2020. augusztus 12. szerda Klára
HR Centrum

Ez komoly? Ennyi ideig tart diplomával elhelyezkedni?


Habár a magyar munkanélküliek fele már több mint egy éve keres állást, a frissdiplomások pár hónap alatt már el tudnak helyezkedni. Nem mindegy azonban, hogy milyen szakot választanak a fiatalok: az orvosként végzettek többsége egy hónapon belül talál állást, ugyanakkor egy társadalomtudományi végzettséggel hosszú hónapokba is telhet az állásvadászat.


A napkban jelent meg a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) keretein belül egy, a frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségeiről, kereseteiről szóló átfogó tanulmány. Ebből kiderül, hogy a frissen végzettek körében már a diplomás pálya kezdetén is az országos átlagnál alacsonyabb a munkanélküliségi ráta: 5,8% szemben a 9,6 százalékkal. Ez egyértelműen jelzi a diploma munkaerő-piaci előnyeit.

A frissdiplomás munkanélküliek aránya a jogi, orvos- és egészségtudományi és informatikai területeken diplomázók között a legalacsonyabb.

Az átlagnál magasabb munkanélküliségről számoltak be viszont a bölcsészet-, agrár-, természet-, társadalom- és sporttudományi frissdiplomások.

A DPR kutatása a tavaly tavaszi adatfelvétel eredményeit mutatja be. Eszerint ekkor a teljes munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt (ez azóta 19,2-re nőtt), ráadásul a munkanélküliek fele már egy éve vagy annál régebben keresett állást. A frissdiplomások által a munkakeresésre fordított idő ugyanakkor 4,07 hónapra tehető. Ráadásul az érintettek egyharmada a végzés után igen hamar, egy hónapon belül munkához jutott. Az azonnali elhelyezkedés az orvos-és egészségtudományi képzési területen diplomázók körében a legmagasabb (61,5%).

Nem minden frissdiplomás talál ugyanakkor 1-2 hónapon belül könnyedén állást. Habár a 4-5 hónapos álláskeresés is lényegesen kevesebb, mint az országos 17,3 hónapos átlag, azért az agrár-, a bölcsészet- és a természettudományi karokon végzetteknek sokkal tovább tart munkát találni, mint a fiatal orvosoknak vagy informatikusoknak. A legnehezebb helyzetben a tanulmány szerint a társadalomtudományi végzettséget szerzők vannak, ők több mint 5 hónapig vannak munka nélkül:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.