2021. március 4. csütörtök Kázmér
HR Centrum

Bizonytalan tanévkezés: több forgatókönyve is lehet a kormánynak


Nincs még egységes frogatókönyv a tanévkezdére: a szakemberek szerint nem kellene teljesen digitális oktatásra átállni, valamilyen hibrid megoldásra van szükség. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint az alsósokat például addig kellene iskolába járatni, ameddig csak lehet. Emellett szerinte nem lenne szerencsés központi szabályozást hozni, ahol rosszabbodik a vírushelyzet, ott lokálisan kell beavatkozni.

Egyelőre nem tiszta, hogy miképpen fog kezdődni a következő tanév, legalábbis erről beszélt egy iskolaigazgató a hvg.hu-nak. Elmondása szerint ők úgy kalkulálnak, hogy normál menetrendben lesz az iskolakezdés, de alternatívákon is el kell gondolkodni. Ám ez nem egyszerű, hiszen még nem hirdették ki a következő tanév rendjét sem - ami egyébként szokatlan, ilyenkor már (normál esetben) ismert a menetrend. A kabinet egyeztetésre megküldött tervezete állítólag  szeptember 1-től június 15-ig tartó tanévvel számol, a digitális oktatásról szó sincs.

Mivel sok iskolában szűkösen vannak a diákok - a megszólaló intézményvezető is erre panaszkodott -, nehézkes betartani a védőtávolságot, így pedig több helyen A és B hétben gondolkodnak, az egyik héten az egyik évfolyam jár be három napot, a másik kettőt, aztán cserélnek, így a szabad termekbe jobban szét tudják osztani a diákokat.

A portál szerint a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a hibrid oktatás lehetőségét vetette fel, ő is valamilyen módon szétosztaná a tanulókat. Azonban a szakember arról beszélt, hogy normál módon kezdődik a tanév, azt elképzelhetlennek tartja, hogy a tanár és diák hónapokig ne találkozzon, így ha súlyosabb lesz a helyzet, a folyamatos oktatást úgy kell megoldani, hogy a diákok évfolyamonként vagy tantárgyanként csoportosítva járnak iskolába.

A szakember elmondta, szerinte az alsósoknak a lehető legtovább be kell járniuk - őket nehezebb digitálisan oktatni, a szülőknek sincs már annyi szabadsága, hogy ezt meg tudják oldani -, felsőbb évfolyamokon viszont ki lehet alakítani valamilyen váltakozó ciklust.

Ha olyan lesz a helyzet, mint tavasszal, az ország nagy részén ez biztosan megvalósítható, hiszen a települések egy részén egyáltalán nem jelent meg a koronavírus

- jelentette ki Horváth. Hasonlóképp válekedett korábban Maruzsa Zoltán államtitkár is. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás arról beszélt a hvg-nek, hogy hibrid oktatás esetén el kell engedni a központi, merev szabályokat, inkább egy minimumot kellene lefektetni, mert tavasszal ez nagyon esetleges volt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2021. 03. 04. 14:08
A szeretet és az odafigyelés az EcoFamily alapértékei

Mit jelent számotokra a díj? A Kincentric Legjobb Munkahelyek díj kiemelten fontos számunkra, mivel...

hrbonbon
2021. 03. 03. 14:25
Home office tapasztalatok a felmérés tükrében

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki részt vett a felmérésünkben! Hogyan hatott a pandémia a munkavégzésre...

perfekt
2021. 03. 03. 06:24
ZÁRJUK AZ ÜZLETI ÉVET – ELHATÁROLÁSOK

Az időbeli elhatárolások elszámolása során az összemérés és az időbeli elhatárolás elvét...

hrdoktor
2021. 03. 01. 06:19
Így teszi tönkre az ülőmunka a testünket

Egyre többen vannak azok, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol kizárólag ülniük kell. Az Európai...

legacykft
2021. 02. 26. 08:55
A konfliktusok hét bugyra

Ha nem is hét, mint a pokolban, de legalább négy, és ha nem is pokolra kell menni a jó csapatműködésért...

coachco
2021. 02. 24. 20:28
Séta a mádi főutcán 2.

Játsszunk egy kis időutazást, ugorjunk vissze több mint száz évet, és nézzünk be újra a mádi...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?