2020. július 6. hétfő Csaba
HR Centrum

Egyre kevesebb a boltos Magyarországon: már a nyugdíjasok sem állnak eladónak


A mai KSH adatok szerint nem tolonganak a nyugdíjasok a bolti állásokért és 2019-ben általánosságban is tovább csökkent a foglalkoztatottak száma a boltokban. A 2015 évi 369 ezer fővel szemben 2019-ben 355 ezer fő volt a teljes létszám. Ezen belül az alkalmazottak száma is kisebb lett hétezer fővel. Mindeközben a boltok száma is csökkent.

A statisztika szerint az elmúlt években folyamatosan olvadozott a foglalkoztatottak száma a boltos világban, ami magában foglalja a vállalkozókat, szövetkezeti tagokat, és természetesen az alkalmazottakat is. 2019 negyedik negyedévében az előző hónapokhoz képest ugyan megugrott a létszám, elérte a 365 ezer főt, nyilván a Black Friday és a karácsony, az év legerősebb időszaka több munkáskezet kívánt, de hát az éves átlag ennél kisebb lett, 355 ezer fő. Ezen belül utolsó negyedévben az alkalmazottak száma is nagyobb volt az éves átlagnál, 314 ezren várták a hó végi borítékokat.

Az éves boltos foglalkoztatási mérleg folyamatos csökkenést mutat:

2015-2019 között évről-évre 6% körül ütemben bővült a boltos kiskereskedelem, de nem csak a foglalkoztatottak és az alkalmazottak száma, hanem a boltoké is csökkent, a puszta számokat nézve hasonló nagyságrendben. A boltbezárás a kisebb boltok térvesztését jelentette. A foglalkoztatás mérlege annyit mutat, hogy a boltbezárásokkal együtt kevesebben is dolgoznak a boltos világban:

Eddig nem özönlöttek a nyugdíjasok a boltokba dolgozni

Inkább csak öregszenek a bolti dolgozók. Pedig a nyugdíjas foglalkoztatási szabályok már a nyugdíjas szövetkezeti formával is kedvezőbbek lettek, majd az önálló nyugdíjas foglalkoztatás is könnyebbé vált, 2020 közepétől pedig még egyszerűbb, a közterheit nézve szinte teljes körben olcsóbb lesz a nyugdíjas foglalkoztatás.

De hát eddig inkább csak annyi történt, hogy öregedett az eladóhad, hiszen a 15-44 éves korosztály létszáma csökkent igazán, az 55-64 éveseké is ráadásul, de lehet, hogy ők átcsúsztak a 65-74 éves korsávba. A munkaerőhiány egyébként 2020-ban előreláthatóan már nem súlyosbodik tovább, bár álláshirdetés akad bőven továbbra is, aminek egyik döntő oka a boltról-boltra vándorlás, vagy éppen máshova, a fluktuáció. De azért az eddig béremelések fékezhettek a boltos világban is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2020. 07. 06. 08:50
Betegségek, amiket a légkondi terjeszthet

A nem megfelelően működtetett klíma többet árt, mint használ: betegségek okozója lehet. De milyen...

perfekt
2020. 07. 06. 08:42
Fontos változás a fejlesztési tartalék képzésében

A TAO tv. 7.§ -ának f) pontját módosította a 2020. évi XLVI. törvény, amely az egyes adózási...

vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS