16 °C Budapest

13 dolog, amit a banki adategyeztetésről, a bankszámlák zárolásáról tudni kell

2019. október 28. 12:04

Az új határidő szerint napokon belül most már tényleg zárolhatják azok bankszámláját, akik elmulasztották a kötelező adategyeztetést. A Pénzcentrum összeszedte a legfontosabb dolgokat, amiket tudnod kell, mielőtt elindulsz a bankodba.

Az új határidő szerint október 31-ig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést, miután az Országgyűlés június 25-én módosította a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló jogszabályt, négy hónappal elhalasztva az eredeti határidőt. A pénzmosás elleni törvény nemcsak a banki, hanem az egészségpénztári, életbiztosítási ügyfelekre is vonatkozik. A banki azonosítás csak azoknak előírás, akik 2017. június 26 előtt kötöttek bankszámlaszerződést.

A Pénzcentrum most bemutatja, kiket veszélyeztet az adategyeztetés réme, és mi a teendő annak, aki még a művelet előtt áll.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: ne hagyjuk az utolsó pillanatra a dolgot, mert tumultus lesz a bankokban!

Miért van szükség az adategyeztetésre?

A banki adategyeztetés a 2017 június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt kötelező, az ugyanis előírja a bankoknak, hogy világítsák át az ügyfeleiket. A bankoknak emiatt számon kell tartania a személyes adatainkat. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy lefénymásolják a személyes okmányainkat.

Mindenkinek kötelező elvégeznie a banki adategyeztetést?

Nem. Csak azoknak a lakossági és vállalati ügyfeleknek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, az ezután nyitott bankszámlákra nem lesz kötelező az. Akinek több bankszámlája van, annak a megadott dátum után kötött számlájára szintén el kell végeznie azt. De azt is fontos tudni, hogy ha nem kapunk értesítést a banktól, akkor nincs ilyen kotelezettségünk.

Honnan tudjam, hogy nekem el kell-e végezni?

A bankok jellemzően a számlakimutatáshoz csatolják az értesítést, de sokszor e-mailben és postán is elküldik. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem kaptunk ilyen figyelmeztetést, akkor nincs teendőnk - gondoljuk azonban végig, hogy biztosan átnéztük-e a számlakimutatásunkat az elmúlt hónapokban, és minden banktól kapott e-mailt és SMS-t elolvastunk-e.

Meddig kell elvégezni az adategyeztetést?

A törvény 2017. június 26-án lépett életbe, és két éves időszakot hagyott az átvilágítás elvégzésére. A bankoknál ezért legkésőbb 2019. június 26-ig le kellett volna adnunk a kért adatainkat, csakhogy a pénzintézetek halasztást kértek - az új határidő így 2019. október 31. Természetesen az adategyeztetést elvégezhetjük korábban is, sőt, célszerű is így tenni, ugyanis az utolsó napokban sokan fogják megrohanni a bankfiókokat.

Mi történik akkor, ha nem végzem el?

Az egyeztetés kötelező, ezért bankoknak mérlegelési joga - a beazonosítást kötelezően el kell végezni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor zárolni fogják a bankszámlánkat. Fontos tudni, a zárolás nem azt jelenti, hogy a bankszámla megszűnik. A zárolás során a bankszámlán levő pénz nem veszik el, ugyanakkor nem tudjuk majd azt levenni róla, nem tudunk átutalást indítani, de még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mindazonáltal, ha határidő után elvégezzük az adategyeztetést, a bankszámlánk zárolását feloldja a bank.

Mi szükséges az adategyeztetéshez?

A banknak az ügyfél átvilágításához mindössze pár személyes adatunkra van szüksége. Magyarországi lakossági ügyfelek esetén ez a személyazonosító igazolvány, valamint lakcímet igazoló okmány, külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány vagy a tartózkodásra jogosító papír. Amennyiben valaki kiemelt közszereplő, annak szüksége lehet egy erről szóló nyilatkozatra.

Ki számít kiemelt közszereplőnek?

Kiemelt közszereplőnek minősül a miniszterelnök, államfő, miniszter, miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő, vagy jogalkotó szerv tagja. Magyarországon politikai pártvezető testület tagja is annak minősül, valamint a Kúria, Alkotmánybíróság tagja - valamint olyan jogi szervé, amellyel szemben fellebbezésnek nincs helye. De ide tartozik még a Monetáris Tanács tagja és az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, nagykövet, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettesei, rendvédelmi feladatokat ellátó szerv központi szervének vezetője, többségi állami tulajdonú vállalatok vezetőségi tagjai, nemzetközi szervezet vezető testületének tagja. Mindezek mellett nyilatkozatkötelesek a fenti tisztségekhez tartozó személyek hozzátartozói is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ki számít kiemelt közszereplő hozzátartozójának?

Röviden, tömören: fenti személyek közeli hozzátartozói, így a házastárs, élettárs, örökbefogadott-, mostoha-, vér szerinti- és nevelt gyermeke és ezek élet- és házastársa, vér szerinti, örökbefogadó és nevelőszülője. Nyilatkozatköteles továbbá a kiemelt közszereplővel közös tulajdonú vállalatot birtokló magánszemély is. Akkor is nyilatkozatköteles a természetes személy, ha egyszemélyes tulajdonosa olyan szervezetnek, amelyet a kiemelt közszereplő személy javára hoztak létre - ennek a szabályozásnak a célja a pénzmosás elleni fellépés lehetősége. Más kérdés, hogy mégis ki vallaná be, hogy egy kiemelt közszereplő strómanja - de erre most ne térjünk ki.

Bonyolult az adategyeztetés?

Egyáltalán nem. Ha valaki nem számít kiemelt közszereplőnek, akkor mindössze a személyazonosító okmányára és lakcímkártyájára lesz szüksége. A művelet így pár percet vesz igénybe - akkor is, ha az adatok megváltoztak. Aki pedig esetleg közszereplő hozzátartozója, annak bonyolultabb lehet a helyzet, de ebben az esetben is a bankok részletes tájékoztatást adnak, és felkészülten várják az ügyfeleket. Nagyon bonyolult ügyintézésre azonban ekkor se számítsunk.

Kizárólag személyesen lehet elvégezni?

Nem. Postán is el lehet végezni az adategyeztetést - ebben az esetben viszont a beküldött azonosító okmányoknak olvashatónak kell lennie, és a valós adatokat kell tartalmazniuk. Néhány bank lehetővé teszi a videós azonosítást és a netbankos feltöltést, ez azonban bankonként változhat. Érdemes informálódni a pénzintézetnél erről, és ha tehetjük, ne bankfiókban végezzük el, hiszen nagy lesz a tumultus.

Csak a bankoknál kell elvégezni az adategyeztetést?

Nem, azoknál a biztosítótársaságoknál is adatot kell egyeztetnünk, amelyeknél számlát vezetünk. Erről se feledkezzünk meg a banki adategyeztetést mellett, mindenképp érdekelődjünk biztosítónknál, bár ott csak a kifizetéseknél jelenthet problémát.

Mi a teendő, ha kisvállalatom van?

A vállalatok esetén lehet némileg bonyolultabb a helyzet. Mindenképpen szükség lesz a tényleges tulajdonosi nyilatkozatra, valamint a megbízott/meghatalmazott személy adatainak újbóli megadására is. Sok esetben például régen nem rögzítették a cég képviselőinek születési helyét - ma már ez is kötelező lesz. Kis felkészüléssel azonban ezek az adatok is könnyen beszerezhetőek, érdemes tehát a vállalati számlák egyeztetését is mielőbb elvégezni. A vállalatok egyébként rosszabbul állnak arányosan a beazonosítással, mint a lakossági ügyfelek.

Hova forduljunk, ha kérdésünk van?

Csakis a bankunkhoz. Ők tömegesen fel vannak készülve az ügyfelek fogadására, és az esetleges kérdéseink esetén könnyen és hatékonyan tudnak segíteni. Nem érdemes máshonnan informálódni, hiszen az eljárások - kis mértékben - különbözhetnek bankonként. Az adategyeztetés rendkívül egyszerű, pár perces folyamat, ennek ellenér mégis sokan elfelejtették eddig. Lehet, hogy a bank elzavar minket, mondván mi már elvégeztük az adategyeztetést, de jobb ezt tudni, mint november 1-én meglepődni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem