26 °C Budapest
Erről az LTP-trükkről sokan nem tudnak, pedig százezrek múlnak rajta

Erről az LTP-trükkről sokan nem tudnak, pedig százezrek múlnak rajta

Pénzcentrum
2016. szeptember 13. 05:37

A legmagasabb fix hozamot jelenleg a lakástakarékkal érheted el, egy négy éves szerződéssel 10 százalék sem elképzelhetetlen. A számlanyitás azonban akár 80 ezer forintba is kerülhet, ha pedig több számlát nyitnánk, akkor százezreket fizethetünk be a megtakarítás elindításához. Most azonban mutatunk egy olyan trükköt, amivel minden számlanyitási díjat lenullázhatsz.

A lakástakarék pénztárak (LTP) jelentik a mostani hozamkörnyezetben az egyik legnagyobb hozammal kecsegtető megtakarítást, négy éves futamidővel 10 százalék feletti fix hozamra tehetünk szert. Persze ettől függetlenül felmerül a kérdés, hogyan faraghatnánk le még a költségekből is. 

Te hallottál már a megosztásról?

Sokan nem ismerik a megosztásról, pedig az LTP-knél lehetőség van arra, hogy megosszuk a szerződésünket és csak kétezer forintba kerül. Ezzel két szerődés jön létre, ezek után pedig jár az állami támogatás (ami a hozam javát adja), mint az eredeti kedvezményezettnek. A megosztott szerződés minden tulajdonsága, így a szerződés kezdete is megegyezik az eredeti szerződés kezdetével. Az ebből származó pénz állami támogatásához a szerződésnek legalább 4 éve élőnek kell lennie. Lényeges, hogy amennyiben a magasabb összegű hitelt is fel szeretnénk venni a futamidő végén, akkor a szerződéses összeg megemelésére is szükség van, ennek azonban díja van, ami jellemzően megegyezik a számlanyitás költségével.

Ha banki hitelt veszünk fel a futamidő végén (vagy a céljaink megvalósításához elegendő a megtakarított összeg), akkor nem kell megemelni a szerződéses összeget. Ilyenkor annyi a teendőnk, hogy magasabb összeget fizetünk be (pl: 20 ezer helyett 40 ezret), ugyanis az állami támogatás így is járni fog a szerződéses összeg megemelése nélkül is.

Ez pedig több lehetőséget is ad a spórolásra:

  • Megúszhatjuk a számlanyitási díjat, vagy
  • Négy évnél rövidebb futamidőre is tehetünk pénzt a lakástakarékunkba.

Mivel a szerződés megosztása csupán 2 ezer forint a szerződéskötéskor kifizetendő kezdeti díj pedig legalább 20 ezer forint, ezért minimum ennyit tudunk spórolni, ha 40 ezer forint havi megtakarítást tennénk a pénztárba a maximális 20 ezer helyett. Ehhez persze szükségünk lesz egy közeli hozzátartozóra, akivel megoszthatjuk a szerződést, azonban ezután semmi nem akadályoz minket meg abban, hogy a számlanyitási díjat megspóroljuk.

Eltérő, hogy mekkora összeget takaríthatunk meg ezzel, ha a 4 éves konstrukciókat nézzük, akkor 21 és 32 ezer forint közötti összegről van szó. Lényeges, hogy nemcsak egy megosztásra van lehetőségünk, így a szerződést négyfelé osztva már a három kezdeti díjat spórolhatunk meg. A megosztások száma egyébként egyedül az Aegonnál van korlátozva, náluk legfeljebb 4 kedvezményezettre oszthatjuk meg a szerződést, a többi szolgáltatónál viszont nincs ilyen megkötés.

Hosszabb futamidejű terméknél a számlanyitási díj a fentiek többszöröse is lehet, 10 éves futamidőnél a számlanyitási díj 80 ezer forint is lehet, ami már 4 havi megtakarításnak felel meg. Ha összesen négy számlát nyitnánk, akkor a megosztással 240 ezret is spórolhatunk (persze az első nyitási költséget is megtakaríthatjuk, amivel plusz 80 ezer forint marad a zsebünkben, erről a cikk vége felé írunk). A spórolás viszont csak akkor működik, ha nem emeljük meg a szerződéses összeget.

"Lecsalhatunk" a futamidőből

Mivel az LTP-knél a hozamunk többségét a 30 százalékos, befizetések után járó állami támogatás adja, így minél rövidebb futamidőt választunk, annál nagyobb lehet a nyereség is. Ennek köszönhetően egy négy éves terméket két év után megosztva a hozamunkat akár 15-20 százalék közé is feltornászhatjuk. Persze ez csak a rövidebb, két évig fizetett megtakarítás részére igaz, a négy éves futamidőnél 10 százalék körüli, fix hozammal számolhatunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem ez az egyetlen felhasználási mód

Természetesen számos egyéb célra is felhasználhatjuk a megosztás lehetőségét:

  • Ha az első gyereknek nyitottunk LTP-t, akkor a második gyermek születése után megoszthatjuk azt,
  • Ha csak egyszerűen nagyobb összegű megtakarítást szeretnénk, amelynek a lejárata egyszerre van,
  • Házasság után a lakáscél közös lesz, ezzel egyszerre járhat le a szerződés,
  • Ha csak a megtakarítás egy részét szeretnénk felhasználni.

A megosztással tehát nemcsak spórolhatunk, hanem tulajdonképpen a saját igényeinkre szabhatjuk a felhasználható pénzt és a futamidőt.

"Szokásos akciók"

Összehasonlítottuk a nyitási díjakat az egyes szolgáltatóknál, a megosztást alkalmazva a legtöbbet a Fundamentánál spórolhatunk (32 ezer forint). A legmagasabb EBKM-mel (egységes betéti kamatmutató) viszont az Erste kecsegtet, náluk 11,21 százalékot hoz a megtakarítás. Ha nagyobb összegre van szükségünk a lejáratkor, akkor a hitel mérete sem lesz mindegy, ebből a szempontból a Fundamenta a legkedvezőbb, náluk a legmagasabb a szerződéses összeg. Az önerő előteremtésével várhatóan a bankok többségétől kaphatunk hitelt, a kölcsön összege nagyjából a megtakarított összeg négyszerese lehet.

A szolgáltatók egyébként általában akciókkal csábítják az ügyfeleket szerződéskötésre. Általában a cégcsoport már meglévő ügyfelei járhatnak jól:

  • Az Aegonnál a lakásbiztosítás vagy önkéntes nyugdíjpénztár esetén engedik el a nyitási költséget.
  • Az Ersténél a számlavezetés és a csoportos beszedés megadása, illetve a futamidő alatti hűség vállalásával engedik el a nyitási költséget.
  • Az OTP-nél a havi befizetésnek megfelelő a számlanyitás, így a magasabb szerződéses összegű konstrukciókon nyerhetünk, ráadásul a régi ügyfelek kedvezményeket kaphatnak.
  • A Fundamentánál a korábbi lakástakarékos ügyfelek kapnak kupont, amivel 10 százalékos kamatbónuszt kapnak az első évben. Az új ügyfelek most 9 százalékos egyszeri extra kamatot írnak jóvá az első megtakarítási év végén (nagyjából 5-10 ezer forint).

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van a megosztásnak, ha úgyis kapunk nyitási kedvezményt. Ha viszont a kedvezmények feltételeit tüzetesebben megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a feltételeket nem tudja teljesíteni a kisgyerekünk, akinek a nevére megosztjuk a lakástakarékot, de felnőttek esetében is nehézségbe ütközhet minden feltétel teljesítése. Arra viszont jók ezek a lehetőségek, hogy már az első nyitási díjat se kelljen kifizetni. Az akciókról egyébként részletesebben ITT olvashatsz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22