financial stock market graph illustration ,concept of business investment and stock future trading.

Szárnyalt a BUX: sorra dőltek meg a rekordok a tőzsdén

2022. január 3. 20:02

Decemberben folytatódott a korrekció a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX index azonban így is kifejezetten erős évet tudhat maga mögött – a BÉT fő részvényindexe 50 721 ponton zárta 2021-et, amely 2020-hoz képest 20,6 százalékos, míg a pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez képest 10,6 százalékos növekedést jelent. Az összesített éves részvényforgalom, tartva a tavalyi év szintjét, ezúttal is meghaladta a 3 ezer milliárd forintot, amelyből a december, kiugróan élénk kereskedést hozva, 416 milliárd forinttal (melyből extra nagy fix kötés 198,7 milliárd forint), napi 19,8 milliárd forintos átlagforgalommal vette ki a részét. A vezető részvénynek mind az egész évre, mind decemberre vetítve az OTP Bank bizonyult, míg a brókercégek forgalmi rangsorában éves viszonylatban a WOOD & Company, az utolsó hónapot tekintve az OTP Bank végzett az élen.

Ingadozó hangulatot hozott 2021 a világ tőkepiacain. Az aktuális járványügyi intézkedések, korlátozások mellett olyan gazdasági tényezők is befolyásolták a befektetők kereskedési kedvét, mint a nyersanyagárak emelkedése, a globálisan jelen lévő inflációs aggodalmak, valamint a kínai ingatlanpiacon tapasztalható bizonytalanság.

Ugyan a globális tendenciák a Budapesti Értéktőzsdén is éreztették hatásukat, első számú tőzsdeindexe, a BUX index felülteljesített a vezető nyugat-európai indexekhez képest. Az év első felében tapasztalható stabil, kisebb korrekciókkal szegélyezett növekedést követően augusztusban történelmi magasságokba, 50 ezer pont fölé tört, majd november elején az 55 ezer pontot is elérte a mutató. Végül a november-decemberi korrekció ellenére is 50 ezer pont felett, 50 721 ponton zárta az évet.

A piac élénksége a tőzsdézés közbeszédben való előfordulásában és a lakosság közvetlen részvénytartásában is megnyilvánult. Míg előbbi jelenség – különösen az amerikai, ázsiai és nyugat-európai piacokon feltűnő, de a BÉT-en is egyre jelentősebb szerepet betöltő fiatal befektetői rétegnek köszönhetően – érezhetően hangsúlyosabbá vált az elmúlt évben, utóbbi túllépte a lélektani határnak tekinthető ezer milliárd forintot. Az érték egyben jelzi, hogy a pandémia ideje alatt megnövekedett hazai lakossági megtakarítások tőkepiacra való becsatornázását tekintve eredményes munkát végzett a BÉT.

A részvények éves forgalmi listájának dobogóját az OTP Bank-MOL-Richter hármas foglalta el, míg a negyedik helyre a Magyar Telekom, az ötödikre a Masterplast érkezett be. A decemberi bontás szintén az említett trió vezető pozícióját mutatja, a három részvény együttesen 97 százalékkal részesült az összforgalomból az utolsó hónap során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A részvénypiac mozgalmasságát az új kibocsátások, bevezetések is mutatják, amelyek különösen az év második felében sokasodtak meg. Az AutoWallis novemberben végrehajott nyilvános részvénykibocsátása által egy rég nem látott tőkebevonási forma jelent meg újra a BÉT-en. A Standard kategóriában az Eprolius debütált, míg a középvállalati platformon, a BÉT Xtend piacon az OXO Technologies, a NAP, valamint a Polyduct jelent meg. Szintlépések is színesítették az évet, az AKKO Invest a Prémium-, a Megakrán pedig az Xtend kibocsátók közül elsőként a Standard kategóriába lépett elő.

A befektetési szolgáltatók forgalmi versengését idén az Erste Bankot és a Concorde-ot is maga mögé utasítva a WOOD & Company nyerte, 1 542 milliárd forintos összforgalommal. Decemberre lebontva az OTP Bank zárt az első helyen, 422,7 milliárd forintos forgalom realizálása mellett.

2021 az árupiac újjáéledését is jelöli a BÉT-en – a hazai tőzsdetörténet jelentős múltra visszatekintő szegmense a BÉT és az Equilor közös fejlesztése mentén kapott új erőre, év végéig 8,6 milliárd forintos forgalmat generálva, amelyből 232 millió forint decemberben került jegyzésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm