2020. június 7. vasárnap Róbert
HR Centrum

Rendkívüli: Gulyás Gergely bejelentette a járványügyi akcióterv részleteit


Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni, de közös teherviselésre van szükség - árulta el a "Mit, miért tesz a kormány?" címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is létrehoztak, amelyhez minden politikai pártnak is hozzá kell járulni. Emellett a bankokra és a kereskedelmi láncokra különadót vetnek ki.

Emlékeztetőül, még tegnap reggel beszélt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök arról, hogy szombaton bevezetik a járványügyi védekezés alapját, a válságkezelés részletes bemutatása pedig jövő kedden várható.

Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei:

  • Egy európai uniós alapot is felállít a kormány: A kormány egy európai uniós alap felállítását is tervezi, ebben fogja feltüntetni az EU felől Magyarországnak juttatott forrásokat. Plusz pénzt nem kapott az EU-tól Magyarország, a nekünk megítélt, nekünk járó forrásokhoz viszont könnyebben fogunk tudni hozzáférni, amit megköszönt Gulyás Gergely. Valótlan állításokat nem lenne szabad terjeszteni - mondta a miniszter.
  • 1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját - közölte Gulyás Gergely.
  • 55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összesen 663 milliárd forintot biztosanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapjának 378 milliárd forintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.
  • Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Ehhez jelentős költsgévetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány. A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át. A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják. Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.
  • Bruttó 500 ezer forintot kapnak nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányhatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.
Hétfőn Orbán Viktor, kedden pedig Palkovics László fog a gazdaság-újraindítási akcióterv részleteiről beszélni, és a Magyar Nemzeti Bank is fontos bejelentéseket fog tenni keddi MT-ülése után. A GDP 18-22%-át érintheti az akcióterv. A gazdaságtörténet messze a legnagyobb gazdasági csomagja lesz ez.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrbonbon
2020. 06. 05. 14:58
Amikor a belső recruiter felteszi a kezét

A kiválasztás a HR szakma egyik legszebb része, hiszen hozzájárul az üzlet működéséhez, találkozik...

legacykft
2020. 06. 05. 09:00
A teljesítmény nő nyomás alatt, vagy mégsem?

Te észrevetted már, hogy a különböző helyzetekben változik a teljesítményed? Kíváncsi vagy...

vezetoi-coaching
2020. 06. 04. 13:35
2 boldog (ember)...

Nietzsche - Vidám tudomány... 2-féle boldog emberről szól a 303. aforizma (régies stílus, 1920-as...

perfekt
2020. 06. 03. 07:03
Bérpótlékok 3. - Túlórapótlék, készenléti és ügyeleti pótlék

Ahogy korábbi cikkeinkben már érintettük, túlmunkának minősül a) a munkaidő-beosztás szerinti...

hrdoktor
2020. 06. 02. 04:59
Vigyázat, kullancsveszély!

Kullancsokkal nemcsak erdei kirándulásokon, hanem kertekben, városi és lakótelepi parkokban is találkozhatunk....

jobangel
2020. 06. 01. 14:01
Álláskeresés válságban: interjú a Civil rádióban

Az előző poszt egy reposzt volt korábbról, amit a rádióhallgatók kedvéért emeltem ki újra....

ajovomunkahelye
2020. 05. 29. 10:53
Munkavállalói élmény a járvány utáni világban

Hogyan változtatta meg a járvány a munkavállalói élményt? Ezt vizsgálja 2020-ban a Kincentric...

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk