ezen a piacon megfigyelhető bizonytalanságot és kivárást. Friss áttekintésükben az alapkezelő portfóliómenedzserei kiemelik, hogy bár december már sok országban a csökkenő infláció jegyében telt, Magyarországon folytatódott az áremelkedési ütem gyorsulása. Sőt, az üzemanyag-ársapka eltörlésének áthúzódó hatása még januárban is megjelenik majd a fogyasztói árakban, vagyis kisebb mértékű, de további emelkedés várható.

A magyar kötvénypiacon novemberben hatalmas ralit láthattak a befektetők, majd az év utolsó hónapjában megint felfelé indultak a hozamok, az 5-10 éves időtávon 80-85 bázispontos emelkedést érhettünk meg - emlékeztettek a szakemberek. Meglátásuk szerint ez is azt jelzi, hogy egyelőre korai lenne fordulatról beszélni, továbbra is komoly kilengések jellemezhetik a piacot.

Részvényben már érdemes lehet gondolkodni

A részvények esetében összességében enyhe alulsúly érézkelhető az Aegon Alapkezelő stratégiájában, azonban itt jóval szélesebb a paletta, mint a kötvénypiacon - tájékoztattág a Pénzcentrumot. Az alapkezelő megítélése szerint Törökország, Dél-Afrika, Mexikó vagy Kína akár már most tartogathat jó vételi lehetőségeket, miközben

a fejlett részvényekkel és a feltörekvő piacok fennmaradó részével egyelőre érdemes óvatosan bánni.

Decemberben az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ezzel pedig a tengerentúli jegybankon is csökkent a nyomás a további kamatemelésekkel kapcsolatban. Az irányadó kamat már 4,5 százalék az Egyesült Államokban, de a sorozatosan érkező kedvező inflációs adatok miatt egyre inkább azt árazzák a befektetők, hogy a vártál hamarabb hagyja majd abba a Fed az emelést.

Kínában a járványkezelésben bekövetkezett gyökeres fordulatról szólt a december. A központi vezetés jelentősen enyhített a COVID-19 járvány miatti korábbi szigorú korlátozásokon. Ez pedig jótékony hatással lehet a kínai gazdasági növekedésre, és  a részvénypiac kilátásait is javítja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a kínai fogyasztás is újra beindul, az egy sor európai vállalatra is pozitív hatással lehet, hiszen ma már a nyugat-európai cégek egyik legfontosabb és leggyorsabban növekvő piaca is az ázsiai ország. Éppen ezért, ha a mostani óvatosan optimista várakozásokat visszaigazolják majd a makrogazdasági adatok, akkor az az európai részvénypiacokra is pozitív hatással lehet

- vélekednek az elemzők.

A devizapiacon is a kivárás lehet egyelőre a nyerő

2023 első heteiben egyelőre a devizapiacon sem látszanak egyértelműen az év fő trendjei. A már említett amerikai kamatpolitika miatt egyre többen számítanak a dollár további gyengélkedésére, de éppen tavaly láthattuk, mennyire meg tudja tréfálni a piac a befektetőket, ha mindenki „egy irányba áll”. Akkor épp a dollár további erősödésére számított mindenki, majd jött az éles fordulat - emlékeztetnek a szakemberek.

Itthon a forint stabilizálódott az MNB októberi vészkamatemelése után, a jelek szerint a 18 százalékos irányadó kamat már kellően magas ahhoz, hogy elriassza a magyar deviza ellen spekulálókat. A mostani 390 körüli szinteken ugyanakkor már korlátozott lehet a tér a további forinterősödésre, hiszen vannak még kockázatok, az infláció továbbra sem tetőzött és az uniós források sorsa is bizonytalan - zárják rövid elemzésüket az Aegon Alapkezelő bfektetési szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem