21 °C Budapest
Erről az LTP-trükkről sokan nem tudnak, pedig százezrek múlnak rajta

Erről az LTP-trükkről sokan nem tudnak, pedig százezrek múlnak rajta

Pénzcentrum
2016. szeptember 13. 05:37

A legmagasabb fix hozamot jelenleg a lakástakarékkal érheted el, egy négy éves szerződéssel 10 százalék sem elképzelhetetlen. A számlanyitás azonban akár 80 ezer forintba is kerülhet, ha pedig több számlát nyitnánk, akkor százezreket fizethetünk be a megtakarítás elindításához. Most azonban mutatunk egy olyan trükköt, amivel minden számlanyitási díjat lenullázhatsz.

A lakástakarék pénztárak (LTP) jelentik a mostani hozamkörnyezetben az egyik legnagyobb hozammal kecsegtető megtakarítást, négy éves futamidővel 10 százalék feletti fix hozamra tehetünk szert. Persze ettől függetlenül felmerül a kérdés, hogyan faraghatnánk le még a költségekből is. 

Te hallottál már a megosztásról?

Sokan nem ismerik a megosztásról, pedig az LTP-knél lehetőség van arra, hogy megosszuk a szerződésünket és csak kétezer forintba kerül. Ezzel két szerődés jön létre, ezek után pedig jár az állami támogatás (ami a hozam javát adja), mint az eredeti kedvezményezettnek. A megosztott szerződés minden tulajdonsága, így a szerződés kezdete is megegyezik az eredeti szerződés kezdetével. Az ebből származó pénz állami támogatásához a szerződésnek legalább 4 éve élőnek kell lennie. Lényeges, hogy amennyiben a magasabb összegű hitelt is fel szeretnénk venni a futamidő végén, akkor a szerződéses összeg megemelésére is szükség van, ennek azonban díja van, ami jellemzően megegyezik a számlanyitás költségével.

Ha banki hitelt veszünk fel a futamidő végén (vagy a céljaink megvalósításához elegendő a megtakarított összeg), akkor nem kell megemelni a szerződéses összeget. Ilyenkor annyi a teendőnk, hogy magasabb összeget fizetünk be (pl: 20 ezer helyett 40 ezret), ugyanis az állami támogatás így is járni fog a szerződéses összeg megemelése nélkül is.

Ez pedig több lehetőséget is ad a spórolásra:

  • Megúszhatjuk a számlanyitási díjat, vagy
  • Négy évnél rövidebb futamidőre is tehetünk pénzt a lakástakarékunkba.

Mivel a szerződés megosztása csupán 2 ezer forint a szerződéskötéskor kifizetendő kezdeti díj pedig legalább 20 ezer forint, ezért minimum ennyit tudunk spórolni, ha 40 ezer forint havi megtakarítást tennénk a pénztárba a maximális 20 ezer helyett. Ehhez persze szükségünk lesz egy közeli hozzátartozóra, akivel megoszthatjuk a szerződést, azonban ezután semmi nem akadályoz minket meg abban, hogy a számlanyitási díjat megspóroljuk.

Eltérő, hogy mekkora összeget takaríthatunk meg ezzel, ha a 4 éves konstrukciókat nézzük, akkor 21 és 32 ezer forint közötti összegről van szó. Lényeges, hogy nemcsak egy megosztásra van lehetőségünk, így a szerződést négyfelé osztva már a három kezdeti díjat spórolhatunk meg. A megosztások száma egyébként egyedül az Aegonnál van korlátozva, náluk legfeljebb 4 kedvezményezettre oszthatjuk meg a szerződést, a többi szolgáltatónál viszont nincs ilyen megkötés.

Hosszabb futamidejű terméknél a számlanyitási díj a fentiek többszöröse is lehet, 10 éves futamidőnél a számlanyitási díj 80 ezer forint is lehet, ami már 4 havi megtakarításnak felel meg. Ha összesen négy számlát nyitnánk, akkor a megosztással 240 ezret is spórolhatunk (persze az első nyitási költséget is megtakaríthatjuk, amivel plusz 80 ezer forint marad a zsebünkben, erről a cikk vége felé írunk). A spórolás viszont csak akkor működik, ha nem emeljük meg a szerződéses összeget.

"Lecsalhatunk" a futamidőből

Mivel az LTP-knél a hozamunk többségét a 30 százalékos, befizetések után járó állami támogatás adja, így minél rövidebb futamidőt választunk, annál nagyobb lehet a nyereség is. Ennek köszönhetően egy négy éves terméket két év után megosztva a hozamunkat akár 15-20 százalék közé is feltornászhatjuk. Persze ez csak a rövidebb, két évig fizetett megtakarítás részére igaz, a négy éves futamidőnél 10 százalék körüli, fix hozammal számolhatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem ez az egyetlen felhasználási mód

Természetesen számos egyéb célra is felhasználhatjuk a megosztás lehetőségét:

  • Ha az első gyereknek nyitottunk LTP-t, akkor a második gyermek születése után megoszthatjuk azt,
  • Ha csak egyszerűen nagyobb összegű megtakarítást szeretnénk, amelynek a lejárata egyszerre van,
  • Házasság után a lakáscél közös lesz, ezzel egyszerre járhat le a szerződés,
  • Ha csak a megtakarítás egy részét szeretnénk felhasználni.

A megosztással tehát nemcsak spórolhatunk, hanem tulajdonképpen a saját igényeinkre szabhatjuk a felhasználható pénzt és a futamidőt.

"Szokásos akciók"

Összehasonlítottuk a nyitási díjakat az egyes szolgáltatóknál, a megosztást alkalmazva a legtöbbet a Fundamentánál spórolhatunk (32 ezer forint). A legmagasabb EBKM-mel (egységes betéti kamatmutató) viszont az Erste kecsegtet, náluk 11,21 százalékot hoz a megtakarítás. Ha nagyobb összegre van szükségünk a lejáratkor, akkor a hitel mérete sem lesz mindegy, ebből a szempontból a Fundamenta a legkedvezőbb, náluk a legmagasabb a szerződéses összeg. Az önerő előteremtésével várhatóan a bankok többségétől kaphatunk hitelt, a kölcsön összege nagyjából a megtakarított összeg négyszerese lehet.

A szolgáltatók egyébként általában akciókkal csábítják az ügyfeleket szerződéskötésre. Általában a cégcsoport már meglévő ügyfelei járhatnak jól:

  • Az Aegonnál a lakásbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár esetén engedik el a nyitási költséget.
  • Az Ersténél a számlavezetés és a csoportos beszedés megadása, illetve a futamidő alatti hűség vállalásával engedik el a nyitási költséget.
  • Az OTP-nél a havi befizetésnek megfelelő a számlanyitás, így a magasabb szerződéses összegű konstrukciókon nyerhetünk, ráadásul a régi ügyfelek kedvezményeket kaphatnak.
  • A Fundamentánál a korábbi lakástakarékos ügyfelek kapnak kupont, amivel 10 százalékos kamatbónuszt kapnak az első évben. Az új ügyfelek most 9 százalékos egyszeri extra kamatot írnak jóvá az első megtakarítási év végén (nagyjából 5-10 ezer forint).

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van a megosztásnak, ha úgyis kapunk nyitási kedvezményt. Ha viszont a kedvezmények feltételeit tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a feltételeket nem tudja teljesíteni a kisgyerekünk, akinek a nevére megosztjuk a lakástakarékot, de felnőttek esetében is nehézségbe ütközhet minden feltétel teljesítése. Arra viszont jók ezek a lehetőségek, hogy már az első nyitási díjat se kelljen kifizetni. Az akciókról egyébként részletesebben ITT olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?