23 °C Budapest
GYES kalkulátor 2022: így számold ki a GYES GYED kalkulátor 2022 évi adataival juttatásod, szabadságod!

GYES kalkulátor 2022: így számold ki a GYES GYED kalkulátor 2022 évi adataival juttatásod, szabadságod!

2022. október 16. 18:02

Egy anyának a szülés után számos lehetősége van a pihenésre, illetve a szociális és nem szociális alapú anyagi támogatások megigénylésére, hogy zavartalanul teljenek a gyermek első hónapjai, évei. Mutatjuk, a GYES kalkulátor 2022 évi adatai alapján mennyi pénz jár az anyának, tudd meg, hogyan számol a GYES GYED kalkulátor 2022 évében!

Cikkünkben eláruljuk, a GYES kalkulátor 2022 évi adatai szerint meddig, mennyi pénz jár az anyának – mi a helyzet a CSED-del és a GYED-del? A GYES utáni szabadság kalkulátor 2022 évében is pontosan megmutatja, mennyi szabadság jár az anyának GYES esetén!

GYES kalkulátor 2022

A GYES, azaz a gyermekgondozást segítő ellátás egy fixösszegű, szociális alapú juttatás (keresetfüggetlenül jár minden jogosultnak, egyformán). A GYES a baba születésétől a 3. életév betöltéséig jár (tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetén annak 10 éves koráig, ikreknél pedig a gyerekek tankötelessé válásáig), az igénylő személy az első félévben nem dolgozhat, utána korlátlanul folytathat kereső tevékenységet. Nagyszülő, örökbefogadó szülő is igényelheti – ezeknek a feltételeiről és a GYES 2022 egyéb tudnivalóiról itt írtunk részletesen.

A GYES kalkulátor 2022 évében is ugyanazzal az összeggel számol, ami 2008 óta változatlanul 28.500 Ft/hó/gyermek (az öregségi nyugdíjminimum 100%-a) – 2 gyermek esetén 200% (57.000 Ft/hó), 3 gyermekre 300% (85.000 Ft/hó) stb. A GYES összege ebben az esetben is egy bruttó összeg, ami SZJA-mentes, ám a 10%-os nyugdíjjárulék vonatkozik rá – így a GYES kalkulátor 2022 levonásai után a GYES nettó összege 2022 évében 25.650 Ft/hó lesz.

GYES CSED kalkulátor 2022

A CSED 2022, más néven a csecsemőgondozási díj egy nem szociális alapú, keresetfüggő, TB-jogviszonyfüggő ellátás, ami kifejezetten a szülőanya juttatása; a szülési szabadság féléves időtartama alatt lehet igénybe venni, mellette kereső tevékenység nem végezhető. A CSED alapfeltétele, hogy a szülés előtti 2 évben az anyának rendelkeznie kell minimum 365 napnyi TB-jogviszonnyal (munkaviszony, illetve a szülés előtt maximum 42 napon belül megszűnt munkaviszony, CSED, GYED, táppénz, örökbefogadói díj is számít).

A CSED összegét 2021 júliusában a kormány a bruttó kereset 100%-ra növelte, ennek értelmében az anya a CSED alatt magasabb fizetéshez jut, mint előtte, ugyanis csak 15% SZJA-t kell fizetni utána, nyugdíjjárulékokat és más járadékokat nem vonnak le belőle. A CSED kalkulátor 2022 évében is az anya utolsó 180 napi átlagkeresetét veszik alapul. Ha ebben az időszakban volt 30 napnál nagyobb TB-biztosítási megszakítása, akkor 120 nappal számolnak, ha az anyának nincs 120 napnyi jövedelme sem, akkor a minimálbér kétszeresének a 30-ad részét veszik alapul (ez 6.670 Ft).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

GYES GYED kalkulátor 2022

A GYED, avagy a gyermekgondozási díj nevű támogatás egy szintén TB-jogviszonyhoz és keresethez kötött nem szociális alapú ellátás, ami a CSED lejárta után, a gyermek féléves korától 2 éves koráig (ikreknél 3 éves korig) jár a szülőknek. A CSED-nél egy jóval rugalmasabban igényelhető ellátásról van szó, ugyanis a GYED EXTRA csomag óta nevelőszülő és nagyszülő is igényelheti, létrejött a diplomás GYED, mindemellett egyszerre több ellátás is folyósítható.

Az egyik legnagyobb előnye a juttatásnak az, hogy korlátlan időtartamú munkavégzés engedélyezett mellette, és ha az apa fizetése magasabb, ő is megigényelheti az anya helyett – viszont ennél a GYES GYED kalkulátor megad egy maximumösszeget, amit nem lehet túllépni. A GYED 2022 összege a korábbi fizetés 70%-a, de maximum a minimálbér kétszeresének a 70%-a, vagyis 2022-ben bruttó 280.000 Ft az alapfizetésen felül. A CSED-hez hasonlóan SZJA-köteles a juttatás, emellett a 10%-os nyugdíjjárulékot is levonják belőle, ám érvényesíthető rá a családi adókedvezmény.

GYES utáni szabadság kalkulátor 2022

A GYES-en lévő anyáknak a felhalmozódott szabadságaikra is figyelmet kell fordítaniuk: ez a szülési szabadság és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alatt képződik (a hatályos törvények értelmében munkában töltött időnek minősül a munka mellett a szabadság, a keresőképtelenség időtartama, illetve a szülési szabadság és a gyermek gondozására fordított fizetés nélküli szabadság is). A GYES kalkulátor 2022 során is megállapítja, hogy ezt a felgyűlt szabadságot a munkáltató köteles kiadni - hogy kinek, mennyi alapszabadság és pótszabadság jár, arról korábbi cikkünkben írtunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Bankmonitor  |  2024. április 12. 11:59
Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját ottho...
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem