2018. május 20. vasárnap Bernát, Felícia

Százezreket keresnek luxuskésekkel: ez most a legmenőbb szakma Magyarországon


30-40 ezer forint egy késért. Óhatatlanul felmerül az emberben: van erre kereslet ma Magyarországon? Kinek telik erre? Pár perccel később újabb sokk: lehet kapni 185 ezerért is magyar kést, sőt, 370 ezerért is. De vajon meg tud ma élni Magyarországon egy késkészítő? Tényleg el tudják adni a terméket egy vagy akár több havi fizetésnek megfelelő összegért? Szántó Szabolcs Késes népi iparművész segítségével ennek jártunk utána.


Takaros kert, zöld fű, kis családi ház Budapest egyik külkerületében. Itt él és dolgozik Szántó Szabolcs késkészítő. Első ránézésre inkább tűnik edzőnek, vagy testépítőnek, csak a kezein távolról is jól látható sérülések utalnak arra, hogy mással foglalkozik.

Emiatt a sérülés miatt néhány hetes késésben is vagyok

- mutat a jobb hüvelykujjára. Több, mint 20 éve foglalkozik késkészítéssel a testépítés és fitness szakedző végzettséggel rendelkező Szabolcs.

Szó sincs családi hagyományról, senki sem foglalkozott ilyesmivel a családban

 - mondja a Késes népi iparművész (ez amolyan érettségi a szakmában) és Népművészet Ifjú Mestere (ami pedig kvázi diplomának felel meg) címmel rendelkező szakember, amikor arról kérdezem, mégis miért kezdett késkészítéssel foglalkozni.

Építőipari iskolába jártam, sokat edzettem. Volt egy jó barátom, vele sportoltam, kialakított egy mini-edzőtermet a pincéjükben. Aztán egyik szombaton nem ért rá. Mikor kérdeztem, mit csinál, mondta, hogy haditorna-bemutatóra megy a Vasas-pályára. Életemben nem hallottam még erről, úgyhogy vele mentem. Így indult az egész

 - meséli. Az eseményen volt lovagi torna, íjász- és fegyverbemutató, az egész magával ragadta. A barátja már akkor tudta, fegyvereket szeretne készíteni, és nem sokkal később a srác családjával egy Budapest közeli településre költözött, ahol kialakított magának egy műhelyt. Kardokat készített.


Szántó Szabolcs

Szabolcs pedig csatlakozott hozzá. Autodidakta módon kezdték el megtanulni a mesterséget.

A barátom eljárt Jeges András restaurátorhoz, aki tanította, a barátom pedig engem. Végül ott is ragadtam a műhelyben. A szakmát idősebb, tapasztaltabb mesterektől tanultuk, elmentünk csiszolókhoz, kovácsokhoz, akik örültek, hogy ez a két fiatal gyerek érdeklődik, segít nekik és így tanulnak. A barátommal végül 7 évig dolgoztunk együtt, aztán 2003-ban, 28 évesen saját műhelyet nyitottam

- folytatja a 42 éves késkészítő, hozzátéve, céget viszont nem alapított, egyéni vállalkozóként dolgozik, KATA-sként adózik.

Induló és kisvállalkozásoknak igazán jó döntés lehet a KATA, nekem ez nagyon bejött. Havonta 50 ezer forint az adó, könyveléssel együtt nagyjából 60 ezres fix kiadással számolhatok és egyszerű az adminisztráció

 - magyarázza. Utóbbi azért is fontos, mert mindennel ő foglalkozik: az anyagbeszerzéstől kezdve a gépek karbantartásán át az adminisztrációig és a kész termékek postázásáig. A szakma csínját-bínját intézményes keretek között tehát nem tanulta, és erre már lehetősége sem lenne:

2013. szeptember 1-től ugyanis már nem indul késes, köszörűs, kulcsmásoló OKJ-s képzés sem.

A saját műhelyében eleinte kardokat, lándzsákat, bárdokat készített, a pengéket pedig Csepelre vitte hőkezelésre. Ott látta meg a technológiai felelős bicskáját. "Egy szuper hátsó záras bicska volt, ilyeneket akkor csak vadászújságokban lehetett látni, és az ismerősöm mondta, hogy ő csinálta. Először el sem hittem" - akkor döntötte el, hogy késeket szeretne készíteni. Szépen lassan aztán a kések kiszorították a kardokat. A damaszkolás technikájának elsajátításában Kocsis Ferenc, Magyarország egyik legelismertebb kovácsa segített neki, és sokat tanult a híres Révész késesdinasztia sárbogárdi képviselőjétől, Tóth Árpádtól is.


Török Damaszt

Hogy mi is az a damaszkolás? A kérdésre elővesz egy kést. Török damaszt - ez a neve, 185 ezer forintért lehet megvásárolni. Laikusként persze annyit meg tudunk ítélni, szép, különleges, köszönőviszonyban sincs azzal a konyhakéssel, amivel a hagymát szoktuk aprítani, és ha tudnánk, mennyibe kerül, talán soha nem is használnánk a konyhában. Mégis adódik a kérdés: tényleg meg lehet ebből élni? Van, aki Magyarországon kifizet egy vagy akár több havi fizetésnek megfelelő összeget egy késért?

Reneszánszát éli a magyar bicska és a kés, dübörög a piac

 - mondja. Ha valaki most tőle szeretne kést rendelni, annak hosszú hónapokat kell várnia, legközelebb októberre vállal munkát.

Az emberek rájöttek, hogy a minőséget meg kell fizetni. A magyar termékeknél ráadásul lekövethető, hogy ki, mikor, hol készítette. És a garanciális dolgokat is könnyebb országhatáron belül intézni. Bár eleve, szerintem nincsenek garanciális problémák egy magyar készítőnél, nálam legalábbis ilyen még nem volt, de ha lenne, könnyen megtalál a vevő

 - mondja. Arra a felvetésre, hogy ugyanakkor a plázákban megtalálható kés és olló üzlethálózatnál azért jóval olcsóbban lehet akár bicskához, akár valamilyen késhez jutni, azt mondja, ha valaki ilyesmit akar venni, ma már az interneten utánanéz, mielőtt pénzt áldozna rá, és ha utána olvas, inkább a magyar kést fogja választani. Magyarországon egyébként rendkívül sok profi késkészítő van, Szabolcs szerint 20-an vannak, akik ebből élnek és még 30-an, 40-en, akik a munka mellett, hobbiból csinálják, de keresnek is vele pénzt. Ez nagy szám, ahhoz képest legalábbis, hogy Németországban 3-4 profi késkészítő van, és úgy, hogy Magyarországon évek óta senki, sehol nem oktatja hivatalosan ezt a szakmát.

Akkor lehet valaki sikeres, ha hajlandó áldozatot hozni. Alapból, ha valaki komolyan gondolja, és szeretne egy saját műhelyt, ahhoz kell egy 700 ezres-egymilliós kezdőtőke, amiből a szükséges eszközöket megvásárolja. Az anyag sem olcsó, hiszen nem egy-két késhez elegendő mennyiséget vásárolsz, én például most fogok 100-150 ezer forintért acélt venni

  - mondja. Ráadásul az elején az egész csak viszi a pénzt, az interneten kívül érdemes megjelenni rendezvényeken is, hogy a szakma mellett a potenciális vásárlók is megismerjék testközelből az embert és a munkáit.

Egy profi késes életében is hullámzó a havi bevétel. Nem lehet azzal számolni, hogy minden hónap 5-én fix összeg érkezik a számlára. Januárban például nekem nem volt semmi bevételem, nem vállaltam megrendeléseket, mert készültem a februári Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállításra. Ilyenkor rengeteg kést el kell készíteni, amivel meg tudok jelenni a rendezvényen, és egyszerűen nincs másra időm. Június elején már a június végén megrendezésre kerülő Tűzzel-Vassal Fesztiválra fogok készülni, 3 hetem lesz, feszített munka, semmi más nem fér bele, így bevételem sem lesz. Viszont aztán a rendezvényen majd sokan vásárolnak és sok megrendelés is érkezik, de elég hektikus azért ez

 - mondja.

Az utánpótlás miatt viszont nem kell aggódni. Rengeteg fiatal, sőt, idősebb is érdeklődik a késkészítés iránt. "Van egy ismerősöm, kamionsofőr, hétköznap dolgozik, hétvégén pedig késeket készít. Én segítek neki, ha úgy vesszük, én vagyok a mestere. De ő olyan idős, mint én. De van egy srác például, 24 éves, de már 18 évesen úgy csiszolt, hogy leesett az állam. Ő egyébként szervez alkotótábort is, szóval, aki rajong a késkészítésért, az elmehet, és miközben önfeledten szórakozik, tanulhat másoktól és annyi kést készíthet, amennyit csak akar" - mondja.

A fiataloknak annyiból könnyebb, mint neki volt annak idején, hogy az interneten könnyen hirdethetik magukat, erre költeniük sem kell. Arra a kérdésre, előfordul-e, hogy egy kezdő esetleg lemásolja egy profi kését és az eredeti ár töredékéért árulja azt, Szabolcs azt válaszolja, ez gyakran megesik, és nem is lehet tenni ellene semmit. "A Magyarországi Késmíves Céh, amelynek vezetőségi tagja vagyok, is tehetetlen. A laikusokat meg lehet vezetni, viszont a komoly érdeklődőket nem" - jegyzi meg. A céhnek egyébként 18 tagja van, elég nehéz bekerülni, Szabolcs azt szeretné, ha hamarosan meghívásos alapon lehetne csatlakozni az érdekvédelmi szervezethez.

Arra a kérdésre, van-e külföldi piaca a magyar késeknek, Szabolcs azt mondja, érdemes külföldi kiállításokra, késes rendezvényekre járni, ő is megy szeptemberben Csehországba.

Nem is azért megyünk, hogy áruljunk, inkább hogy szétnézzünk, lássuk, ki hol tart, mit csinál, merre megy a piac

 - mondja, hozzátéve, annyira sok a munka, hogy az már nem is nagyon férne bele, hogy külföldi megrendeléseket is teljesítsen.  Marketingre egyébként nem költ sokat.

Fenn vagyok a magyarkesek.hu oldalon, nem fizetek ezért vagyonokat. Nagyon megéri, az oldal üzemeltetője készít videókat is a termékekről. A Bölény névre keresztelt késemet rengetegen rendelték meg úgy, hogy életükben nem fogták a kezükben, de látták a videót és megtetszett nekik. Sok vásárlóból pedig idővel törzsvásárló lesz

 - magyarázza. Hogy a kések és késkészítés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, jól mutatja az is, hogy Szabolcs szervez késkészítő tréningeket is, sok a jelentkező. Akadnak laikusok és olyanok is, akik életükben készítettek már kést, de tanulni, fejlődni vágynak.


Ilyen kést lehet készíteni a kurzuson

"Pár hete járt itt két, a bankszektorban dolgozó informatikus. Számukra ez marha jó buli volt, kiléptek kicsit a komfortzónájukból, egész mással foglalkoztak, mint amivel szoktak és utána egy késsel a kezükben távozhattak, amiről elmondhatják, hogy ezt ők csinálták. Elképesztően ügyesek voltak egyébként, pedig azért ez nagyon megterhelő annak, aki napi szinten más jellegű munkát végez: finom mozdulatokra van szükség, fejben nagyon ott kell lenni, viszont eddig pozitív visszajelzéseket kaptam, életre szóló élmény, ráadásul eddig nem történt sérülés sem".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (THM 14,26%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Cofidis,  a Raiffeisen Bank, valamint az ERSTE Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2018. 05. 18. 09:00
Fut a Team – hát már nem csak a főnök?!

Korábbi bejegyzésemben arról írtam, hogy vajon miért olyan népszerű a futás a vezetők körében....

happyhunter
2018. 05. 17. 15:48
Közös délután a Gyömrői Gyermekotthonban

Tavaly decemberben vettük fel a kapcsolatot a Gyömrői gyerekotthonnal, karácsonykor kézműves délutánt...

perfekt
2018. 05. 16. 09:01
Együtt, mégis külön?

Nyilatkozattétel konzorciumi partnerek esetén   Közbeszerzési pályázatokon gyakran indulunk...

laskainelli
2018. 05. 16. 07:39
5 dolog, amit gyorsan fejezz be, ha boldog akarsz lenni

Vágyunk a boldogságra. De vajon tényleg boldogtalanok vagyunk, vagy csak boldogabbak akarunk lenni?  A...

hrdoktor
2018. 05. 14. 14:27
Miért tör ránk munka közben a nassolási vágy?

Biztosan Önnek is van olyan kollégája, akinek munkaállomása néha napján nem író-, hanem inkább...

ajovomunkahelye
2018. 05. 14. 10:11
A fejlődés és a tanulás motivált mindig

Gyakornokból a cég vezetői csapatába. 5 év alatt tette meg ezt az utat Ligety Sára, az Aon Magyarország...

jobangel
2018. 05. 14. 06:00
Anyaság és új vállalkozás egyszerre? Lehetséges!

Az új blogfelület új logoval is jár, amit ajándékba kaptam. A története ennek is különleges...

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

05.17-05.23
Országos

Interspar

05.17-05.23
Országos

Spar

05.17-05.23
Országos

Aldi

05.17-05.23
Országos

Auchan

05.17-05.23
Országos

Tesco

05.17-05.23
Országos

Auchan

Bor & Streetfood
05.10-05.23
Országos

Interspar

Nyár
05.09-06.20
Országos