15 °C Budapest

Rendkívüli: Gulyás Gergely bejelentette a járványügyi akcióterv részleteit

2020. április 4. 11:29

Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni, de közös teherviselésre van szükség - árulta el a "Mit, miért tesz a kormány?" címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is létrehoztak, amelyhez minden politikai pártnak is hozzá kell járulni. Emellett a bankokra és a kereskedelmi láncokra különadót vetnek ki.

Emlékeztetőül, még tegnap reggel beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy szombaton bevezetik a járványügyi védekezés alapját, a válságkezelés részletes bemutatása pedig jövő kedden várható.

Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei:

  • Egy európai uniós alapot is felállít a kormány: A kormány egy európai uniós alap felállítását is tervezi, ebben fogja feltüntetni az EU felől Magyarországnak juttatott forrásokat. Plusz pénzt nem kapott az EU-tól Magyarország, a nekünk megítélt, nekünk járó forrásokhoz viszont könnyebben fogunk tudni hozzáférni, amit megköszönt Gulyás Gergely. Valótlan állításokat nem lenne szabad terjeszteni - mondta a miniszter.
  • 1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját - közölte Gulyás Gergely.
  • 55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összesen 663 milliárd forintot biztosanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapjának 378 milliárd forintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.
  • Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Ehhez jelentős költsgévetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány. A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át. A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják. Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.
  • Bruttó 500 ezer forintot kapnak nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányhatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.
Hétfőn Orbán Viktor, kedden pedig Palkovics László fog a gazdaság-újraindítási akcióterv részleteiről beszélni, és a Magyar Nemzeti Bank is fontos bejelentéseket fog tenni keddi MT-ülése után. A GDP 18-22%-át érintheti az akcióterv. A gazdaságtörténet messze a legnagyobb gazdasági csomagja lesz ez.
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm