2020. július 4. szombat Ulrik
HR Centrum

Hivatalos: fontos változások jönnek a családtámogatásoknál


A szerdai közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a veszélyhelyzet lejárta utáni 30. napig kitolták a bejelentési, jogosultsági, igénylési határidőket a legtöbb családtámogatási kedvezmény, állami támogatás esetében, és több, főleg adminisztratív könnyítést is bevezettek.

Fontos döntés született azok számára, akik épp a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése környékén szerettek volna családtámogatást igénybe venni, vagy éppen egyes jogosultsági, bejelentési határidejük jár le a veszélyhelyzet alatt.

A közlönyben megjelent kormányrendelet-módosítások a családtámogatási intézkedések (csok, babaváró hitel, kamattámogatott hitelek, jelzáloghitel-tartozás elengedés, törlesztési támogatás) esetében a legtöbb ügyintézési, bejelentési, igénylési határidőt a veszélyhelyzet utáni 30. napig kitolják, és a 2020. március 10-ei állapot szerint vizsgálják a legtöbb esetben a jogosultságokat.

Tehát például, ha egy házaspár csok-igénylést adna be, de a veszélyhelyzet ideje alatt a házaspár egyik tagja épp betölti a 01. életévét (és ezzel kiesnének a jogosultak köréből), akkor a módosítás értelmében a veszélyhelyzet után is beadhatják a kérelmüket.

Szintén változás, hogy a jogszabály már nem írja elő, hogy mindkét szülő személyesen megjelenjen az igénylések benyújtásakor, meghatalmazással elegendő lesz az egyik szülőnek megjelenni az ügyintézéskor.

A lakáscélú állami kamattámogatású hitelek, illetve törlesztési támogatások esetében - aki igénybe veszi koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot, a kamattámogatott, törlesztési támogatott időszak az igénybe vett moratórium időtartamával meghosszabbodik.

A pénzintézetek számára is rugalmas szabályokat vezetnek be a veszélyhelyzet idejére az adatszolgáltatási kötelezettségüknél illetve az ügyfelek szerződési kötelezettségeinél. A felügyeleti adatszolgáltatás késése különösen indokolt esetben megengedett lesz, de ezt jelezni kell az MNB-nek. Az ügyfelek szerződési feltételekből fakadó nyilatkozattételei, okiratbenyújtási, elállási és bejelentési kötelezettségeinek a veszélyhelyzet alatt lejáró határideje - ha a veszélyhelyzet miatt nem volt lehetséges - a veszélyhelyzet utáni 30 nappal kitolódik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk