17 °C Budapest

Azonnal nézd meg a munkaszerződésedet: baj van, ha ezek nincsenek benne

2019. március 15. 13:02

A friss munkavállalók kevesebb mint fele olvassa el a munkaszerződését mielőtt aláírná, pedig a benne rejlő információk alapvetően meghatározzák az életedet. Összeszedtük, mi az, aminek feltétlenül benne kell lennie annak érdekében, hogy biztonságban legyél az új helyeden.


Egy kutatásból, amit többek között az Independent Magazin hozott nyilvánosságra, az derül ki, hogy a britek 53 százaléka anélkül fogad el állásajánlatot, hogy vetne akár csak egy pillantást is a munkaszerződésére. Sőt, még a jogászok 27 százaléka is úgy nyilatkozott, hogy nem olvasta át tüzetesen a papírt, mielőtt aláírta volna. Ami lássuk be, riasztó adat.

Ezeket mindenképpen ellenőrizd!

Arra vonatkozóan, hogy Magyarországon hányan olvassák el a munkaszerződésüket aláírás előtt, nem találtunk érdemi adatot, ezért gyorsan körbekérdeztünk a szerkesztőségünkben, hogy mik az arányok. Kiderült, rosszabbul teljesítünk, mint a brit átlag: csupán a 40 százalékunk mondhatja el magáról, hogy elejétől a végéig átböngészte a szöveget.

Persze abban a felfokozott állapotban, amiben az ember egy új munkahelyre való belépés előtt van, kevesen képesek hideg fejjel értelmezni egy jellemzően jogi nyelven íródott szöveget. De mindenképpen érdemes megnézni, rögzítve van-e, pontosan mennyi lesz a bruttó bére, valamint a munkavégzés helye, a munkaidő (teljes vagy rész-) és a próbaidő hossza. De hogy egészen biztosan semmit se hagyjunk ki, megkérdeztünk egy munkajogi tanácsadót, mik azok a sarkalatos pontok, amelyeket feltétlenül keressünk meg a szerződésünkben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkaviszony létesítésével kapcsolatos tárgyalásokat a munkaszerződés megkötése zárja le. Erre sokféle dokumentum van forgalomban, amint sokfélék a munkáltatók is: néhány főt foglalkoztató kisvállalkozástól a multinacionális nagyvállalatig

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Baksai Zoltán, munkajogi szakokleveles tanácsadó és adatvédelmi tisztviselő. Hozzátette, lehetetlen ehhez a sokféleséghez egységes ellenőrző listát adni, csupán a főbb szempontok kiemelésére lehet vállalkozni. Jó azt is tudni, hogy nem mindent a munkaszerződés tartalmaz, például az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról a munkáltató külön dokumentumban tájékoztathat a munkaviszony kezdetétől számított 15 napon belül. Az sem mindegy, hogy a munkáltatónál van-e kollektív szerződés, vagy nincs.

De legelőször is néhány alapszabály ahhoz, hogy ordító szarvashibát ne kövessünk el:

  • Semmiképpen se írjunk alá alapos átolvasás, értelmezés nélkül munkaszerződést, vagy munkaviszonnyal kapcsolatos dokumentumot! Azt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy arról szól-e a szerződés, amiről az állásinterjú. Amennyiben nem szerepel a szerződésben az, amit a munkáltató ígért, azt kérjük számon. Később könnyebb "behajtani" azt, amit szerződés tartalmaz, mint egy négyszemközi beszélgetésen elhangzottakat.
  • Nagyon triviálisnak tűnhet, de a munkavállaló adatainak pontosságát is célszerű ellenőrizni. A tévedést, elírást nem lehet kizárni, téves név, cím (bankszámlaszám) később kellemetlenséget okozhatnak.
  • Az úgynevezett blanketta munkaszerződéseket (nyomtatványboltban vásárolható ilyen, úgynevezett "önátírós" változatban, illetve az internetről is sokan töltik le) sok kis- és középvállalkozásnál használják, szakértőként magam is gyakran találkozom velük, de olykor "antik", hatálytalan példányokkal is. Erre egy jó ellenőrzőpont az alapbér meghatározására szolgáló rész ellenőrzése: amennyiben ott "személyi alapbér" szerepel, máris tudhatjuk, hogy az a dokumentum a régi munkatörvénykönyve alapján készülhetett. Ugyanilyen gyanús lehet, ha "változó munkahelyre" vonatkozó pontot találunk, ez a fogalom már elavult. A friss blanketta munkaszerződések sem feltétlenül jelentik a legjobb megoldást, mivel lehet, hogy olyat tartalmaznak, amit nem szeretnénk, vagy fordítva: nem tartalmazzák a munkáltatóval kialkudott egyedi megállapodásainkat. Például egy munkavállaló, akinek legalább középkategóriás, magáncélra is használ-ható szolgálati autót ígérnek a munkaköréhez, jó, ha ragaszkodik a "legalább közép-kategóriás" kitétel munkaszerződésbe foglalásához, ha a szerződés nem tartalmazza ezt. Ellenkező esetben egy olyan kisautót is kaphat, amelybe maga is alig fér be.
  • Mit tehetünk, ha a munkáltató hiúsági kérdést csinál a szerződéses igényünkből, mondván: az ő adott szava erősebb, mint a szerződés. Hiú embert a hiúságánál lehet megfogni, például így: "Nézze, ilyen kaliberű menedzserrel, mint Ön, bármikor előfordulhat, hogy egy fejvadász cég levadássza, és más nagy cég magas pozíciói felé veszi az irányt. A lehetséges utódja csak abból tud kiindulni, amit a szerződésemben talál, és nem köti az Ön nekem tett szóbeli ígérete."

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem